Achizițiile pentru spitale vor fi făcute de MS, pentru a se evita prețurile mari – proiect

Achizițiile pentru spitale vor fi făcute de MS, pentru a se evita prețurile mari - proiect
Publicat: 19/11/2012, 22:29
Actualizat: 19/05/2015, 18:43

Ministerul Sănătății (MS) va face achiziții pentru spitalele din rețeaua proprie și cea a autorităților administrației publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când prețul de cumpărare a unui anumit produs a fost și de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.

Proiectul de hotărâre de guvern vizează, astfel, desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziții centralizată.

Potrivit proiectului, unitatea de achiziții centralizată, respectiv MS, încheie acorduri-cadru, în numele și pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua ministerului și cea a autorităților administrației publice locale.

În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfășoară, în mod individual, procedurile de achiziții publice pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto. În acest condiții, spun inițiatorii proiectului, sunt situații în care prețurile de achiziție a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la același produs și cu aceleași specificații tehnice, chiar și în situația în care acesta provine de la același producător sau distribuitor. În unele cazuri, prețurile de achiziție au variație foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Tot în nota de fundamentare, la capitolul schimbări preconizate, Ministerul Sănătății este desemnat ca unitate de achiziții centralizată, care atribuie contracte de achiziție publică sau încheie acorduri-cadru, în numele și pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua MS și cea a Ministerului Administrației și Internelor.

Prin această măsură, ministerul preconizează că vor fi realizate economii ca urmare a faptului că pentru o cantitate mare de produse achiziționate prețul va fi mai mic decât dacă s-ar achiziționa o cantitate mică de produse. De asemenea, prin organizarea de proceduri de achiziție la nivel național, se urmărește, pe lângă schimbarea variațiilor de preț și asigurarea continuității în achiziționarea produselor și serviciilor, calitatea uniformă a produselor și serviciilor, dar și gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate și obținerea unui preț de achiziție scăzut.

Prevederile hotărârii nu se aplică achizițiilor a căror sursă de finanțare este asigurată din fonduri alocate de autoritățile administrației publice locale, donații, sponsorizări și fonduri din proiecte cu finanțare rambursabilă și nerambursabilă, se mai arată în proiect.

Conform aceluiași proiect, MS preconizează că primele produse achiziționate în acest sistem ar putea fi livrate începând cu semestrul II al anului 2013, având în vedere volumul mare de produse, specificații tehnice și termenele de derulare a procedurilor de achiziție.

Ministerul Sănătății va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel național de achiziționare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto, în termen de 10 de zile de la publicarea hotărârii de guvern.

Proiectul se află în dezbatere publică până la 19 decembrie.

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că achizițiile pe termen lung de materiale, aparatură, medicamente scumpe și în cantitate mare vor fi făcute de Ministerul Sănătății, care va deveni unitate centrală de achiziții pentru sistemul sanitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii