75% dintre români consideră că acestea sunt cele mai acute probleme ale României

75% dintre români consideră că acestea sunt cele mai acute probleme ale României
Publicat: 18/02/2017, 17:12
Actualizat: 22/04/2017, 19:45

Potrivit studiului, 75% din români consideră că problemele sociale ce țin de sărăcie, precum lipsa locurilor de muncă în anumite zone, acces limitat la educație în zonele sărace și condițiile oferite de sistemul medical românesc sunt cele care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare.

Pe locul al doilea sunt situate problemele ce țin de drepturile angajaților, precum dreptul la concediul de odihnă și concediul medical, cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave și problematice – cu un procent de 29% – și probleme ce țin de drepturile omului – cu un procent de 18%.

Cu procente mult mai mici, de 8-9%, temerile legate de încălzirea globală și alte probleme ecologice, inegalitatea de gen și drepturile animalelor se situează pe următoarele locuri în lista domeniilor prioritare de rezolvat în România.

Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani oferă aceeași prioritate problemelor sociale, cu câteva diferențe: pentru tineri, sunt mai importante problemele ce țin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de sărăcie (66%). De asemenea, aceste persoane acordă o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (30%), comparativ cu problemele ce țin de drepturile angajaților (24%), potrivit studiului citat.

Comparativ cu populația de 15-60 de ani, tinerii din România prioritizează mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) și încălzirea globală sau alte probleme ecologice (12%), aliniindu-se astfel mai mult cu preocupările pe care le au tinerii din alte țări. Problemele care țin de drepturile omului sunt considerate mai puțin o prioritate pentru tineri (doar 8%).

Potrivit studiului, 80% din români menționează că aruncă gunoiul doar în spații special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar dacă sunt mai scumpe, 71% achiziționează electrocasnice de clasă energetică A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau pentru cumpărături, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hârtie, 60% economisesc apa la treburile casnice, și 53% recurg la utilizarea eficientă a energiei electrice.

Datele au fost obținute printr-un studiu cantitativ și unul calitativ. Cel cantitativ, online, a fost realizat în luna ianuarie 2017, pe un eșantion de 400 de respondenți, cu vârsta de 15-60 de ani din mediul urban. Potrivit autorilor studiului, eroarea de eșantionare este de +/-4.9%.

La studiul calitativ, realizat în luna decembrie 2016, au participat 200 de respondenți din București. Studiul a fost realizat într-o comunitate online de research având ca target tinerii din generația numită „Millennials”.

EXACT Cercetare și Consultanță este o companie specializată în domeniul cercetării de piață, al sondajelor de opinie și al consultanței în marketing.

WaveTreeZero este o companie de cercetare care adaptează metodologiile de cercetare de piață clasice (calitative și cantitative) la contextul digital actual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”