A murit scriitoarea Aurora Cornu. Autoarea a fost prima soție a lui Marin Preda

A murit scriitoarea Aurora Cornu. Autoarea a fost prima soție a lui Marin Preda
A murit scriitoarea Aurora Cornu. Aceasta a fost prima soție a lui Marin Preda
Publicat: 14/03/2021, 16:53
Actualizat: 06/04/2021, 14:18

A murit scriitoarea Aurora Cornu, cea care a fost prima soție a lui Marin Preda. Autoarea avea 89 de ani și s-a stins din viață la Paris. Cu toate că a fost căsătorită doar patru ani cu marele romancier, aceasta este cea care l-a convins să publice cel mai important roman al său, „Moromeții”.

A murit scriitoarea Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda

Marin Preda avea 32 de ani în momentul în care a cunoscut-o pe Aurora, care avea doar 20. Povestea lor de dragoste s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de la Neptun.

Aurora Cornu a primit camera care ar fi trebuit să îi revină lui Marin Preda. Galant, acesta i-a cedat-o, dar Aurora și-a strâns lucrurile și a plecat. A rămas însă în inima lui Marin Preda și, a două zi, a cerut-o de nevasă. S-au căsătorit trei ani mai târziu, dar numai pentru 4 ani, între 1955 și 1959. Ea este cea care l-a încurajat să publice „Moromeți”, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar, scrie Europa FM.

Anii petrecuți împreuna au fost presărați de momente inedite și pasionale. Chiar și după ce s-au căsătorit, Marin Preda a continuat să-i scrie Aurorei Cornu. Marin Preda avea 32 de ani când a cunoscut-o pe Aurora Cornu. Ea, doar 20, și iubirea lor s-a înfiripat la Vila Uniunii Scriitorilor de pe litoral.

La mijlocul anilor 60′, logodnicul ei, matematicianul Tudor Ganea, nu a reușit să o scoată din România, așa că a văzut o șansă să dezerteze în vest în timp ce era la festivalul de poezie din Knokke-Het Zoute, Belgia. S-a stabilit în Paris, Franța, și, fiind săracă, soția pictorului Pierre Emmanuel i-a plătit chiria timp de mai mulți ani. La Paris s-a împrietenit, printre alții, cu emigranții români Mircea Eliade, Emil Cioran și Jean Pârvulesco.

Între 1967 și 1978, a fost colaboratoare la programul literar de radio difuzat la Radio Europa Liberă de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

A fost căsătorită și cu Aurel Cornea

În timp ce trăia în Franța, s-a căsătorit cu Aurel Cornea, un inginer de sunet de televiziune, român născut francez. Aurel Cornea a fost ostatic al pro-iranienilor șiiți musulmani, gruparea Hezbollah, timp de zece luni și jumătate, în Liban, în 1986.

Aceasta a plătit costurile de construcție pentru o biserica din Cornu, o biserica al cărei design a fost inspirat de un desen al lui Horia Damian.

În ultimii ani, a locuit la Paris și New York.

În ultimii ani, autoarea a locuit la Paris și New York.

În anul 2016, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Aurora Cornu a povestit despre iubirea ei cu Marin Preda. Întrebată cu ce anume a cucerit-o scriitorul, autoarea a răspuns:

„Cu literatura lui. Și pe urmă faptul că avea un cap de intelectual foarte intersant între ceilalți scriitori – nu prea era nici unul frumos, în afară de Petru Dumitriu, al doilea mare scriitor în vremea aia. Eu l-am lăsat la mare și am plecat la Sinaia și de acolo sunt scrisorile de dragoste. Repet: Dumnezeu ni l-a dat pe Marin Preda, dar „Moromeții” vi i-am dat eu. Eu i-am descoperit manuscrisul cu copilăria lui în sertar, pe care nu voia să-l publice. El băgase deja personaje în alte scrieri, pe Adam Fântână, Mărioara Fântână. După ce el a publicat „Moromeții” eu l-am lăsat pe Marin. Timp de patru ani nu ne-am despărțit aproape deloc, am stat unul peste altul. A publicat „Moromeții”, voia să scrie „Risipitorii”. Apoi, un an de zile am avut eu șantajul cu anorexia, nu mâncam deloc”.

„De durere că-l las. Marin fiind leu, un orgoliu profund, nu ierta pe nimeni. Nu se răzbuna, dar nu uita. Eu voiam să plec, voiam să văd lumea, iar el voia să împartă soarta cu poporul lui. Care popor îl adoră. În România, Marin Preda e un mare scriitor. Și Securitatea i-a făcut dosar. Cei de la „Flamura Prahovei” nu voiau să mă lase să plec și eu îi șantajam că mor în mijlocul lor dacă nu mă lasă. Marin spera că iubirea mă va împiedică să plec. Am avut o discuție: i-am spus că da, ne căsătorim, pentru că nu puteam, spre exemplu, să mergem împreună la hoteluri, dar i-am spus: „Marine, dacă eu voi vrea să plec, să nu mă oprești”, spunea scriitoarea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum putea fi evitată tragedia de pe Jepii Mici. „Apariția ursului nu a fost accidentală”
Adevăratul motiv pentru care ursoaica a atacat-o pe Maria Diana. De ce fiara l-a ignorat...
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani,...
Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs
Democrații sunt șocați, uluiți și furioși. Ce s-a aflat despre starea lui Biden: „O operațiune...
Nimic nu e aşa cum s-a crezut! Mama Mariei Diana a spus cine era băiatul...
Cât va dura mariajul lui Smiley cu Gina Pistol? Carmen Harra a dat VERDICTUL. „Ea...
Produsele cu care vânzătorii de pe litoral au dat lovitura. Se vând ca pâinea caldă,...
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
În mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% faţă de luna aprilie. Cum explică...
Descoperire TULBURĂTOARE despre apa de băut din Europa
Dispare interdicția. Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Valabil din 8 august
Bani pentru cei care dețin animale de companie. Se dau câte 550 de euro
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Joe Biden face noi gafe. L-a numit pe Zelenski "președintele Putin" și pe Kamala...
La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra...
Incident neașteptat la Beach, Please! 2024: "Dați-ne niște apă că leșină". Ce s-a întâmplat în...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Astronomii au detectat o rafală radio puternică de la o galaxie pitică aflată la 3...
×