Al șaselea focar de PESTĂ PORCINĂ, confirmat în Buzău

Redactor:
Gândul
Cele mai importante știri ale serii

Un focar nou de pestă porcină a fost confirmat în localitatea Beceni, județul Buzău, unde mai multe animale au murit în gospodăria unui localnic. Acesta este al șaselea focar de acest fel înregistrat în județ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că inițial, cinci porci aflați în gospodăria unui localnic din localitatea Mărgăriți, comuna Beceni, au murit, apoi, medicul veterinar a găsit alte două animale care erau în agonie și pe care autoritățile le-au eutanasiat.

„În gospodăria unui cetățean din Beceni au fost găsiți, luni dimineață, cinci porci morți, fiind vorba de doi adulți și trei purceluși de lapte. Omul știa că sunt bolnavi, a încercat diferite tratamente. Medicul veterinar a mai găsit doi purcei de lapte în agonie și au fost eutanasiați”, a spus Cozma.

 

 

În urma analizelor de laborator, s-a confirmat pesta porcină africană.

Cozma a mai precizat că s-au luat și măsuri după confirmarea focarului, fiind făcute zone de protecție și supraveghere și impuse restricții privind circulația animalelor.

În județul Buzău, sunt confirmate șase focare de pestă porcină africană.

Până la data de 1 noiembrie au fost despăgubiți 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189.184.220 de lei. Peste 42 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis de A.N.S.V.S.A. județul cu cele mai multe focare este Tulcea (566 de focare), urmat de Brăila (106 focare). 
 

 

„Evoluția bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.

ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social”, anunță ANSVSA

Inchide