Adrian Sârbu, audiat în Comisia SRI. Manda: Maior i-a cerut să-i dea sfaturi lui Ghiță privind Realitatea

Publicat: 01/11/2017, 19:30
Actualizat: 29/03/2019, 00:49

„(Adrian Sârbu – n.red.) a făcut referire la o situație din 2010 când a fost rugat de către domnul Maior să-l ajute pe Sebastian Ghiță cu sfaturi cum să conducă instituția Realitatea TV din punct de vedere managerial”, a declarat senatorul PSD Claudiu Manda.

Ulterior, Adrian Sârbu a primit confirmarea interesului SRI pentru Realitatea chiar din partea lui Sebastian Ghiță. „A fost căutat de domul Ghiță, au avut mai multe întâlniri și inclusiv domnul Ghiță i-a confirmat această implicare”, a precizat Manda.

De altfel, preluarea conducerii instituției media de către SRI s-ar fi făcut prin intermediul lui Sebastian Ghiță. „A fost aspectul legat de intenția de a fi preluată conducerea și, mai târziu, eventual întreaga instituție media, respectiv Realitatea TV, pe care și-ar fi dorit persoanele din conducerea SRI din acea vreme să o preia prin intermediul domnului Ghiță”, a spus Manda.

Patronul Mediafax a afirmat, în fața membrilor comisiei, că implicarea serviciilor SRI a fost impulsionată de către decizia CSAT din 27 iulie 2010 prin care presa a fost definită ca având potențial de vulnerabilitate la siguranța națională. „În opinia domniei sale, spune că s-au creat premisele ca, la momentul respectiv, SRI să se implice mai mult în ce înseamnă preluarea de instituții media, plantarea de ofițeri acoperiți sau atragerea de către Serviciu de persoane din juranalism, inclusiv dreptul de a asculta jurnaliști pe mandate de siguranță națională”, a relatat Manda.

Potrivit acestuia, Adrian Sârbu a prezentat evoluția presei după 2010, așa cum a fost modelată prin decizia CSAT.

Cum ar fi încercat SRI să distrugă presa

Sârbu a susținut, în fața Comisiei SRI, că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituțiilor media, el evocând o activitate de „distrugere” a presei, a precizat Manda.

„(Adrian Sârbu, n.r.) spunea că s-a încercat implicarea Serviciului la momentele respective în coordonarea editorială a instituțiilor prin persoane apropiate de Serviciu, spunând fie surse, fie ofițeri acoperiți, spunând, la un moment dat, făcând referire la un articol apărut în mass-media în care domnul Maior ar fi confirmat că există ofițeri acoperiți în mass-media”, a precizat Manda, după audierea lui Sârbu de către Comisia SRI.

Potrivit acestuia, Sârbu a menționat că va prezenta Comisiei SRI, într-o audiere viitoare, probe în acest sens, respectiv „punctaje” care „veneau” către diferite persoane.

„Și spunea că va veni data viitoare cu probe în sensul că ne va arăta punctajele care veneau către diferite persoane și cum erau descrise în spațiul public, pe baza punctajului, elementele acestea, inclusiv persoane care, spunea că, prin redacții au surse apropiate, primesc rechizitorii, primesc documente și erau cumva mai bine informați decât alții”, a menționat Manda.

El a precizat că Sârbu le-a trasmis membrilor Comisiei SRI că acest „fenomen” de implicare în managementul instituțiilor media a descurajat foarte mulți jurnaliști, care au ieșit din presă.

„A mai spus că acest fenomen de implicare în conducerea, în partea de management a instituțiilor media în sensul dosarelor, arestărilor unora sau altora, sau problemelor care s-au creat, sigur că a descurajat foarte mulți dintre jurnaliști, fie aceștia au căutat diferite soluții, au părăsit spațiul media dar sigur că a fost o activitate de distrugere, în opinia domniei sale, celei de-a patra puteri în stat, care sigur că nu este consfințită în Constituție, dar vorbea de libertatea presei”, a adăugat Manda.

Întrebat dacă în cadrul audierii Adrian Sârbu a făcut referire doar la Realitatea Tv și Antena, Manda a precizat: „A făcut referire în această primă audiție la episoadele de la Realitatea, la episodul de la Antenă și inclusiv la ce a însemnat în opinia domniei sale o încercare de preluare a MEDIAFAX”.

Patronul media Adrian Sârbu a fost invitat la Comisia SRI după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir. Întrebat înaintea audierii care va fi subiectul la care se va referi, Adrian Sârbu a declarat, pentru agenția MEDIAFAX, că va vorbi despre implicarea SRI în presă și urmările acesteia.

„Am venit pentru că am fost chemat. E o obligație cetățenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua și să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia președintelui comisiei SRI de a ține în viață audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care își riscă libertatea dezvăluind practici neconstituționale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziția publică a noului director SRI, care promite transparență și retragerea Serviciului Român de Informații din diverse câmpuri tactice în granițele mandatului său stabilit de lege și Constituție. Voi vorbi despre prezența perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Adrian Sârbu.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnaliști, politicieni sau oameni din Justiție, care pot confirma acuzațiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile.

Dragomir a numit „culoare” practicile Serviciului prin care folosea presa și Justiția. Mai precis, Dragomir spune despre „culoarul” Justiției că este traseul pe care îl parcurgea un dosar, de la realizarea rechizitoriului, de către ofițeri SRI, până la alegerea completului de judecată și mai apoi obținerea sentinței. În paralel, funcționa „culoarul media”, ceea ce presupunea o campanie de denigrare la adresa persoanei vizate de dosar, astfel încât aceasta să fie considerată vinovată, în ochii opiniei publice, cu mult înainte de a primi vreo condamnare.

Tot legat de media, Daniel Dragomir a susținut că, în prezent, există acoperiți în redacții, care servesc intereselor SRI, dar nu a vrut să facă publice nume. A vorbit doar despre jurnaliști pe care i-a văzut intrând și ieșind din biroul fostului prim-adjunct al Serviciului, Florian Coldea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom