Al zecelea focar de pestă porcină africană a fost confirmat în Galați

Publicat: 11/09/2018, 13:18

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Galați, în localitatea în extravilanul căreia, la sfârșitul săptămânii trecute, au fost sacrificați 15 porci din cauza virusului. De data aceasta, pesta a apărut într-o gospodărie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Focarul care a fost confimat în localitatea gălățeană Tudor Vladimirescu este cel de al zecelea din județul Galați. Fiind vorba despre o gospodărie aflată în localitate, autoritățile au decis să eutanasieze toți porcii începând de marți.

„Avem confirmarea pentru un focar de pestă porcină la o gospodărie din Tudor Vladimirescu. În această dimineață, am analizat și aprobat măsurile necesare, am decis să eutanasiem toate suinele din localitate. Toți proprietarii de porci vor fi despăgubiți indiferent dacă sunt sau nu crotaliați”, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol.

Echipele de inspectori sanitari și de veterinari vor eutansia toți porcii rămași în gospodăriile tărănești, deoarece în ultimele zile numeroși proprietari și-au sacrificat animalele de frica pestei porcine.

„Erau înregistrați 223 de porci. Vom afla câți sunt în realitate, pe cei care îi găsim îi ucidem preventiv astăzi. Oamenii nu trebuie să refuze, nu ne-am confruntat cu astfel de cazuri. Ei primesc despăgubiri, în caz contrar pot fi sancționați, suntem dispuși să explicăm de mai multe ori”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, Carmen Stroia.

Probleme cu pesta porcină sunt și în extravilanul municipiului Galați. Zilele trecute, lângă un complex de agrement a fost descoperit un porc mistreț mort din cauza pestei porcine africane. De aceea, autoritățile au decis să intensifice partidele de vânătoare din județ și să extermine toți mistreții din zona contaminată.

Conform planului de vânătoare, în județul Galați vânătorii au o cotă de peste o sută de mistreți. În zona în care a fost descoperit un porc mistreț mort din cauza pestei porcine vor fi vânați toți cei 25 de mistreți. Problema este că autoritățile nu reușesc să găsească vânători, acestora fiindu-le frică de pesta porcină.

„Până la momentul acesta, pe fondurile de vânătoare din județul Galați au fost împușcați 27 de mistreți. Nu era niciun porc bolnav de pestă porcină printre aceștia. Porcul mistreț mort a fost găsit vineri. În zona afectată vânătoarea se face numai la pândă și dibuit. În zona Zătun credem că sunt în jur 25 de porci mistreți. Încercăm să găsim vânători. În primul rând, oamenilor le este foarte frică să nu răspândească virusul, de aceea nu vin la vânătoare. În al doilea rând, vegetația este mare, iar rata de împușcare este mică. În al treilea rând, ei merg la vânătoare, dar nu se aleg cu nimic. Săptămâna trecută am avut 13 partide de vânătoare la mistreț, am strâns cam 10 vânători pe un fond de vânătoare”, a spus directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Galați, Adrian Dănuț Alexandru.

Partidele de vânătoare vor fi organizate în regim de urgență deoarece virusul se poate extinde în Lunca Prutului, o zonă cu numeroși porci mistreți și cu multe localități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului