Ambasadoarea Olandei, la masă cu Nelu Iordache, condamnat pentru deturnare de fonduri. Explicațiile oficiale ale instituției diplomatice

Ambasadoarea Olandei, la masă cu Nelu Iordache, condamnat pentru deturnare de fonduri. Explicațiile oficiale ale instituției diplomatice
Publicat: 04/01/2018, 16:09
Actualizat: 28/03/2019, 15:15

„Doamna Ambasador Stella Ronner-Grubacic și familia sa au petrecut o vacanță de ski privată în Poiana Brasov. Doamna Ronner-Grubacic nu se afla acolo în calitatea sa oficială. Hotelul unde a fost cazată familia sa a organizat o cină cu ocazia Revelionului, la care au participat sute de invitați. Nu a existat nicio consultare prealabilă cu doamna ambasador cu privire la amplasarea la masă.

Olanda urmărește activ evoluția statului de drept în România, referitor la care recent a fost făcută o declarație, împreună cu alte șase țări europene, în data de 21 decembrie”, se arată în comunicatul Ambasadei Olandei.

Surse neoficiale au declarat că ambasadoarea Olandei o cunoaște pe Anca Iordache, soția omului de afaceri, pe care ar fi întâlnit-o la American School, acolo unde au copiii în aceeași clasă.

Ziarul Cancan a publicat mai multe imagini făcute în noaptea de Revelion, în care apar, în hotelul teleferic din Poiana Brașov, la aceeași masă, omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat în mai multe dosare de corupție și ambasadoarea Olandei.

Și fostul comisar-șef Petru Pitcovici, reținut de DIICOT pentru că ar fi ajutat traficanți de droguri, se afla la masă cu ambasadoarea Olandei și cu Nelu Iordache, relatează Cancan.

Omul de afaceri Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost condamnat, la finalul lunii decembrie, la șase ani și trei luni de închisoare cu executare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, decizia nefiind definitivă.

Pe de altă parte, ambasadoarea Olandei este una dintre semnatarii scrisorii deschise adresată Parlamentului, în care se arată că factorii implicați în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și să ceară avizul Comisiei de la Veneția.

„Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept. Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese”, se arată într-un comunicat de presă comun al ambasadelor Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România, transmis în luna decembrie.