A murit patriarhul catolic armean Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan

A murit patriarhul catolic armean Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan
Patriarhul catolic armean Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan / Sursă Foto: Vatican News
Publicat: 26/05/2021, 21:16

Patriarhul catolic armean Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan a murit marți, 25 mai, relatează portalul Vatican News.

Potrivit sursei citate, prelatul fost ales patriarh în 2015, după moartea patriarhului Nerses Bedros al XIX-lea.
Beatitudinea Sa Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan s-a născut în Siria, la Alep, în data de 14 noiembrie 1934.
A urmat studiile primare la mănăstirea Bzommar și, succesiv, a mers la Colegiul Pontifical Armean din Roma. Și-a încheiat studiile de Filosofie și Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma.

La 25 iulie 2015 a fost ales de părinții sinodali ai Bisericii Armene Catolice în funcția de patriah, devenind cel de-al XX-lea patriarh catolic de Cilicia al Armenilor.

Papa Francisc l-a felicitat în 2015

Cu ocazia alegerii sale, Papa Francisc a transmis un mesaj de felicitări prin care acorda „Comuniunea Ecleziastică”, solicitată de patriarhul Grigore Petru al XX-lea Ghabroyan. „Alegerea Beatitudinii Voastre are loc într-un moment în care Biserica voastră se confruntă cu diverse dificultăți și cu noi provocări” – scria pontiful în mesajul de felicitări, referindu-se la încercările dificile cu care se confruntau o parte din credincioșii armeni catolici din Orientul Mijlociu. „Însă” – continua Papa Francisc – „iluminată de lumina credinței în Cristos cel înviat, viziunea noastră asupra lumii este plină de speranță și de milostivire, deoarece suntem siguri că Crucea lui Isus este pomul dătător de viață”.