ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Peste 50.000 de polițiști și jandarmi asigură măsurile de ordine și paza secțiilor de votare

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Peste 50.000 de polițiști și jandarmi asigură măsurile de ordine și paza secțiilor de votare
Publicat: 06/12/2012, 13:46
Actualizat: 29/07/2014, 21:49

Asigurarea ordinii publice la nivel național pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegeri și, în mod deosebit, în ziua votării va fi făcută în baza Planului General de Măsuri, pentru coordonarea activității structurilor Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Peste 50.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, lucrători ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și angajați ai altor structuri ale MAI sunt mobilizați pentru desfășurarea scrutinului electoral din 9 decembrie.

Ministerul Administrației și Internelor asigură protecția secțiilor de votare și a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripție, respectiv la Biroul Electoral Central, precum și pe timpul tipăririi, transportului și depozitării buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării.

Structurile MAI vor prelua paza secțiilor de votare în 8 decembrie, începând cu ora 18.00.

Jandarmii vor asigura ordinea și siguranța publică, precum și protecția participanților la adunările publice care vor fi organizate în perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfășurarea adunărilor publice în condiții de legalitate.

Poliția locală va asigura integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate legal.

Poliția Română va dispune măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului la vot de către persoanele încarcerate, aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale unităților de poliție.

Sub aspect preventiv, Ministerul Administrației și Internelor va desfășura campania de prevenire a infracțiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!”.

Potrivit MAI, campania are ca scop responsabilizarea alegătorilor cu privire la exercitarea dreptului de vot în mod legal, „neinfluențat de mita electorală indiferent de formele ei de manifestare”. Pentru această campanie au fost realizate 60.000 de afișe, 500.000 de fluturași, un spot video și un spot audio, un banner web precum și o pagină specială de Internet – www.votlegal.ro.

MAI a precizat că, potrivit Legii 35/2008, constituie contravenții: semnarea listei de susținători cu încălcarea dispozițiilor legii; distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite; refuzul de a se primi și înregistra o sesizare scrisă înaintată în conformitate cu prevederile legale; refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot și ștampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris; continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale sau un candidat independent. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei și 10.000 de lei, în funcție de tipul contravenției.

Potrivit Ordonanței de Urgență privind modificarea articolului 55 al Legii 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Prin bunuri interzise în sensul legii se înțelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum și mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare. Nu intră în categoria acestor tipuri de bunuri materialele și obiectele de propagandă electorală, precum: afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mânuși, pelerine, jachete, inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri. De asemenea, sunt exceptate și alte obiecte inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunilor politice sau ale candidaților care participă la alegeri a căror valoare depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de vot sau de a fi ales, precum și fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.

Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la doi la șapte ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Valoarea voucherelor de vacanță a ajuns la 1.600 de lei, în acest an! Cine sunt...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
S-a decis plata. Banii se transferă direct în cont din 27 iunie. Cine sunt românii...
Un nou ITP pe capul șoferilor. Amenzile sunt uriașe
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
×