• Publicat:
Știri

A fost descoperită cauza probabilă a maladiei Alzheimer, iar veștile bune nu se opresc aici

A fost descoperită cauza probabilă a maladiei Alzheimer, iar veștile bune nu se opresc aici
Un studiu realizat pe șoareci a descoperit cauza probabilă a maladiei Alzheimer și sugerează că un medicament testat în prezent pe oameni pentru tratarea cancerului ar putea preveni maladia care cauzează demență, informează theguardian.com.

Cercetarea savanților americani a fost catalogată ca oferind speranță pentru descoperirea de noi tratamente contra demenței.

Studiul, realizat de oameni de știință de la Duke University din Statele Unite ale Americii și publicat în Journal of Neuroscience, a ajuns la niște concluzii surprinzătoare, potrivit unuia dintre autorii cercetării, pentru că acestea contrazic teoria actuală referitoare la această maladie.

Cercetarea sugerează că, în cazul șoarecilor care suferă de Alzheimer, anumite celule ale sistemului imunitar, care de obicei protejează creierul, încep să consume un nutrient important numit arginină.

Blocând acest proces prin folosirea medicamentului difluorometilornitină (DFMO), pierderile de memorie și acumularea în creier de proteine cunoscute sub numele de placă au fost prevenite.

Cercetarea a fost efectuată pe mai mulți șoareci, în cazul cărora un număr de gene importante a fost modificat pentru a face sistemul imunitar al animalelor cât mai asemănător celui uman.

„Dacă într-adevăr consumul de arginină este atât de important în procesul de instalare a maladiei, poate putem bloca acest consum și putem vindeca boala”, a declarat Carol Colton, profesoară de neurologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Duke și membră a Institutului Duke pentru științe ale creierului.

Anterior se credea că creierul eliberează o serie de molecule care „accelerează” sistemul imunitar, afectând aparent creierul, dar acest studiu a descoperit o exprimare mai intensă a unor gene asociate cu suprimarea sistemului imunitar.

„Este surprinzător, pentru că suprimarea sistemului imunitar nu este un lucru la care experții în domeniu să se fi gândit că are loc în cazul maladiei Alzheimer”, a spus Matthew Kan, autor al studiului.

Șoarecii cărora li s-a administrat medicamentul DFMO pentru a bloca arginaza, o enzimă care descompune arginina, au avut rezultate mai bune le testele de memorie la care au fost supuși ulterior.

„Toate acestea sugerează că, dacă putem bloca acest proces local de sărăcire în aminoacizi, atunci putem proteja șoarecele, cel puțin, de maladia Alzheimer”, a mai spus Kan.

„Acest studiu deschide calea către o nouă abordare, total diferită, referitoare la cauza maladiei Alzheimer, oferind noi idei în ceea ce privește tratarea”, a spus, la rândul său, Carol Colton.

Inchide