5,5 milioane de oameni au murit în lume, într-un an, din aceeași cauză. Avertismentul medicilor e tranșant

5,5 milioane de oameni au murit în lume, într-un an, din aceeași cauză. Avertismentul medicilor e tranșant
Publicat: 13/02/2016, 19:07
Actualizat: 12/10/2016, 06:47
Poluarea aerului a determinat moartea prematură a peste 5,5 milioane de oameni în anul 2013, arată o cercetare prezentată vineri, iar mai mult de jumătate dintre aceste decese s-au înregistrat în India și China, cu o probabilitate mare ca numărul persoanelor care suferă de boli cauzate de aerul irespirabil din aceste țări să crească în viitor.
Potrivit cercetătorilor din Statele Unite, Canada, China și India, care și-au prezentat descoperirile la întâlnirea anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei de la Washington, bolile cauzate de poluarea aerului au ucis în 2013 1,6 milioane de oameni în China și 1,4 milioane în India.
„Poluarea aerului este al patrulea cel mai mare factor de risc care provoacă decesul la nivel global, și de departe cel mai important factor de mediu care determină îmbolnăvirea”, a spus Michael Brauer, un cercetător de la Universitatea British Columbia. Acesta a adăugat și că poluarea aerului contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă, a cancerului la plămâni, bronșitelor, emfizemului pulmonar și infecțiilor acute.
Brauer și colegii săi au comparat problema din Asia cu bolile pe care oamenii le resimt după secole întregi de revoluție industrială în Statele Unite și Europa: creștere economică masivă sufocată de nori de materie toxică ce plutesc prin aer.
În 2013 doar poluarea produsă de arderea cărbunelui a ucis în China 366.000 de oameni, a indicat cercetătoarea Qiao Ma. Aceasta a spus că cei mai mulți poluanți din această țară au fost degajați tocmai de această ardere a cărbunelui pentru obținerea energiei electrice, dar și că noile obiective în materie de reducere a emisiilor pe care China și le-a stabilit ca urmare a discuțiilor de la Paris referitoare la schimbările climatice nu sunt suficiente.
„Chiar și în cel mai optimist scenariu al anului 2030, populația din China va raporta 990.000 de decese premature la 1,3 milioane de morți în fiecare an”, a spus Ma. Beijing, orașul din care aceasta provine și în care își desfășoară activitatea, a declanșat primele„coduri roșii” de smog anul trecut. Alte studii care sondează efectele poluării au ajuns la concluzia că noxele omoară mii de oameni în fiecare zi.„Cred că este nevoie urgent de politici mult mai agresive în acest sens”, a completat Ma.
La rândul său, cercetătorul Chanda Venkataraman a pus nivelurile extrem de ridicate ale poluării din India pe seama folosirii industriale a cărbunelui, lemnului și a arderii dejecțiilor, care degajă în aer cantități enorme de cenușă și particule toxice, multe dintre ele și în casele familiilor sărace care se folosesc de astfel de metode.
Circa 920.000 de decese din această țară au fost atribuite poluării exterioare, precum particulele nocive eliberate de centralele electrice și de emisiile autovehiculelor. Mai departe, aproximativ 590.000 de morți au fost cauzate de poluarea din gospodărie: emisiile declanșate de arderea diverselor substanțe pentru încălzirea locuințelor și pentru gătit.
Venkataraman, profesor la Institutul Indian de Tehnologie din Bombay, a spus că autoritățile indiene trebuie să combată toate aceste trei surse: cărbunele industrial, arderile din agricultură și poluarea din gospodărie.
Oamenii de știință au salutat inițiativa legiuitorilor din Statele Unite, Canada, din vestul Europei și Japonia, dar și pe aceea a predecesorilor lor care au fost creditați cu realizări majore în combaterea poluării în ultimii 50 de ani.„De fapt, noi avem răspunsul la această problemă extrem de importantă”, a spus Bauer.
„Faptul că am fost responsabil de crearea și implementarea de strategii pentru îmbunătățirea calității aerului în Statele Unite mă face să fiu conștient de cât este de dificil acest proces”, a spus într-o declarație publică Dan Greenbaum, fostul conducător al departamentului pentru protecția mediului de la Universitatea din Massachusetts.
Curtea Supremă din Statele Unite a sistat cele mai recente încercări de a modifica legea emisiilor de carbon din Statele Unite, ordonând Agenției americane de Protecție a Mediului să nu adopte noile legi propuse de Barack Obama referitoare la centralele termice care funcționează pe bază de cărbune, cel puțin până când nu este dovedită legalitatatea acestor reglementări. Această interdicție a ridicat semne de întrebare referitoare la atitudinea viitoare a țărilor care s-au întâlnit anul trecut la Paris și la retragerea acestora de la respectarea angajamentelor, dar administrația președintelui american a insistat că decizia nu va afecta în niciun fel înțelegerea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA