Ambasada de la Madrid le spune românilor care muncesc în Spania ce trebuie să facă de la 1 ianuarie

Ambasada de la Madrid le spune românilor care muncesc în Spania ce trebuie să facă de la 1 ianuarie
Publicat: 17/12/2013, 14:12
Actualizat: 06/06/2014, 17:50

Ambasada României la Madrid le oferă informații utile românilor aflați la muncă în Spania sau care vor dori să se ducă în această țară, în contextul liberalizării complete a pieței muncii, de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ambasada României în Spania atrage atenția că „mențiunea referitoare la negarea dreptului de muncă, înscrisă în certificatele de rezidență, nu va mai produce efecte juridice începând cu 1 ianuarie 2014 și, în consecință, nu influențează dreptul de acces pe piața muncii (angajare)”. Prin urmare, certificatele de rezidență nu trebuie modificate. Dacă totuși vor exista persoane care doresc ca mențiunea să nu mai apară, aceștia se pot adresa Birourilor pentru Străini (Oficina de Extranjería) sau Comisariatelor de Poliție (Comisaría de Policía) din provincia unde au sau doresc să-și stabilească reședința.

Pentru obținerea unui certificat de rezidență nou, la momentul solicitării trebuie îndeplinite de către solicitant condițiile legale general valabile pentru obținerea unui certificat de rezidență. Astfel, cei angajați vor prezenta documentul de înregistrare în regimul corespunzător de securitate socială sau contractul de muncă înscris la Serviciul Public de Ocupare (SEPE/INEM), în timp ce persoanele care desfășoară activități lucrative pe cont propriu (autónomos) vor prezenta documentul de înregistrare în regimul corespunzător de securitate socială sau documentul de justificare a stabilirii sediului social prin înscrierea la Registrul Comerțului.

Pe de altă parte, cetățenii români care în momentul solicitării preschimbării certificatului nu desfășoară activități legale generatoare de venit trebuie să aducă dovezi clare (conturi bancare, cecuri, proprietăți, cărți de credit) că dispun de mijloace de întreținere suficiente pentru sine și persoanele aflate în întreținere. În plus, ei trebuie să aibă și asigurare medicală. Aceasta nu poate fi înlocuită de cardul european de sănătate, precizează sursa citată.

Ambasada României la Madrid avertizează că românilor care au deja un certificat de rezidență și doresc schimbarea acestuia, dar la momentul solicitării schimbării certificatului nu mai îndeplinesc condițiile legale de acordare, li se va refuza eliberarea altui certificat.

De asemenea, misiunea diplomatică informează că certificatele de înregistrare a cetățenilor europeni nu expiră niciodată, indiferent de format (nou sau vechi), astfel încât românii aflați în Spania nu sunt obligați să schimbe modelul vechi al acestor certificate (format fila A4), cu cel noi (format mic, tip card).

În ceea ce privește înscrierea contractului de muncă la Securitatea Socială, aceasta se poate face și pe baza documentului național de identitate (românesc). În acest caz există obligația ca, în maximum 3 luni de la angajare, cetățeanul să prezinte certificatul de rezidență, care se poate obține, în virtutea existenței unui contract de muncă.

Referitor la membrii de familie ai cetățeanului care are sau solicită stabilirea reședinței în Spania, aceștia trebuie să demonstreze că însoțesc cetățeanul rezident sau reîntregesc familia. Dacă este căsătorit cu cetățeanul rezident, trebuie să prezinte certificatul de căsătorie, iar dacă este părinte al acestuia va prezenta certificatul de naștere. În acest din urmă caz, părintele trebuie să prezinte garanții că dispune de mijloace proprii de întreținere.

În situația în care fiul sau fiica, soțul sau soția cetățeanului rezident au peste 21 de ani, trebuie să justifice faptul că dispun de mijloace proprii de întreținere sau să prezinte un certificat de handicap, care să ateste că se află în întreținerea părinților.

Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Malta și Marea Britanie impun încă restricții pe piața muncii pentru români și bulgari. În decembrie 2012, Comisia Europeană și-a dat acordul ca Spania să reintroducă restricțiile pentru muncitorii români, din cauza crizei economice și financiare.

Restricțiile vor fi ridicate în toate statele membre UE de la 1 ianuarie 2014, în pofida unor politicieni care au susținut că această măsură va provoca un val de migrație a românilor și bulgarilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Ce pastile a ingerat Adrian Mititelu Jr.! A fost în comă 10 ore, iar medicii...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman