Ce-i scria Marin Preda viitoarei lui soții, Aurora Cornu: „M-am întors acasă stăpânit de un sentiment mic și ciudat care abia a doua zi mi-am dat seama ce înseamnă”

Ce-i  scria Marin Preda viitoarei lui soții, Aurora Cornu: M-am întors acasă stăpânit de un sentiment mic și ciudat care abia a doua zi mi-am dat seama ce înseamnă
Publicat: 18/02/2014, 19:08
Actualizat: 29/07/2014, 21:34

„Marin era senin și foarte fascinat de ce se întâmpla în jurul lui. Avea o curiozitate de copil, la tot ce se întâmpla, bun sau rău”. Așa și-l amintea Aurora Cornu, în 2000, pe fostul ei soț, scriitorul Marin Preda.

Facinat de frumusețea și personalitatea ei fermecătoare, romancierul a cerut-o în căsătorie la doar o zi după ce s-au cunoscut. Între cei doi s-a înfiripat rapid o relație atât de puternică încât chiar și despărțirile de numai câteva ceasuri îl făceau pe scriitor să tresară.

„După ce ai plecat în seara aceea, m-am întors acasă stăpânit de un sentiment mic și ciudat care abia a doua zi mi-am dat seama ce înseamnă”, îi scria Marin Preda Aurorei în septembrie 1954. „Am venit acasă foarte liniștit, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, și eram foarte mirat de această senzație. Știam că te-am cunoscut, știam că ne-am plimbat împreună, că ceasuri întregi am stat fascinat de prezența ta, că sufletul meu a tremurat de nenumărate ori la auzul glasului tău și că în ultima vreme tot ce era aici, marea și valurile și răsăritul soarelui, și apusul, și portița vilei, și apele minerale, și nopțile cu stele, erai tu și aceasta din prima zi și atât de mult, încât tot ce știam, că te-am cunoscut și m-am bucurat, toate acestea mi se păreau atât de firești, încât plecarea ta nu putea să strice ceea ce se realizase (…).”

Scrisoarea lui Marin Preda către Aurora, prezentată mai sus, nu este însă decât un exemplu. În luna febuarie, Editura Litera publică zilnic câte o scrisoare de dragoste semnată de un autor celebru, printre care Stendhal, Lord Byron, Goethe, Mihai Eminescu și James Joyce. De asemenea, de Dragobete, clienții BookStop-urilor din toată țara și ai Librăriei Litera din București vor primi cadou semne de carte și scrisori tipărite, din seria celor amintite mai sus.