Adversarul lui Vladimir Putin este în aceste zile la București: „Eu mă simt ca acasă aici”

Adversarul lui Vladimir Putin este în aceste zile la București: „Eu mă simt ca acasă aici”
Garry Kasparov / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 04/05/2022, 22:54

Marele maestru şi multiplu campion mondial Garry Kasparov şi preşedinta Comisiei de Învăţământ a Senatului, Monica Anisie, au deschis, miercuri, turneul Superbet Chess Classic Romania 2022, din cadrul Grand Chess Tour.

Această competiție reuneşte cei mai buni şahişti ai momentului. Pe lângă faima câștigată de Kasparov în șah, acesta a devenit un critic și un opozant vehement al președintelui Rusiei Vladimir Putin.

Kasparov şi Anisie au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei

Kasparov şi Anisie au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei la care vor participa 10 jucători de şah, printre care se află şi cel mai bine clasat român în topul mondial, Bogdan Deac.

Garry Kasparov a declarat la evenimentul de deschidere desfăşurat la Palatul Parlamentului din Capitală că turneul Chess Classic poate contribui la renaşterea şahului în România.

„Sunt recunoscător că prin acest turneu putem readuce gloria jocului de şah, văzut nu de mult ca un sport sacru, jucat pe scene mari, aproape ca nişte temple. Azi ne-am întors şi suntem aici împreună, în această clădire fenomenală (n.r. – Palatul Parlamentului din Bucureşti). Îmi provoacă nostalgii să mă aflu în această clădire. Eu sunt mândru că am contribuit şi eu puţin la recuperarea imaginii jocului de şah. Mă bucur că sunt din nou la Bucureşti şi pot spune că o aventura modernă a şahului din Estul Europei a început. I-am văzut pe jucători, le urez tuturor succes şi sper ca acest turneu să promoveze şi să ducă la renaşterea şahului în România. Eu mă simt ca acasă aici, şahul merită să fie aici şi le mulţumesc tuturor celor care contribuie la organizarea acestui turneu magnific”, a afirmat fostul campion mondial.

Preşedinta Comisiei pentru Învăţământ a Senatului, Monica Anisie, a afirmat importanţa şahului în dezvoltarea tinerilor şi a subliniat că un şahist, marele maestru Garry Kasparov, a fost cel care a prevăzut în urmă cu 20 de ani tendinţele totalitare ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Este pentru prima dată când simt o asemenea susţinere în România pentru tot ceea ce înseamnă şahul, ca disciplină, ca joc, ca provocare constantă a minţii. Şahul reprezintă una dintre metodele de formare a tinerilor, iar prin el avem o şansă de a cultiva potenţialul formidabil al minţii unui copil pentru un viitor mai bun, un viitor al păcii şi colaborării. Trăim momente tulburi la care puţini dintre noi ne-am fi putut gândi. Cine ar fi crezut acum 20 de ani că războiul de agresiune va fi realitatea cu care se confruntă naţiunea ucraineană? Cine a prevăzut că tendinţele totalitare vor aduce lumea spre a fi martora unor astfel de atrocităţi? O minte lucidă, care gândeşte strategic, a tras totuşi un semnal de alarmă acum peste două decenii. Mintea unui campion mondial pe care suntem onoraţi să îl avem azi alături de noi, marele maestru Garry Kasparov. Bine aţi revenit! Ştim toţi că o minte lucidă şi bine structurată este o minte imposibil de învins, de manipulat, de dominat de propaganda răului. Aici cred că se poate concentra valoarea pe care şahul o are în dezvoltarea minţilor lucide ale viitoarelor generaţii”, a spus ea.

Anisie a precizat cu această ocazie că susţine introducerea şahului în şcolile din România: „Sunt aici pentru a transmite încă o dată un mesaj clar şi ferm de susţine a prezenţei şahului în şcolile din România. În trecut, din postura de secretar de stat sau de Ministru al Educaţiei, am fost alături de jucătorii de şah. Dar este nevoie de sprijinul tuturor, oficialităţi, decidenţi, părinţi, copii şi întreaga comunitate pro-şah din România”.

Importanța evenimentului

La rândul său, preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, a afirmat: „Auzind cuvintele lui Garry Kasparov despre grandoarea acestui eveniment găzduit de Bucureşti îmi dau seama că totuşi se poate. Putem să aducem acest sport la nivelul pe care îl merită. Grand Chess Tour se află la al treilea eveniment în Bucureşti şi suntem extrem de fericiţi de nivelul de performanţă pe care îl aduce în interiorul comunităţii şahului din România. Turneul este un exemplu pentru copiii care poate în aceste zile iau decizia de a-şi dedica timp din viaţa lor pentru a învăţa şah. Iar unul dintre proiectele Federaţiei Române de Şah este „Educaţie prin şah” la ciclurile primare din şcolile publice din România. Aşadar unul dintre obiectivele noastre este să introducem şahul ca materie opţională în şcoli. În următorii ani sperăm ca peste 600 de cadre didactice şi 10.000 de copii să aibă acces la ora opţională de şah”.

La evenimentul de deschidere de la Palatul Parlamentului au asistat printre alţii foştii sportivi Florin Răducioiu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Ana-Maria Popescu, Mihai Leu, Virgil Stănescu şi fostul arbitru Ion Crăciunescu.

Superbet Chess Classic Romania 2022, prima din cele cinci etape ale ediţiei din acest an a Grand Chess Tour, se va desfăşura în perioada 3-15 mai, cu o zi de odihnă pe 10 mai. Competiţia de la Bucureşti este de şah clasic, în care jucătorii joacă în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Premiile etapei de la Bucureşti se ridică la 350.000 de dolari.

În fiecare zi, partidele vor începe la orele 15:00 şi se vor termina în jurul orelor 20:00. Deschiderea fiecărei zile competiţionale se va face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitaţi speciali, sportivi, oficiali şi diverse personalităţi ale vieţii publice din România.

Cei 10 mari maeştri internaţionali care se confruntă în competiţia de la Bucureşti sunt:

Alireza Firouzja (Franţa) – locul 2 în lume şi primul an când joacă în tot circuitul GCT

Levon Aronian (SUA) – locul 6 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022

Fabiano Caruana (SUA) – locul 4 în lume, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022

Wesley So (SUA) – câştigător al GCT 2021 şi câştigător al etapei Paris Rapid & Blitz 2021.

Şahriar Mamediarov (Azerbaidjan) – locul 3 la GCT 2021 şi câştigătorul Superbet Chess Classic România 2021

Ian Nepomniaşci (FIDE) – locul 5 în lume, challenger la titlul mondial în cadrul CM 2021, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022

Richard Rapport (Ungaria) – locul 10 mondial, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul Candidaţilor 2022

Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) – locul 2 la GCT 2021, câştigător al Cupei Sinquefield 2021 şi câştigător al GCT Croaţia 2021

Leinier Dominguez (SUA) – primul an când joacă în circuitul GCT, jucător aflat în lupta pentru un loc în Turneul

Bogdan Deac (România) – cel mai bun şahist al României (locul 59 mondial), a obţinut titlul suprem, de mare maestru internaţional în şah (GM) înaintea împlinirii vârstei de 15 ani, la doar 14 ani şi 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr GM din lume. A debutat în echipa naţională de seniori la 14 ani. În iulie 2019 a fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu