Alba: Șapte persoane învinuite pentru înșelăciunea de un milion de euro au fost arestate preventiv

Alba: Șapte persoane învinuite pentru înșelăciunea de un milion de euro au fost arestate preventiv
Șapte persoane, între care un notar public din Sibiu, au fost arestate preventiv, marți noapte, de Curtea de Apel Alba Iulia, în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro, alte cinci persoane rămânând cu interdicția de a părăsi țara, dispusă de către procurorii DIICOT Alba Iulia.
Publicat: 14/11/2012, 08:42
Actualizat: 05/07/2013, 10:48

Șapte persoane, între care un notar public din Sibiu, au fost arestate preventiv, marți noapte, de Curtea de Apel Alba Iulia, în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro, alte cinci persoane rămânând cu interdicția de a părăsi țara, dispusă de către procurorii DIICOT Alba Iulia.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanța a admis propunerea DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia și a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a șapte persoane, între care și un notar public din Sibiu, acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, cămătărie și spălare de bani.

Muntean a spus că decizia Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 24 de ore de la comunicare, competența de soluționare revenind Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La ora transmiterii acestei știri, cei șapte învinuți se află în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Alba.

În acest dosar ședința de judecată la Curtea de Apel Alba Iulia a început marți seară, în jurul orei 18.00, iar instanța a pronunțat decizia după miezul nopții.

Potrivit șefului DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureșan, în acest caz 17 persoane sunt învinuite că au făcut parte din această grupare infracțională sau i-au sprijinit pe membrii grupării, dintre care 15 au fost aduse, luni, la audieri la DIICOT Alba Iulia, iar o alta a fost adusă în cursul nopții de luni spre marți.

La audieri au fost duse și aproximativ 15 victime ale acestei rețele.

Conform unui comunicat al DIICOT transmis luni dimineață, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, au destructurat un grup infracțional organizat constituit din 17 persoane acuzate de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, șantaj, cămătărie și spălare de bani.

Luni dimineață, în acest caz au avut loc 19 percheziții în municipiul Sibiu și în comuna sibiană Șelimbar, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale, precum și la un birou notarial.

Procurorii DIICOT au identificat 15 victime ale acestei rețele, pe care învinuiții le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptamânale/lunare de 10-50%. Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării îi obligau pe cei împrumutați să constituie garanții imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la biroul notarial al unuia dintre învinuiți, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării și cu sprijinul unei angajate a Oficiului de Cadastru Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară.

Ulterior, învinuiții recurgeau la violențe asupra victimelor, le șantajau și le amenințau pentru a le determina să plătească sumele de bani și dobânzile fixate discreționar de către membrii grupării.

Surse judiciare declarau că în acest caz sunt implicați notarii publici Răzvan Mărginean și Simion Bexa din Sibiu. Ei sunt printre cei mai cunoscuți notari publici din Sibiu. Ei fac parte din familii de notari cu vechime și sunt printre cei mai căutați din județ.

Conform surselor citate, cei doi notari ar fi acționat alături de gruparea infracțională timp de aproximativ șase ani. Sursele menționate au spus că ei facilitau contractele de împrumut la semnarea cărora victimele nu erau prezente, declarând sume mai mari de bani decât cele reale.

Aceleași surse afirmau că angajata Oficiului de Cadastru Sibiu implicată în acest caz, Mihaela Bianca Jucan, este soția unuia dintre membrii grupării infracționale, ea fiind cea care aducea documente privind garanțiile imobiliare la notarul public.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, șeful Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, declara că angajata respectivă este în concediu pentru creșterea copilului, din 1 decembrie 2011, neavând abateri disciplinare.

Fesan spunea că femeia este angajată a oficiului din octombrie 2006.

Luni după-amiază, cincisprezece din cele 17 persoane învinuite în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro au fost ridicate de la Sibiu, fiind duse la audieri la Alba Iulia, între acestea fiind cei doi notari publici implicați în acest dosar.

Potrivit șefului BCCO Alba, Traian Berbeceanu, nu a fost dusă la audieri angajata Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), care este în concendiu de creștere a copilului, iar un alt învinuit nu fusese găsit.

Potrivit lui Berbeceanu, cei doi notari implicați în cazul înșelăciunii cu un prejudiciu de un milion de euro sunt învinuiți că au sprijinit activitățile infracționale ale grupării destructurate la Sibiu.

„Membrii grupării ofereau sume de bani împrumut diferitelor persoane, percepeau dobânzi foarte mari, dobânzi care erau incluse în contractele notariale și de la sume relativ mici de bani se ajungea la sume deosebit de mari de bani, pe care victimele trebuiau să le restituie. Primeau ca și garanții bunuri imobiliare: locuințe, terenuri. Cei doi notari au sprijinit activitățile infracționale ale grupării, în sensul că la birourile acestora se întocmeau actele. De multe ori, persoanele trecute în contractele de vânzare-cumpărare nu erau prezente la încheierea contractelor respective. Sumele de bani înscrise în contracte nu erau cele reale, întrucât membrii grupării scriau în contractele de vânzare-cumpărare pentru imobile și dobânzile pretinse sau au fost cazuri în care plata efectivă nu se realiza în fața notarilor”, a explicat Berbeceanu.

Potrivit sursei citate, au fost identificate „în jur de 15 părți vătămate, prejudiciul estimat până la această dată fiind de peste un milion de euro”.

Întrebat de cât timp acționează gruparea de la Sibiu, Traian Berbeceanu a declarat că membrii acesteia sunt în atenția oamenilor legii de mai multe luni, dar activitatea lor infracțională s-a desfășurat pe parcursul a cinci-șase ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Oamenii de știință au creat o celulă cerebrală funcțională din sare și apă