Administratorul Avicola Călărași: Suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat

Administratorul Avicola Călărași: Suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat
Publicat: 31/10/2013, 20:24
Actualizat: 31/07/2014, 15:44

Administratorul Avicola Călărași, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susține că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci „pusă în consum”, și a adăugat că situația creată acum „provoacă pierderi care vor duce la faliment”.

Olando Daher a afirmat, joi, că Avicola Călărași este „într-o criză economică, dar în niciun caz în lichidare” și că în prezent la societate au loc controale ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), transmite corespondentul MEDIAFAX.

„A fost în luna septembrie o suspiciune de salmonella, iar după zece zile rezultatele analizelor nu au confirmat situația și carnea a fost pusă în consum. Suntem o firmă mare, cu tradiție, care nu face ilegalități, iar produsele Avicola Călărași sunt foarte bune, de încredere. Nu suntem în lichidare, suntem într-o criză economică, dar în niciun caz în lichidare. Avem control de la ANSVSA și DSV, așteptăm rezultatele, problema e că situația creată acum provoacă pierderi care ne vor duce la faliment”, a spus Orlando Daher.

De asemenea, directorul economic al Avicola Călărași, Traian Bulearcă, a declarat, joi, că marfa returnată de la supermarket „nu a fost reambalată și nu a fost repusă pe piață”, iar în ambalajele cu produse din carne ale firmei „nu au fost niciodată șoareci”.

„Orice lot de carne de pasăre la care există suspiciuni de salmonella se sacrifică în locuri separate, se congelează și numai după ce ies buletine de analiză în care să se specifice că lotul este bun pentru consum și cu ordinul DSV, numai atunci se livrează. La noi nu au fost distruse loturi cu salmonella improprii consumului uman, buletinele de analiză se fac la ferme, în abatoare, la ieșirea din abator, în lanțurile de magazine, la achiziție și recepție, se verifică fiecare lot. Noi când ne sesizează comerciantul că sunt loturi de carne cu produse dispunem retragerea de la vânzare și trimiterea mărfii în cauză la Protan la distrugere. E vorba de aproape 18 tone din trei magazine Selgros, dar loturile sunt în depozite, nu ne-au fost restituite. Cât privește prezența șoarecilor în paleți se poate întâmpla, deși noi facem permanent deratizare, dar a fost ceva accidental și acele loturi au fost retrase de la vânzare, dar niciodată nu am avut șoareci în ambalaj și nu este adevărat că marfa retrurnată de la supermarket a fost reambalată și repusă pe piață”, a declarat directorul economic al Avicola Călărași, Traian Bulearcă.

El a precizat că Avicola Călărași nu face parte dintr-un grup infracțional, „nu face evaziune fiscală” și nu realizează exporturi în Irak.

„Avicola Călărași nu face parte dintr-un grup infracțional de evaziune fiscală, se va dovedi că noi nu am efectuat vreodată operațiuni de evaziune fiscală, sunt informații neadevărate. Cât privește exportul, noi nu facem export de carne de pasăre, facem doar comerț intracomunitar sau am făcut doar comerț intracomunitar și nu export. Nu am făcut export de carne de pasăre în Irak, s-a pus o dată problema, dar nu dețineam certificat de sacrificare tip halal, specific poporului musulman și nu a mai fost realizat. Iar acuzațiile că am trimis spre vânzare tone de carne stricată, sunt informații neadevărate”, a mai spus Traian Bulearcă.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în București și Brașov, cu ocazia verificărilor vizând lanțul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanților ANSVSA.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat miercuri, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în urma informațiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călărași, la „un lanț de supermarket-uri”, destinatar fiind Selgros, conform informațiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări toată țara în lanțul de supermarket-uri și că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călărași.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călărași, că atât abatorul, cât și ferma societății sunt „în lichidare”.

Compania Selgros a informat, în același context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călărași din cauza aspectului și calității necorespunzătoare.

„În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călărași. Dată fiind situația furnizorului Avicola Călărași, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine și stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situației. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienților Selgros calitatea și siguranța alimentelor comercializate”, a mai precizat compania, într-un comunicat de miercuri.

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, și funcționarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale în acest dosar, rețelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăilești SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtășești SA, Avicola Călărași SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internațional SRL, Caliprix International SRL și Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpații din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantități importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călărași SA să îl ajute să găsească o soluție prin care se pot reambala cantități de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?