Agricultura salvează veniturile populației, alături de salarii și încasările din prestații sociale. Pe ce dăm banii însă?

Agricultura salvează veniturile populației, alături de salarii și încasările din prestații sociale. Pe ce dăm banii însă?
Publicat: 10/01/2020, 11:50

Conform INS, în trimestrul III al anului trecut, veniturile totale ale populației, medii lunare pe o gospodărie, în termeni nominali, au fost de 4.872 lei, respectiv 1.889 lei pe persoană.

Pe de altă parte, în același interval, cheltuielile totale au fost, în medie, de 4.202 lei, lunar, pe o gospodărie, respectiv 1.603 lei pe persoană, și au reprezentat 86,3 la sută din nivelul veniturilor totale.

„Veniturile bănești au fost, în medie, de 4.577 lei, lunar, pe gospodărie (1.775 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 295 lei lunar pe gospodărie (114 lei pe persoană)”, se precizează în document. „Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (69,5% din veniturile totale ale gospodăriilor)”.

Analiștii INS confirmă că, pe lângă salarii și celelalte venituri asociate lor, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit cele din prestații sociale în proporție de 18,2%, veniturile din agricultură în total de 2,3%, cele din activități neagricole independente – 1,9%, veniturile din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%), precum și veniturile în natură (6,0%).

Nu în ultimul rând, la consolidarea veniturilor pe gospodărie a contat și contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, în proporție de 4,9%.

Demn de menționat în acest context este faptul că mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural.

Mâncarea și băutura, principalele destinații ale banilor

În ceea ce privește direcțiile în care au plecat veniturile românilor, analiștii INS informează că, potrivit clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul III/2019, în medie, 31,3% din consumul gospodăriilor.

„Cheltuielile totale: – principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei,produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.)”, raportează INS.

În contrapartidă, românii au mai cheltuit puțini bani (0,7% din cheltuielile totale ale gospodăriilor populației) pe investiții destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc.

Și în acest caz, mediul de rezidență determină unele particularități în ceea ce privește mărimea și structura cheltuielilor totale de consum.

Conform sursei citate, veniturile totale cuprind ansamblul încasărilor bănești provenite din diferite surse, pentru care nu există obligația de restituire și veniturile în natură (evaluate în lei).

Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor bănești, indiferent de destinație și contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor.

La creșterea PIB, în anul 2018 față de anul 2017, au contribuit aproape toate ramurile economiei. Cel mai important aport a fost cel al industriei (+1,0%), cu o pondere de 23,7% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 4,1%. Au urmat comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+0,7%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,9%, precum și agricultura, silvicultura și pescuitul (+0,4%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (9,9%).

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Veste bună pentru absolut toată România! Se întâmplă astăzi, 2 decembrie. Tocmai s-a anunțat
Șoc în familia lui Culiță Sterp. Au făcut anunțul trist cu ochii în lacrimi. A...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...