A fost sau n-a fost. Povestea steagului „lui Avram Iancu”, care a pus ministerul Culturii pe jar

Publicat: 25/10/2013, 09:23
Actualizat: 31/07/2014, 14:30

Marți seară, casa de licitații Artmark trebuia să scoată la vânzare un obiect de importanță istorică prezentat în catalog drept „steagul de luptă al lui Avram Iancu”. Drapelul, care a generat dezbateri aprinse în spațiul public, a fost însă retras de la licitație, după ce ministerul Culturii și-a arăta intenția de a-l cumpăra, iar peremistul Gheorghe Funar a contestat dreptul proprietarului de a-l scoate la vânzare. gândul vă prezintă povestea drapelului pe care istoricii îl plasează în mijlocul evenimentelor de la 1848 și care a fost evaluat la suma de 10.000 de euro. Însă despre care nimeni nu poate spune că a fost ținut, în vâltoarea luptei, de însuși Avram Iancu.

„Am făcut această solicitare pentru ca acest obiect, care este prezentat drept un steag al lui Avram Iancu, să poată fi clasat (n.r. introdus în patrimoniul național). Este o datorie a celui care pune în vânzare un obiect de artă de importanță majoră sau un obiect cu semnificații majore să facă această procedură potrivit legii. Vom vedea în procesul clasării dacă este cu adevărat un steag care a fost folosit de Avram Iancu și vom decide ulterior”, a declarat pentru Mediafax ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Un steag de luptă atipic

Istoricul Alin Ciupală, specialist în faptele și întâmplările petrecute Țările Române în secolul al XIX-lea, este unul dintre cei care a evaluat steagul aparținând, potrivit reprezentanților Artmark, unui român stabilit în străinătate. „Este un obiect folosit în epocă în Transilvania, în timpul evenimentelor de la 1848. Este un obiect resemantizat, a fost la origini o icoană, căreia i-au fost adăugate lateralele tricolore. Din acest punct de vedere este un steag atipic de luptă, fabricat în condițiile acelea tensionate de la 1848, când Avram Iancu trebuia să îi determine pe țărani să se alăture Revoluției. Era greu să îi convingi pe acei oameni, care nu știau să scrie și să citească, să moară pentru niște concepte ideologice și atunci apelai la niște simboluri religioase. Și în Moldova și Muntenia s-a făcut apel la Divinitate în timpul Revoluției, oamenilor li se spunea că trebuie să iasă la luptă pentru că este voia lui Dumnezeu”, povestește Alin Ciupală pentru gândul.

Prezentarea steagului în catalogul Artmark

Potrivit lui, nimeni nu poate spune că steagul, care prezintă pe una dintre cele două fețe Pogorârea Sfântului Duh, iar pe cealaltă Învierea Domnului, a fost vreodată în mâinile lui Avram Iancu. Însă susține că drapelul a fost ridicat în aer, în acele vremuri, de un luptător din oastea acestuia. „Este un obiect valoros, este un obiect autentic, a fost folosit în timpul acelor evenimente din Transilvania. Este concluzia mea de istoric și mi-o asum”, spune Alin Ciupală. Drapelul, confecționat din mătase, pânză și fir de argint, prezintă elementele de uzură specifice trecerii timpului: o parte din imagine este ștearsă, un ciucure lipsește. „Este un obiect de importanță istorică însă, din punct de vedere tehnic, nu cred că poate intra la categoria tezaur, unde sunt încadrate brățările dacice, de exemplu. Obiectele încadrate la categoria tezaur nu pot fi scoase din țară”, continuă Alin Ciupală. În descrierea din catalogul Artmark se arată că drapelul ar fi apaținut uneia dintre legiunile lui Avram Iancu.

Prezentarea steagului în catalogul Artmark

Ministrul Culturii: „Îi vom găsi un muzeu”

Întrebat dacă ministerul Culturii are fondurile necesare pentru achiziția drapelului, în cazul în care acesta se dovedește valoros, Daniel Barbu a răspuns: „Îi vom găsi noi (Ministerul Culturii, n.r) sau alte instituții publice, un muzeu. Ministerul Culturii nu cumpără direct. Fie o instituție, unul din muzeele din sistemul Ministerului Culturii, poate să fie un muzeu județean, ar fi foarte frumos să fie Casa Memorială Avram Iancu, care are deja un steag, să mai cumpere unul, sunt numeroase instituții publice, muzee cu precădere care ar putea face această achiziție. Ministerul Culturii va sprijini”, a declarat Barbu.

Într-un comunicat de presă, casa de licitații Artmark explică de ce a decis să retragă steagul de la licitație: „Steagul de luptă al lui Avram Iancu, un lot cu totul particular prin valoarea muzeală, a fost retras din licitația de aseară. Această decizie a casei Artmark a fost luată la rugămintea adresată de către Ministerul Culturii, instituție care dorește să i se dea posibilitatea finalizării procedurilor interne, astfel încât să obțină fondurile necesare participării la achiziție. La decizie au contribuit și neclarități de ultim moment, apărute cu privire la legalitatea deținerii steagului de către consignant, în contextul unei dispute între oameni politici pe tema originii steagului”. Oamenii politici despre care este vorba sunt Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar, ultimul dintre ei susținând că steagul ar fi dispărut din sediul PRM și înscris la licitație de către un apropiat al lui Vadim.

Valeriu Sângeorzan, director business development, PR și Comunicare al Casei de Licitații Artmark, a vorbit, la rândul său, despre motivul retragerii drapelului de la vânzare. „A fost vorba despre două probleme, solicitarea ministerului Culturii și neclaritățile referitoare la dreptul de proprietate al deponentului. Pentru a lămuri aceste chestiuni am preferat să retragem obiectul de la licitație, chiar dacă acest lucru ne provoacă un inconvenient financiar”, precizează Sângeorzan.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un FAKE NEWS devenit viral ilustrează perfect situația pandemică din România. Cum ar arăta coperta...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Cât curent consumă lunar, de fapt, un cuptor cu microunde. Greşeala care poate mări factura...
ACUM, interviu LIVE, cu Florin CHELARU, primarul orașului Năvodari
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
Renunță Reghecampf la iubită? Anamaria Prodan a distrus-o cu o dezvăluire din 2011
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021