A treia rundă de consultări la Cotroceni, pe tema reformei electorale. Iohannis: Există un acord pe trei mari chestiuni

PSD, PNL și UDMR au fost de acord, la consultările de la Cotroceni, cu modificarea legii alegerilor locale în sensul alegerii primarilor din primul tur și cea a președinților de Consilii Județene prin votul consilierilor. „Sperăm ca până pe 15 mai legea alegerilor locale să fie transmisă spre promulgare”, a declarat Victor Ponta la finalul discuțiilor cu șeful statului.

La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat că liberalii consideră că trei dintre legile electorale, respectiv legea privind finanțarea partidelor, legea alegerilor locale și cea a partidelor politice pot fi adoptate de Senat în această săptămână.

De asemenea, UDMR susține, în cazul alegerilor locale, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin și, în cazul alegerii președinților de CJ, să se facă în mod direct, dar „pot accepta și alegerea de către Consiliul Județean”, a declarat președintele UDMR Kelemen Hunor.

La scurt timp de la finalizarea consultărilor, Senatul a adoptat legea alegerilor locale, actul normativ urmând a fi transmisă Camerei Deputaților.

Iohannis: „Aștept ca stadiul declarativ să fie depășit”

La finalul discuțiilor de la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că a existat un acord în privința a trei mari chestiuni: legile electorale – locale și parlamentare, finanțarea partidelor și campaniilor electorale și votul prin corespondență.

Astfel, potrivit șefului statului, s-a stabilit ca până la jumătatea lunii mai, să fie aprobate de Parlament și trimise spre promulgare legea privind alegerilor locale, și legea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, urmând ca actul normativ privind votul prin corespondență să fie finalizat cel mai târziu până în toamnă.

Iohannis a precizat că există din partea sa o preocupare pe acest subiect, în contextul întârzierii dezbaterilor pe acest subiect.

„S-a promis, aștept ca stadiul declarativ să fie depășit, voi urmări cu mare atenție ce se întâmplă”, a a spus șeful statului.


UPDATE 11:50Conform programului stabilit dinainte, la consultări urmează liderii UNPR. Delegația este formată din vicepremierul Gabriel Oprea, secretarul general Neculai Onțanu, Ion Toma – secretar general adjunct, Eugen Nicolicea – vicepreședinte, ministru pentru relația cu Parlamentul, Valeriu Steriu – vicepreședinte, deputat și Cătălin Cherecheș – vicepreședinte, primarul municipiului Baia-Mare.

UPDATE 11:44Vasile Blaga:„Cred că ar fi foarte corect ca finanțarea campaniilor să fie făcută doar prin bancă”.

UPDATE 11:42Ludovic Orban:„Noi susținem proiectul de lege pentru simplificarea procedurii de ridicare de imunități, reducerea termenelor pentru aprobarea cererilor DNA. Susținem ca exprimarea votului să fie un vot deschis, la vedere, pentru ca opinia publică să știe clar cine obstrucționează justiția. O poziție care afectează grav imaginea României. Atitudinea PSD este foarte clară, premierul Ponta, care este și deputat, nu a participat la niciun vot pentru aprobarea reținerii și arestării preventive a unui alt deputat. Se coc diverse proiecte care să împiedice săvârșirea justiției”.

UPDATE 11:39Vasile Blaga: „I-am transmis domnului președinte că ne-am îndeplinit promisiunile făcute la prima întîlnire. Legea finanțării partidelor, am văzut cererea președintelui, nu avem observații importante, poate ajunge în plenul Senatului și miercuri. A doua lege care poate fi votată tot săptămâna aceasta este cea a alegerilor locale. Am menținut amendamentele noastre, cu alegerea primarilor în două tururi. A treia lege este cea a partidelor politice, e la Senat, nu avem amendamente. Aici există cale liberă spre adoptare. Legea votului din diaspora – am depus acest proiect în parlament, cred că săptămna viitoare o pot adopta. Noi suntem adepții votului alternativ, oamenii pot vota ca până acum în secții, dar ca să fie numărul suficient de secții, dorim ca AEP să organizeze alegerile, dar și posibilitatea pentru vot prin corespondență. Nu ne deranjează înscrierea cu 6 luni înainte, dar trebuie să vedem dacă putem. Legea alegerilor generale- și acest proiect poate să ajungă în această sesiune la vot. Nu vedem impedimente ca întregul pachet legislativ să treacă în această sesiune”.

UPDATE 11:10La consultările de la Cotroceni, din partea PNL participă co-președintele PNL Vasile Blaga, secretarii generali Gheorghe Fluturi și Marian Petrache, prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, președintele comisiei de Cod Electoral, Mihai Voicu, și liderul deputaților PNL, Ludovic Orban. Alina Gorghiu lipsește de la consultări, ea fiind plecată într-o delegație.

UPDATE 10:50PSD a ieșit de la consultările cu Iohannis, premierul Victor Ponta anunțând un conses în privința legilor electorale. Urmează la consultări liderii PNL.

UPDATE 10:47Victor Ponta: „România avea nevoie de normalitate și acum suntem într-o normalitate la care vom coopera. Legea finanțării partidelor politice – observațiile transmise de președintele Klaus Iohannis sunt perfect sustenabile și vom vota așa încât observațiile să fie adoptate astfel încât viitoarea lege să asigure trasnsparență, responsabilitate și un mod echilibrat de finanțare a campaniilor electorale. Sperăm ca până pe 15 mai legea alegerilor locale să fie transmisă spre promulgare. Legea alegerilor parlamentare – PSD a pledat pentru un sistem proporțional, fiecare partid să-și asume candidații și o performanță mai mare a parlamentarilor. Votul pentru diaspora – Atât timp cât solicitările noastre, privind votul românilor din străinătate, înscrierea lor în listele electorale cu șase luni înainte. Ar fi o mare greșeală să se renunțe la revizuirea Constituției, avem deja proiectul, mai avem un pas, să facem modificările transmise și de Comisia de la Veneția și să trecem legea prin ambele Camere”. DETALII AICI

UPDATE 10:03 Consultările au început cu PSD. La întălnirea cu președintele Klaus Iohannis au venit liderii social-democrați, printre care și premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea și președintele comisiei pentru revizuirea Constituției, Ioan Chelaru. În plus, la consultări participă și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și vicepreședintele comisiei de Cod Electoral, Gabriela Podașcă.

Discuțiile de la Palatul Cotroceni vor avea loc între orele 10.00 și 17.00. La fel ca la precedentele consultări, este posibil ca, la finalul discuțiilor cu partidele, președintele Klaus Iohannis să susțină o declarație de presă.

Programul consultărilor începe la ora 10.00, când vor intra la discuții reprezentanții Partidul Social Democrat, la ora 11.00 vor intra cei ai Partidul Național Liberal, iar la ora 12.00 este programată Uniunea Națională pentru Progresul României.

La ora 15.00, șeful statului va avea consultări cu Partidul Conservator, la ora 16.00 cu Uniunea Democrată Maghiară din România, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minorităților Naționale.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că mandatul social-democraților la consultările de luni de la Palatul Cotroceni va viza „reforma electorală”, un sistem care să asigure la alegeri votul tuturor cetățenilor „din afara țării și din țară”.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la ieșirea de la congresul UDMR, cu ce mandat se va prezenta PSD la consultările de luni de la Cotroceni, Victor Ponta a răspuns:”Reformă electorală, așa cum am stabilit. Asta înseamnă un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale și pentru asigurarea votului tuturor cetățenilor și din afara țării și din țară”.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că mandatul PNL în consultările cu președintele Klaus Iohannis va fi axat pe susținerea unei legislații electorale îmbunătățite, liberalii pledând pentru adoptarea și publicarea în MO a legii privind alegerile locale în mai.

Potrivit Alinei Gorghiu, pe tema legislației electorale, un obiectiv foarte important, din punctul de vedere al PNL, este introducerea votului prin corespondență pentru diaspora.

„PNL și-a asumat susținerea cerinței românilor din străinătate de a putea vota mai ușor și a depus deja un proiect de lege în acest sens. Așteptăm de la PSD un răspuns clar în această materie, astfel
încât la alegerile parlamentare din 2016 să avem deja votul prin corespondență pentru românii din străinătate”, a precizat Gorghiu.

Alina Gorghiu a anunțat că liberalii vor susține la consultările de la Cotroceni adoptarea rapidă a legislației privind alegerile locale, pentru ca noua legislație să fie deja publicată în Monitorul Oficial până la sfârșitul lunii mai.

„Chiar dacă PSD are păreri și interese diferite, noi considerăm că revenirea la votul în două tururi pentru primari ar fi opțiunea cea mai potrivită și modificarea cea mai importantă care s-ar putea aduce pentru alegerile locale. Susținem în același timp rediscutarea proiectului de lege privind finanțarea partidelor politice și a campaniei electorale în sensul observațiilor formulate de președintele Iohannis. E important să adoptăm acest proiect de lege în această sesiune parlamentară”, a arătat ea.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, vineri, că Uniunea va avea ca mandat la consultările de la Palatul Cotroceni o legislație electorală care asigură reprezentare proporțională, primari aleși dintr-un singur tur de scrutin și un prag electoral de 3% la alegerile locale.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, că el va conduce delegația Uniunii la consultările de la Palatul Cotroceni, din care vor mai face parte liderii grupurilor parlamentare ale Uniunii, președintele CRU, precum și alte persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Eu voi conduce delegația UDMR, componența o vom stabili până luni, dar liderii grupurilor parlamentare vor fi acolo, va fi președintele CRU, dar și alți colegi. Mandatul va fi foarte clar, vrem o legislație electorală care asigură o reprezentare proporțională, primari aleși dintr-un singur tur de scrutin și vom propune prag electoral de 3% pentru alegerile locale. Pentru parlamentare susținem ideea revenirii pe liste județene, dar repartizarea mandatelor să fie pe un sistem care asigură reprezentare proporțională. Votul pentru diaspora, da, cu niște reglementări foarte stricte, așa cum fac și alții, există niște criterii, cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot. Nu trebuie să fie niciun cetățean care vrea să meargă la vot și nu aibă această posibilitate”, a spus Kelemen.

Șeful statului anunța intenția de a chema partidele parlamentarem din nou, la consultări, în conferința de bilanț pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni, la împlinirea a 100 de zile de mandat prezidențial. Ulterior, Iohannis scria pe Facebook: „După sărbătorile de Paști, voi relua consultările cu partidele politice și vom evalua cât s-a realizat din calendarul acțiunilor stabilite la începutul sesiunii parlamentare.

Aceasta este cea de-a treia rundă de consultări pe care președintele Klaus Iohannis o organizează, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, în decembrie 2014.

Prima rundă de consultări a avut loc în 12 ianuarie, scopul acestor discuții fiind încheierea unui acord politic cu vederea asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naționale.Președintele Klaus Iohannnis și reprezentanții partidelor parlamentare au semnat, în urma consultărilor, un Acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua rundă de consultări președinte-partide a avut ca tematică prioritățile legislative ale sesiunii parlamentare: votul în diaspora, finanțarea campaniilor și a partidelor și ridicarea imunității parlamentare. Întâlnirile s-au desfășurat în 28 ianuarie.

Klaus Iohannis declara, în urma consultărilor cu partidele politice, că s-a convenit un calendar, care presupunea ca până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare să existe un nou pachet de legi – privind alegerile locale și parlamentare, votul românilor din diaspora, finanțarea partidelor și campaniilor electorale, legea partidelor.

„Mă aștept ca acest calendar să fie respectat. În acest fel vom arăta două lucruri: acela că reforma instituțiilor politice a fost demarată și există cadrul pentru ea. Și că atunci când dezbatem și suntem responsabili, chiar dacă avem păreri diferite, putem construi pentru România. Prin respectarea calendarului convenit, Parlamentul României are în această sesiune oportunitatea de a împlini o așteptare, de a avea un prim rezultat concret și de a începe să recâștige în mod autentic încrederea oamenilor”, preciza președintele Iohannis.

Șefului statului considera că „modificarea legislației privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, precum și o nouă lege a partidelor politice trebuie să conducă la o creștere a transparenței, integrității și participării, dar și la dispariția unor fenomene absolut nedorite precum mita electorală sau turismul electoral”.

„Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleți și nici festivaluri de resurse nelimitate, despre a căror proveniență toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde. Am văzut că la aceste capitole aveți deja propuneri care să facă legislația mai clară, mai transparentă, mai riguroasă când vine vorba despre finanțare și mai flexibilă, mai inclusivă, mai deschisă când vine vorba despre încurajarea participării”, spunea Iohannis, după consultările cu partidele.

Proiectele politice discutate de președinte și partide în precedenta întâlnire se află încă în fază de dezbatere parlamentară. La începutul lunii martie, Comisia de Cod electoral din Parlament a finalizat proiectul de lege privind partidele politice și proiectele privind alegerile locale și finanțarea partidelor.

Acestea au intrat în procesul legislativ. Singura lege care a fost adoptată a fost legea finanțării partidelor, care a fost retrimisă de către președinte Parlamentului, pe 10 aprilie, înainte de sarbătoarea de Paște, pentru reexaminare, șeful statului apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.

Un alt proiect aflat pe lista partidelor parlamentare, pentru rezolvare până la finalul sesiunii parlamentare, este votul prin corespondență, pentru românii din diaspora. înregistrat la Camera Deputaților de liberali dar care nu a re susținere din partea celorlalte formațiuni politice.

Unul din subiectele cel mai importamte pe agenda consultărilor de la Palatul Cotroceni va viza, cel mai probabil, respingerea de către Camera Deputaților și Senat a unor cereri venite din partea Justiției în cazul unor parlamentari, după ce Parlamentul, în Camerele sale, a respins, de la începutul acestui an, trei cereri venite din partea Justiției.

În 31 martie, președintele Klaus Iohannis declara, în conferința de presă organizată la 100 de zile de la preluarea mandatului, că „cea mai mare nemulțumire” a sa în această perioadă și „cea mai mare restanță” „rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiției, dar și faptul că promisiunea de a face mai transparente și mai simple procedurile care privesc încuviințarea cererilor Justiției nu a fost onorată încă de partide”.

„Fiecare episod în care justiția este blocată în Parlament înseamnă un pas înapoi în recâștigarea încrederii publice și o sursă de pierdere a legitimității, iar efectele depăsesc momentul unui vot. Iar efectele depășesc momentul unui vot”, adăuga el.

Senatul nu a încuviințat, în 25 martie, cererea DNA privind reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova, iar pe 12 februarie a respins solicitarea Parchetului General de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian. De asemenea, Camera Deputaților a respins, pe 11 martie, cererea de încuviințare a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely.

În urma votului în cazul Șova, când Senatul nu a încuviințat reținerea și arestarea preventivă a acestuia ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, președintele Klaus Iohannis, CSM și PNL au trimis sesizări la Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a acceptat sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii, stabilind că există un conflict juridic de natură constituțională între PICCJ și Senat, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

În plus, Curtea a decis că Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o publica în Monitorul Oficial.

În replică, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că Senatul va da hotărârea în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Șova doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții Constituționale.

„Până nu apare motivarea scrisă a Curții Consttuționale, publicată în Monitorul Oficial, nu putem spune că suntem în faza de comunicare oficială, interinstituțională, în așa fel încât să ne permitem o anumită poziție și reacție”, a spus Tăriceanu, întrebat când va redacta Senatul decizia în cazul votului privind arestarea preventivă a lui Dan Șova, în urma deciziei Curții Constituționale.

Vineri, Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei privind conflictul juridic de natură constituțională între PICCJ și Senat, în care se arată că această cameră trebuie să redacteze hotărârea în cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Șova, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...