ADUNĂRILE PUBLICE, declarate în prealabil. Decizie majoră a Curții de Casație și Justiție

Adunările publice trebuie declarate în prealabil. Decizie obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Vezi de ce își asumă ministrul de Interne Carmen Dan modificarea legii

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curții de Apel București. Astfel, instanța supremă a decis că există obligația de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când acestea urmează să se desfășoare în piețe ori pe căile publice, respectiv drum public, parte carosabilă și trotuar, sau în alte locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Decizia instanței supreme este obligatorie.

Legea adunărilor publice, actualizată

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan își asumă modificarea legii privind adunările publice, pentru că aceasta trebuie „adusă în actualitate”, fiind din 1991.

„Eu cred că este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991. Și îmi asum acest demers. Și sper ca în Parlament să dezbatem împreună să servească realităților și trebuie să aruncăm un ochi pe legislație, așa încât orice misiunea structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării,” a declarat Carmen Dan, în cadrul audierii din Comisia de Apărare din Senat.

Legea nr. 60 din 1991 privind organizarea și desfașurarea adunărilor publice prevedea, la articolul 1, că „libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activități se pot realiza numai pașnic și fără nici un fel de arme. Adunările publice – mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și altele asemenea – ce urmează să se desfășoare în piețe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber se pot organiza numai după declararea prealabilă prevazută de prezenta lege”.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, la audieri

Fără presiuni asupra prefectului

„Este adevărat că în spațiul public au fost poziționări. Eu spun cu responsabilitate că asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nicio presiune. Rolul prefectului este simplu, de a se exprima cu acordul de intervenție în forță,” a declarat Carmen Dan, în cadrul audierii.

„Eu nu am secretizat absolut niciun document. Documentele de organizare au un caracter secret. În rest, tot legea spune că, dacă într-un înscris se face referire la documente clasificate, acel înscris este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui document sau a acestei note de raport. Caracterul clasificat îl dă legea și nu dispoziția ministrului.”

Ministrul Afacerilor Interne a reiterat ideea potrivit căreia Jandarmeria a acționat legal la mitingul din 10 august.

Dan: Se pune prea mult accent pe ore

„Se insistă mult cu aspectele orare, dar cred că au mai puțină relevanță. Intervenția în forță a fost acoperită juridic, din punct de vedere al articolului 19, alineatul 1 și alineatul 2″, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că s-a antepronunțat când a declarat că Jandarmeria a acționat violent, iar ulterior și-a încălcat atribuțiile, cerându-i procurorului general să se sesizeze.

„Cu tot respectul pentru Administrația Prezidențială, consider că președintele României s-a antepronunțat, pentru că toată lumea își amintește ieșirea publică imediat după evenimentele din 10 august, în care s-a pronunțat foarte clar în sensul constatării publice că Jandarmeria a acționat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze și cred că uitându-ne doar în atribuțiile legale ale președintelui, conștientizăm cu toții că Parchetul General nu este în coordonarea Administraței Prezidențiale. Binențeles că procurorul general avea competența să poată să se sesizeze și fără să-i solicite președintele României lucrul acesta,” afirmă Carmen Dan. 

Prefectul Capitalei nu confirmă orele ordinului de intervenție

În timpul audierilor din Comisia de Apărare din Senat, prefectul Capitalei a refuzat să confirme cele două ore făcute publice cu referire la ordinul de intervenție în Piața Victoria, respectiv ora 20:00 transmisă de Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției jandarmilor la mitingul din 10 august și ora 23:00 transmisă de Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

„Cu privire la ora aprobării, este informație publică, vă citez din declarația lui Laurențiu Cazan Ordinul de restabilire a ordinii publice – ora 20:00. Vă citez din declarația purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, ordinul – la ora 23:11. Întrucât este vorba de o informație publică și nu clasificată, care însă cuantifică în timp momentul aprobării dumneavoastră, vă cer public cu privire la o informație publică să ne spuneți când ați aprobat ordinul”, a solicitat prefectului Capitalei un membru al Comisiei de Apărare.

„Deci eu nu pot decât să nu confirm cele două ore și atât. Nu pot să vă spun mai mult,” a răspuns Speranța Cliseru.

„Nu am văzut documentele ulterior, după ce au plecat din fața mea, nu vă pot spune dacă au fost falsificate. Nu știu dacă unii mint, unii probabil au vrut să schimbe adevărul și alții au fost dezinformați, pentru că în tot lanțul acesta, sunt și oameni nevinovați, care au luat de bun ceea ce le-au spus alții,” a declarat Speranța Cliseru.

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, audiată în Comisia de Apărare din Senat

Prefectul Capitalei a refuzat să răspundă dacă a aprobat ordinul ulterior acțiunii de evacuare a Pieței Victoriei.

„A dat deja Parchetul comunicat, ce vreți să vă mai spun? Nu am cum să vă spun acum (ora exactă la care a aprobat ordinul -n.r.), înțelegeți că e o anchetă. O să anunțe Parchetul. Eu nu am cum să vă spun. Nu am semnat ordinul secretarului, ce e asta? Dumnealui nici nu are atribuții pe ordine publică. Nu am cum să vă spun (dacă a aprobat la îndemnul secretarului de stat din MAI -n.r.), o să lămurească foarte curând Parchetul,” a declarat Cliseru.

Se simte amenințată

Prefectul a declarat că nu a primit amenințări, dar că se simte amenințată.

„Normal că m-am simțit amenințată. Mă simt amenințată în continuare, dar nu pot să vă spun că mă simt amenințată pentru ce am făcut. Îmi asum ceea ce am făcut. Am respectat legea, lucrurile se vor lămuri, veți afla implicarea fiecărei persoane,” a completat Cliseru.

În timpul audierilor, prefectul Capitalei a repetat nu a semnat ordinul de evacuare, iar de coordonarea misiunii s-a ocupat maiorul Laurențiu Cazan, actualmente șeful Jandarmeriei Capitalei.

„Eu nu am semnat un ordin, am aprobat unul semnat deja. Coordonatorul acțiunii a fost Laurențiu Cazan,” a declarat Speranța Cliseru, în cadrul Comisiei de Apărare din Senat. „Îmi respect toate atribuțiile, nu am participat și nu voi participa la niciun fel de jocuri politice. Nu confirm cele două ore făcute publice cu privire la ordin”.

Speranța Cliseru a mai spus că ar trebui luată în discuție modificarea legii privind adunările publice.

 

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
,,Am întâlnit un bărbat pe internet, pe care îl credeam sufletul meu pereche. La un...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, apariție de senzație alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide