Adina Vălean, la audierea în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European: Până în 2050 dorim să ajungem la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon / Vreau promovarea femeilor în sectorul transporturilor. Vreau participare egală de gen

Adina Vălean, la audierea în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European: Până în 2050 dorim să ajungem la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon / Vreau promovarea femeilor în sectorul transporturilor. Vreau participare egală de gen
Publicat: 14/11/2019, 16:08

Vălean, la audieri: Până în 2050 dorim să ajungem la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon

Adina Vălean, propusă pentru funcția de comisar european din partea României, este audiată, la ora transmiterii acestei știri, în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European. Aceasta a afirmat că până în 2050 vrea ca UE să ajungă la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon.

„Noul pact ecologic trebuie să permită accesul cetățenilor la un transport care este ecologic, inteligent și durabil. Mobilitatea trebuie să fie în avantajul tuturor cetățenilor și în interesul întreprinderilor noastre. În calitate de fostă președintă a Comisiei pentru mediul înconjurător pot să vă spun că UE și-a respectat pe deplin promisiunea de a construi o arhitectură menită să reducă din emisiile de dioxid de carbon. Prin pachetul energetic recent adoptat avem cel mai ambițios pachet care va permite o reducere semnificativă a emisiilor până în 2030. Dar nu e de ajuns. Până în 2050 dorim să ajungem la neutralitatea emisiilor, lucru care presupune realizarea unor eforturi suplimentare. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a reduce amprenta ecologică a mijloacelor de transport și pentru a mă asigura că se vor lua măsuri pentru a îmbunătăți calitatea mijloacelor de transport”, a spus Adina Vălean, la audierile din Comisia pentru transporturi din PE.

Comisarul desemnat din partea României a adăugat că, dacă UE continuă demersurile efectuate până acum, emisiile dioxidului de carbon vor fi reduse cu doar 20%, iar acestea ar trebui reduse cu 90%.

„Emisiile de dioxid de carbon din sectorul transporturilor trebuie să fie reduse cu 90%. Dacă continuăm cu un scenariu ca până acum, aceste emisii vor fi reduse doar cu 20%. trebuie să încurajăm inițiativele și alegerile corecte din partea consumatorilor, să îmbunătățim eficiența de-a lungul întregului lanț al transporturilor și, în al treilea rând, să includem vehicule curate, bazate pe combustibil alternativ în flota de vehicule”, a adăugat Vălean.

Vălean:În UE trebuie redus numărul de decese din cauza accidentelor rutiere la jumătate până în 2030

Adina Vălean a declarat, joi, la audierile din Comisia pentru Transporturi din PE, că este inacceptabil ca în Europa să existe anual 25.000 de decese din cauza accidentelor rutiere. Comisarul desemnat dinpartea României își propune ca până în 2030 să fie redus numărul acestora la jumătate.

„ În Europa avem mijloace de transporturi deosebit de sigure, dar trebuie să menținem eforturile, pentru că siguranșa este esențială pentru toate mijloacele de transport. La transportul rutier, deși Europa rămâne cea mai sigură zonă de pe glob, 25.000 de decese anual în urma accidentelor rutiere este, totuși, în continuare un număr inacceptabil. Trebuie să reducem numărul acestor decese la jumătate până în 2030, față de 2020. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a-i convinge pe miniștri, pe dezvoltatori și pe actorii prtivați pentru a pune siguranța înainte de toate”, a declarat Adina Vălean, la audierile din Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European.

Ea a subliniat că transportul este coloana vertebrală a pieței unice esențiale în UE.

„Sunt deosebit de onorată să fiu comisara desemnată pentru portofoliul Transporturilor. Avantajele pentru cetățenii europeni de a trăi, de a lucra sau studia oriunde în Europa este una din libertățile pe care cetățenii o apreciază cel mai mult. Transportul facilitează această mobilitate și transportul reprezintă coloana vertebrală a pieței unice esențiale pentru transportul de bunuri și persoane. Conectează oamenii și permite consolidarea coeziunii în UE, jucând un rol cheie în dezvoltarea acesteia. Intrăm într-o nouă eră, cu inovări și transformări accelerate care duc cu sine nenumărate noi provocări și oportunități. În calitate de comisar pentru transporturi voi lucra îndeaproape cu PE și Consiliul pentru ca toate aceste schimbări să fie în avantajul cetățenilor. Astăzi vă cer aprobarea și sprijinul, pentru ca transportul să fie unul adecvat pentru Europa, să fie unul sustenabil și transparent”, a conchis Vălean.

Vălean: Vreau includerea sectorului maritim în sistemul comercializării certificatelor de emisii

Adina Vălean a declarat, joi, în Comsia de Transporturi din PE, că vrea să extindă sistemul de comercializare al certificatelor de emisii, inclunzând sectorul maritim, deoarece nu societatea în ansamblul ei trebuie să susțină costurile transportului lor.

„Pentru a elimina în timp vehiculele învechite, e una din misiunile mele, vreau să extind sistemul de comercializare al certificatelor de emisii, inclunzând sectorul maritim. Utilizatorii ar trebui să fie cei care susțin costurile transportului lor, nu societatea ca ansamblu”, a afirmat Adina Vălean, în cadrul audierii sale în Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European.

Comisarul european desemnat din partea României a subliniat că este necesară abordarea porturilor, deoarece acestea sunt responsabile de o amprentă de emisii foarte mare.

„Pot să vă asigur că nu vreau să se penalizeze nimic, pe nimeni nu vrem să penalizăm. E ultimul lucru pe care vreau să îl fac în Europa. Vreau să fim uniți și în cadrul comerțului. Trebuie să se poată face profit corect peste tot în Europa, nu văd niciun antagonism între părți ale Europei. Dacă apare trebuie luotat să fie eliminat. Nu sunt foarte conștientă de divergențele între modelul de sud și modelul de nord în ceea ce privește autoritățile portuare, dar știu că porturile trebuie să joace un rol important în modelul nostru sustenabil de viitor în ceea ce privește evoluțiile în domeniul maritim. Porturile reprezintă un centru pentru afaceri și ele sunt responsabile de o amprentă de carbon și o amprentă de emisii foarte mare. Deci va trebui să abordăm și porturile. Trebuie să transformăm porturile în entități mai sustenabile, trebuie să devină mai profitabile sua să rămână profitabile dacă sunt și să fie integrate mai bine cu celelalte moduri de transport”, a spus Vălean, întrebată despre diferența dintre sud și nord în privința porturilor maritime.

Ea a susținut că acordurile internaționale permit introducerea unor mpsuri pentru participanții la piață din sistemul maritim.

„Aspectele maritime sunt extrem de importante pentru Europa din punct de vedere comercial. Trebuie protejate, consolidate, trebuie să fie mai verzi și mai solide. Aceasta e parte dintr-o soluție pozitivă aș spune. Prin acorduri mai puternice internaționale avem posibilitatea să introducem clauze de protejare a competitivității, de menținere a celor mai bune practici și avem și măsuri parctice și reguli care pot fi impuse asupra celor care participă la piață. Și actorii din țările terțe trebuie să respecte regulile pe care le avem aici, în Europa, și este rolul Comisiei să se asigure că acest lucru se întâmplă și să evalueze situația în fiecare moment”, a conchis Vălean.

Adina Vălean, în Comisia pentru Transporturi a PE: Vreau promovarea femeilor în sectorul transporturilor. Vreau participare egală de gen

Adina Vălean a declarat, joi, în Comisia pentru Transporturi a PE, că va lua măsuri pentru a promova egalitatea de gen în sectorul transporturilor, deoarece în prezent acesta este dominat de bprbați. Totodată, ea susține că trebuie rezolvată problema insuficienței locurilor de muncă.

Citește continuarea…

Știre inițială

Potrivit calendarului transmis de Parlamentul European, cei trei comisari europeni desemnați de România, Franța și Ungaria, vor fi audiați, joi, timp de trei ore fiecare în comisiile de specialitate ale instituției.

Adina Vălean va fi audiată, începând cu ora 13:00 (ora 14:00 a României), timp de trei ore, în Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European.

Tot de la ora locală 13:00 (ora 14:00 în România), va avea loc și audierea comisarului desemnat pentru Piața internă, Thierry Breton (Franța), în Comisia pentru Industrie și Cercetare a PE.

De asemenea, de la ora 8:00 (ora 9:00 a României) va avea loc audierea lui Oliver Várhelyi (Ungaria), comisarul desemnat pentru Vecinătate și extindere, în Comisia pentru afaceri externe.

„Deputații europeni vor evalua dacă aceștia sunt calificați pentru a fi membri ai Colegiului Comisarilor, pentru a-și putea îndeplini sarcinile și pentru a pune în aplicare programul pe care Președintele ales Ursula von der Leyen l-a prezentat în plenul Parlamentului European în luna iulie”, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Parlamentului European.

Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European (Comisia JURI) a dat aviz favorabil, în ședința de marți a forului legislativ, pentru Adina Vălean, propusă comisar european pentru Transporturi, dar și pentru propunerile de comisari din partea Franței și Ungariei.

Adina Vălean a primit aviz pozitiv și din partea parlamentarilor români, după ce aceasta a fost audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului României.

Votul în PE pentru Executivul UE propus de președintele-ales Ursula von der Leyen va avea loc într-o sesiunea plenară programată pe 27 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația