AFM a încasat 732 de milioane de lei din timbrul de mediu în 2013, dar a restituit 570 milioane de lei pentru vechea taxă auto

Redactor:
Laura Mitran
AFM a încasat 732 de milioane de lei din timbrul de mediu în 2013, dar a restituit 570 milioane de lei pentru vechea taxă auto
Încasările din timbrul de mediu în 2013 au fost de peste 732 de milioane de lei, în timp ce restituirile vechii taxe auto au totalizat peste 570 de milioane de lei, a anunțat, luni, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp.

Reprezentanții AFM au precizat pentru MEDIAFAX că, din suma de 732.325.750,22 lei reprezentând încasările din timbrul de mediu, s-a restituit suma de 570.276.616,04 lei, în urma hotărâri judecătorești definitive și irevocabile privind restituirea vechii taxe auto.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că taxa de primă înmatriculare, introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, încalcă legislația UE, ca și și taxa auto care a înlocuit-o, în ianuarie 2012. Aceasta din urmă a fost înlocuită cu timbrul de mediu, pe 15 martie 2013. Timbrul de mediu se plătește o singură dată la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul mașinilor noi, cât și al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto. În cazul restituirii vechii taxe, se va plăti timbrul de mediu la prima transcriere a titlului de proprietate.

Astfel, Fondul pentru Mediu a beneficiat efectiv de o contribuție de peste 162 de milioane de lei din timbrul de mediu. La acestea s-a adăugat suma de 190.720.399 reprezentând încasări din alte taxe, conform OUG 196/2005, și 20.459.911 lei reprezentând dobânzi la Fondul pentru Mediu, potrivit aceluiași act normativ, se arată într-un răspuns al AFM la solicitarea MEDIAFAX.

Rezultă astfel contribuții totale de peste 373 de milioane de lei la Fondul pentru Mediu în 2013.

Din aceste contribuții, s-au plătit peste 87,8 milioane de lei pentru programul Rabla 2013 (dintr-un buget alocat de 166 de milioane de lei) și 12.000 de lei ca sprijin financiar la achiziția unui automobil electric (dintr-un buget de 1.200.000 de lei, respectiv pentru cumpărarea a 100 de astfel de automobile).

Tot anul trecut, s-au mai făcut plăți și în cadrul altor programe, pentru care au fost organizate sesiuni de finanțare în anii trecuți, precum cele vizând protecția resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, stații de tratare, canalizare și stații de epurare (peste 89 de milioane de lei), prin realizarea de spații verzi în localitățile din mediul urban (24.584.305 lei), împădurirea terenurilor degradate, reconstrucția ecologică și gospodărirea durabilă a pădurilor (22.898.581 de lei), creșterea producției de energie din surse regenerabile (9.628.631 de lei), închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier (4.117.293 de lei) și Casa Verde (8.810.937 de lei).

La acestea se adaugă plățile de aproape 3,2 milioane de lei în cadrul programului privind educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului, singurul pentru care a mai fost organizată sesiune de finanțare anul trecut, și plăți mai mici pentru efectuarea de monitorizări, studii și cercetări în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice privind sarcini derivate din acorduri internaționale, directive europene sau alte reglementări naționale sau internaționale, precum și cercetare-dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice (1.738.274 de lei) și pentru conservarea biodiversității și administrarea ariilor naturale protejate (148.708 lei).

Totalul plăților făcute de AFM anul trecut este astfel de aproape 252 de milioane de lei.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Războiul uitat al României. Comuniștii l-au șters din cartea de istorie, au fost mii de...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Ce se întâmplă, de fapt, cu persoanele care se vor vaccina anti-covid. PLANUL UIMITOR al...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide