A murit Teodor Maghiar, fost rector al Universității din Oradea

A murit Teodor Maghiar, fost rector al Universității din Oradea
Publicat: 28/09/2012, 13:37
Actualizat: 26/03/2019, 23:54

Fostul rector al Universității din Oradea Teodor Maghiar, al cărui proces de corupție se află pe rolul ICCJ, a murit, în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 76 de ani, în Spitalul Pelican – deținut de familia sa -, unde a fost internat în comă în urmă cu aproape trei săptămâni.

Potrivit unor surse medicale, Maghiar a murit în noaptea de joi spre vineri, după ce în ultimele zile a fost ținut în viață doar cu ajutorul aparatelor, transmite corespondentulediafax.

Conform unor surse din mediul universitar, înmormântarea fostului rector va avea loc duminică.

Actualul rector al Universității din Oradea, Constantin Bungău, va propune familiei să accepte organizarea unei ceremonii funerare și în campusul universității.

„Trebuie să-i acordăm atenție conform rangului și importanței domniei sale. Voi propune azi (vineri – n.r.) familiei să fie de acord cu organizarea unei ceremonii de rămas bun în campusul universității, duminică dimineața, înainte de înmormântare, pentru ca toate cadrele didactice să-i aducem un ultim omagiu”, a declarat corespondentului Mediafax rectorul Constantin Bungău.

În Oradea, au fost arborate steaguri negre atât pe clădirea Universității, cât și pe cea a Spitalului Pelican, pe care fiii fostului rector, Teodor Traian Maghiar și Adrian Maghiar, îl dețin împreună cu un alt medic, Ovidiu Cacuci, și unde fostul rector și-a petrecut ultimele săptămâni din viață.

Suferind de mai multe afecțiuni de natură cardiologică, neurologică și neuropsihică, fostul rector a fost găsit prăbușit în casă, în 9 septembrie, fiind internat apoi în comă la Spitalul Pelican.

Născut în iulie 1936, la Husasău de Criș (Bihor), Maghiar era absolvent al Facultății de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara. După ce a lucrat ca tehnician și inginer la Întreprinderea de Rețele Electrice (IRE) Oradea, în 1976 a devenit decan al Institutului de Învățământ Superior Oradea. În 1990 a devenit primul rector al Universității din Oradea, funcție pe care și-a păstrat-o până în 2004, când a predat conducerea instituției unuia dintre fii săi, Teodor Traian Maghiar. Totodată, Maghiar a fost și membru al Partidului Social-Democrat din România, pe care l-a reprezentat ca senator, consilier local și consilier județean, iar ulterior al Partidului Conservator.

În 2008, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată de către DNA, pentru fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, sub acuzația că în perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004 a falsificat cifra de școlarizare a universității cu scopul ca instituția să primească bugete mai mari decât cele cuvenite în baza numărului real de studenți și masteranzi școlarizați la forma de învățământ fără taxă.

În octombrie 2010, Maghiar a fost condamnat de Tribunalul București la opt ani de închisoare, magistrații menținând, în vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, și măsura sechestrului asigurător instituită asupra averii sale la solicitarea DNA.

Ulterior, în decembrie 2011, Curtea de Apel București a decis reducerea pedepsei la cinci ani de închisoare, ridicând totodată și sechestrul asigurător.

Finalizarea procesului era așteptată la Înalta Curte de Casație și Justiție în 11 septembrie, însă acesta a fost amânat pentru 6 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata