Absolvenții de învățământ superior ar putea fi obligați să facă stagii de adaptare profesională

Absolvenții de învățământ superior ar putea fi obligați să facă stagii de adaptare profesională
Publicat: 14/11/2012, 17:43
Actualizat: 23/05/2015, 22:04

Absolvenții de învățământ superior ar putea fi obligați să facă stagii de adaptare profesională, în baza unui contract, pentru o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, la finalul căreia vor fi evaluați și vor obține un calificativ, măsura fiind prevăzută într-un proiect de lege inițiat de MMFPS.

Proiectul de lege privind stagiile de adaptare profesională pentru absolvenții de învățământ superior a fost supus, miercuri, dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale (MMFPS).

Documentul reflementează modalitatea de efectuare a stagiilor de adaptare profesională pentru absolvenții învățământului superior, în scopul asigurării tranziției de la sistemul de educație la piața muncii.

Perioada de stagiu se va putea organiza la debutul în profesie, o singură dată după fiecare formă de învățământ de nivel superior absolvită.

Proiectul prevede că stagiul se va desfășura în baza unui program aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care stagiarul își desfășoară activitatea.

Programul va cuprinde planificarea activităților care urmează să fie desfășurate, în funcție de nivelul cunoștințelor teoretice și de deprinderile practice dobândite pe parcursul perioadei de stagiu.

„Activitatea stagiarului pe toată perioada stagiului se face în baza contractului de adaptare profesională. Este interzisă utilizarea stagiarilor la prestarea altor activități și/sau exercitarea altor atribuții în afara celor care au ca obiect adaptarea profesională, se arată în proiectul de act normativ.

Perioada de stagiu poate fi întreruptă în situația suspendării contractului de adaptare profesională sau dacă stagiarul se află în concediu medical o perioadă mai mare de 30 de zile.

Activitatea stagiarului se va desfășura sub îndrumarea unui formator din cadrul aceluiași compartiment în care acesta își va desfășura activitatea. Persoana desemnată trebuie să fie dintre salariații calificați, cu o experiență profesională de cel puțin doi ani în domeniul în care urmează să se realizeze stagiul.

„Un formator poate asigura formarea, în același timp, pentru cel mult trei stagiari. Exercitarea activității formatorului se include în programul normal de lucru al acestuia”, se mai arată în proiect.

Documentul mai stabilește că nu poate avea calitatea de formator angajatul care a fost sancționat în sensul retrogradării din funcție sau a diminuării salariului ori dacă are calitatea de soț, soție, afin sau rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu stagiarul.

Formatorul va coordona activitatea stagiarului, va propune modalități de rezolvare a lucrărilor repartizate acestuia, va supraveghea modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu corespunzătoare postului ocupat și va întocmi, la sfârșitul stagiului, un referat în vederea evaluării.

Referatul va fi întocmit cu cinci zile înainte de terminarea perioadei de stagiu și va cuprinde descrierea activității desfășurate, aptitudinile pe care le-a dovedit stagiarul în modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu și conduita în timpul serviciului.

Raportul de evaluare a perioadei de stagiu va fi adus la cunoștința stagiarului în termen de trei zile lucrătoare de la data completării. Acesta poate contesta raportul, dacă este nemulțumit de calificativul de evaluare, în termen de trei zile lucrătoare de la data luării la cunoștință. Conducătorul angajatorului va fi obligat să soluționeze contestația în termen de trei zile lucrătoare de la primirea acesteia.

„Stagiarul nemulțumit de rezultatul evaluării și după primirea răspunsului la contestație se poate adresa instanței judecătorești competente în materia conflictelor de muncă”, se mai arată în proiect.

De asemenea, în cinci zile de la comunicarea raportului de evaluare, angajatorul va fi obligat să elibereze stagiarului o adeverință din care să reiasă perioada în care acesta a desfășurat activitatea în baza contractului de adaptare profesională, competențele dobândite și calificativul obținut de stagiar. Adeverința va fi vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială își are sediul angajatorul.

Perioada în care se va desfășura activitatea în baza contractului de adaptare profesională va constitui vechime în muncă, indiferent de calificativul obținut, vechime în specialitate, dacă stagiarul a obținut calificativul „corespunzător” și stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat, indiferent de calificativul obținut.

Contractul de adaptare profesională va fi încheiat odată cu contractul individual de muncă, constituind anexă la acesta din urmă.

Salariul de bază lunar al stagiarului, stabilit prin contractul individual de muncă, va fi cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru un program de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore în medie pe săptămână.

La expirarea termenului contractului de adaptare profesională finalizat cu calificativul „necorespunzător”, contractul individual de muncă va putea înceta exclusiv printr-o notificare scrisă fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Stagiarul care a beneficiat de formare profesională finanțată de angajator nu va putea să ceară încetarea contractului individual de muncă, în caz contrat acesta trebuind să suporte toate cheltuielile ocazionate de pregătirea sa profesională.

„Stagiul de adaptare profesională nu este obligatoriu pentru angajații care, fiind studenți în an terminal, au lucrat cu contract de muncă la același angajator și au fost promovați ulterior absolvirii, pe o funcție de nivel superior conform calificării obținute”, se mai arată în proiectul de lege.

Finanțarea stagiilor de adaptare profesională se poate face din bugetul propriu al angajatorului, din fondul social european, din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din sponsorizări ale persoanelor fizice sau juridice.

De asemenea, angajatorul care organizează stagiu de adaptare profesională în temeiul unui contract specific poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de adaptare profesională, pentru acel stagiar, o sumă egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă.

Inițiatorii proiectului au precizat în nota de fundamentare că prin adoptarea noului cadru legislativ se estimează o reducere a șomajul în rândul tinerilor absolvenți de studii superioare, îmbunătățirea legăturilor între instituțiile statului cu atribuții privind piața muncii și angajatori, asigurarea necesarului de forță de muncă calificată, de calitate și o îmbunătățire a conținutului formării profesionale oferite studenților.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică până în 24 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii