Adjunctul DNA, Marius Iacob, sancționat cu avertisment pentru o abatere disciplinară

Adjunctul DNA, Marius Iacob, sancționat cu avertisment pentru o abatere disciplinară
Publicat: 18/03/2019, 22:08
Actualizat: 25/03/2019, 21:02

„Cu majoritate: Admite recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva Hotărârii nr.9P din 11 septembrie 2018, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.8/P/2018. Casează în parte hotărârea atacată și, în rejudecare, admite în parte acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară.(…) Aplică pârâtului Iacob Marius Constantin – procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție sancțiunea constând în „avertisment” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de ar.99 lit.m) teza a doua din aceeași lege. (…) Cu opinia separată a domnului judecător George Bogdan Florescu în sensul respingerii, ca nefondat, a recursului declarat de Inspecția Judiciară”, se arată în minuta instanței.

Decizia este definitivă. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru Carmen Simona Ricu, tot procuror DNA.

Este vorba despre un recurs formulat de Inspecția Judiciară față de decizia din 11 septembrie 2018 a Secției pentru procurori prin care s-a stabilit că Marius Iacob și Carmen Simona Ricu nu au săvârșit abatere disciplinară. Prin decizia de luni, ÎCCJ a admis recursul Inspecției.

Este vorba despre abateri disciplinare sâvârșite în legătură cu reprezentarea instituției în procesul Mihaiela Moraru Iorga-DNA, intentat de magistrat după ce a fost revocat din Direcție.

„Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de domnul Marius Constantin Iacob, procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție („DNA”), pentru nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea, precum și pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. g) și m) din Legea nr. 303/2004″, a transmis Inspecția Judiciară.

De asemenea, inspectorii au exercitat acțiunea disciplinară față de Carmen Simona Ricu, procuror șef serviciu la DNA, „pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii, nerespectarea dispozițiilor procurorului ierarhic superior, date în scris și în conformitate cu legea, precum și pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. b), g) și m) din Legea nr. 303/2004”, precizează IJ.

Inspectorii au spus că magistratul a încălcat mai multe prevederi, printre care și regulamentul de ordine interioară a DNA „prin aceea că, urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisă de domnul Marius Constantin Iacob – procuror șef adjunct al DNA, a participat, cu încălcarea regimului incompatibilităților și interdicțiilor funcției de magistrat, în cauza civilă având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 301/2017 în calitate de reprezentant al unei persoane fizice, susținând că a fost mandatată, printr-un înscris sub semnătură privată, de pârâta – procuror șef al DNA”.