A murit după ce a așteptat DOI ANI un transplant pulmonar

Publicat: 03/07/2018, 20:02

Călin Farcaș, un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Brașov, care aștepta un transplant pulmonar de mai bine de doi ani, a murit luni noapte la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, ministrul Sorina Pintea precizând că există un protocol cu Eurotransplant, însă a intrat în vigoare abia anul acesta.

Reacția fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, după decesul lui Călin Farcaș, care aștepta un transplant pulmonar: Ministerul Sănătății are obligația să facă de urgență curățenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenția Națională de Transplant

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus, după aflarea veștii că tânărul Călin Farcaș, care aștepta un transplant pulmonar, a murit, că Ministerul are obligația să „facă de urgență curățenie în viermuiala de la Agenția Națională de Transplant”.

„Călin Farcaș a murit. Fiecare veste ca asta te lasă puțin fără aer. Pentru Călin s-au mobilizat sute de oameni să îi dea șansa la viață pe care statul i-o confiscase. Călin avea 29 de ani. Călin avea recomandare de transplant pulmonar. Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru că avem un centru la început de drum, iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiți. Mai precis, românii erau primiți la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanșat de Narcis COPCĂ și Gabriela FIREA în 2016. Călin a fost respins de AKH nu datorită patologiei complexe ci pentru faptul că era român, și cu statul român există un anumit tip de „înțelegere”. Ar putea fi numită la fel de bine și „neînțelegere”. Ministerul Sănătății are obligația să facă de urgență curățenie în viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agenția Națională de Transplant și să introducă România în Eurotransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent și titluri din transplantul românesc. Oamenii cinstiți – medici și pacienți – o să aibă de câștigat. Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă și să fii prizonier al incompetenței statului român și al nemerniciei reprezentanților lui”, a scris fostul ministru Vlad Voiculescu, pe pagina personală de Facebook.

„Există un protocol cu Eurotransplant, protocol care nu a fost semnat, pentru că România nu și-a îndeplinit obligația. Abia anul acesta am început să disponibilizăm organele pentru Eurotransplant și, după cum știți, doi plămâni au plecat spre Eurotransplant. Adică protocolul a început să funcționeze de anul acesta, de când am dat organe. Ministerul Sănătății a aprobat dosarul lui Călin, teoretic. Practic, nicio clinică din Eurotransplant nu l-a acceptat. Din presă am aflat că a fost acceptat la o clinică din India, însă e greu de spus dacă el ar fi rezistat drumului până acolo. (…) Eu am cerut un rezumat al dosarului lui, dar știam că starea lui era gravă încă de anul trecut”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Tânărul Călin Farcaș avea strânși banii necesari pentru transplant, au confimat reprezentanții Institutului „Marius Nasta”.

„Da, a murit noaptea asta. Avea o boală gravă și veche și nu a mai reacționat la tratament. S-a prezentat joi, săptămâna trecută, la spital pentru o evaluare, însă starea lui era gravă și s-a decis internarea lui. A fost internat direct în Terapie Intensivă cu insuficiență cardiacă foare severă și a făcut stop cardiac. (…) Da, avea banii strânși pentru transplant, însă starea lui s-a agravat. Am înțeles ca centrul care îl primea cu bani era în India”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Irina Strâmbu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Marius Nasta” din Capitală.

Călin Farcaș, din Teliu, a fost diagnosticat în urmă cu doi ani cu hipertensiune pulmonară, fiind dependent de aparatul de oxigen. În luna aprilie a acestui an, zeci de brașoveni s-au strâns în fața Spitalului Clinic Județean din oraș, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește transplantul pulmonar în România.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât