Alba Iulia:Reprezentanți ai Guvernului și partidelor,huiduiți de opozanții proiectului Roșia Montană

Alba Iulia:Reprezentanți ai Guvernului și partidelor,huiduiți de opozanții proiectului Roșia Montană
Publicat: 01/12/2013, 12:04
Actualizat: 28/07/2014, 19:25

Aproximativ 2.000 de persoane participă, duminică, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Națională, iar în timpul depunerilor de coroane la statuia lui Mihai Viteazul reprezentanții Guvernului și ai partidelor politice au fost huiduiți de câteva sute de opozanți ai proiectului de la Roșia Montană.

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale au început, sâmbătă dimineață, cu depuneri de coroane și jerbe de flori la statuile lui I.I.C Brătianu și Iuliu Maniu din centrul municipiului, ceremonii similare având loc și la busturile Regelui Ferdinand și Reginei Maria din fața Catedralei Reîntregiri, precum și la statuia lui Mihai Viteazul.

Printre participanții la ceremonii se află ministrul Afacerilor Excterne, Titus Corlățean, ministrului delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, președintele PDL, Vasile Blaga, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, și fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

De asemenea, la manifestările de Ziua Națională de la Alba Iulia, sunt prezenți primarul Mircea Hava, prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, șeful Consiliului Județean, Ion Dumitrel, parlamentari și reprezentanți ai românilor din diaspora.

Încă de la început, manifestările au fost marcate de scandări pentru unirea Basarabiei cu România, aproximativ 300 de tineri afișând steaguri tricolore și pancarte cu mesaje precum „Vrem Unire”, „Basarabia e România”, „Basarabia, pământ românesc”.

De asemenea, peste 300 de persoane venite din Munții Apuseni protestează față de proiectul minier de la Roșia Montană. Oamenii au bannere pe care scrie „Mineritul cu cianuri înseamnă moarte”, dar și steaguri tricolore și steaguri cu mesajele „Salvați Roșia Montană”, și scandează „DNA-DNA rezolvați corupția”.

Protestatarii față de proiectul de la Roșia Montană au huiduit și au scandat „Trădătorii” și „Hoții” în momentul în care reprezentanții Guvernului, ai unor instituții ale statului și ai partidelor politice au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia.

De asemenea, între participanți se află și un grup care suține reinstaurarea monarhiei și care scandează „Monarhia salvează România” și afișează portretele membrilor Familiei Regale.

Programul manifestărilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Națională cuprinde și un ceremonial special organizat în fiecare an și în cadrul căruia autoritățile locale primesc, simbolic, în Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetățile de Scaun ale Unirii.

În jurul amiezii, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia va fi oficiată o slujbă Te Deum de un sobor de preoți în frunte cu Arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Irineu.

În jurul orei 14.00, un steag imens, de 1.400 de metri pătrați, va fi purtat prin Cetate, pe traseul Poarta a IV-a – Poarta a III-a, în cadrul acțiunii „Uniți sub tricolor”.

În acest an, programul Zilei Naționale cuprinde o parte cultural-artistică organizată sub genericul „Festival de România”, în cadrul căruia sunt organizate concerte de muzică populară și ușoară în aer liber, spectacole de teatru și dans, tururi ghidate în Cetatea Vauban și focuri de artificii tricolore. Organizatorii manifestărilor dedicate Zilei Naționale de la Alba Iulia au anunțat că în cadrul „Festivalului de România” vor fi oferite participanților 2.000 de seturi de fulare și căciuli tricolore, 2.000 de stegulețe tricolore, 2.000 de stegulețe de mașină și 500 de umbrele tricolore.

Pentru iubitorii de folclor organizatorii au pregătit două spectacole de muzică populară, primul susținut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” cu invitați din toate provinciile istorice, iar de la ora 19.00 pe scenă vor fi prezenți, în al doilea spectacol, „Lăutarii din Chișinău”, orchestra condusă de maestrul Nicolae Botgros. Concertul va fi prefațat de o lansare aniversară de lampioane – 95, câte unul pentru fiecare an. Evenimentul este organizat de tineri din mai multe organizații care militează pentru unirea Basarabiei cu România, aceștia organizând pe parcursul zilei și alt moment în care vor flutura 95 de steaguri tricolore de mari dimensiuni.

Organizatorii au pregătit și în acest an o masă populară, care nu este însă trecută în programul oficial. Potrivit reprezentanților Primăriei Alba Iulia masa este realizată strict din sponsorizări și vor fi oferite participanților peste 5.000 de porții de fasole și cârnați și un pahar cu vin.

Duminică seară, este programat evenimentul „Emotion Romania”, un spectacol pirotehnic care va începe la ora 20.20, având ca reper de desfășurare Poarta a III-a și pietonala Mihai Viteazul. Nouă reflectoare de mare putere vor forma pe cer steagul României, iar focurile de artificii vor fi lansate pe acorduri celebre ca Dunărea Albastră și Rapsodia Română. Seara se va încheia cu spectacolele susținute de Anda Adam și Vama.

În acest an, manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale sunt susținute de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, ambele instituții alocând fiecare circa 200.000 de lei. În acest an Guvernul a alocat pentru manifestările de la Alba Iulia, potrivit prefectului de Alba Gheorghe Feneșer, doar 15.000 de lei, deși autoritățile județene au solicitat 150.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
CURS VALUTAR RECORD. Cât a ajuns să coste un dolar american
Adevărul despre moartea lui Costel Corduneanu. Ce l-a „terminat”, de fapt
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Andreea Bălan, criticată dur de fani pentru felul în care se îmbracă: ”Nu mai sunt...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Anunțul meteorologilor ANM! Vremea se răcește și revin ploile