Ambasadorii lui Iohannis. Diplomatul teleshopping și cel care a pus steagul Germaniei pe harta Franței, pe lista de la Cotroceni

Publicat: 08/04/2016, 08:48
Actualizat: 26/03/2019, 04:54

Președintele Klaus Iohannis a aprobat joi 19 numiri de ambasadori, pe lista de la Cotroceni figurând câteva nume care au fost în centrul unor controverse în ultimii ani.

Constantin Mihail Grigorie, numit ambasador în Croația, a apărut în presă ca fiind legat de DIE, Direcția de Informații Externe a fostei Securități. În 2015 a fost în centrul unui scandal după ce a apărut într-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura MAE. Propus la acea dată de președintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador în Cehia, diplomatul a fost în cele din urmă retras.

El a fost, între 1995-1999, ambasador în Italia, apoi în Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) și Rusia (2008-2013).

Brândușa Ioana Predescu, care a fost trimisă ambasador în Olanda, a fost purtător de cuvânt al MAE și a fost demisă de fostul ministru Bogdan Aurescu după ce la întâlnirea cu omologul său german, acestuia i-a fost înmânată o broșură pe a cărei copertă figura conturul Franței, acoperit însă cu steagul Germaniei. Ea este diplomat de carieră, a fost consul în Munchen și ambasador la Viena. Este vorbitor fluent al limbilor engleză, germană, franceză și olandeză.

Mihai Alexandru Grădinar, trimis în Danemarca, a fost secretar în cadrul Ambasadei României la Viena. Potrivit presei, tatăl său este un om de afaceri cunoscut în Sibiu, fost director al SC Energie Termică, subordonată Primăriei și ar fi un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. Potrivit acelorași informații, Klaus Iohannis a oficiat căsătoria noului ambasador la Copenhaga.

Acum numit ambasador la Londra, Dan Mihalachea fost numit consilier prezidențial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declarații controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, șef al Departamanetului de Analiză Politică și Comunicare al PNL și a coordonat campania electorală pentru președintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat și campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 – 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București 1994 și doctor în Științe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare.

Cine sunt ceilalți ambasadori numiți de Iohannis

Daniel Ioniță (Republica Moldova) a fost numit în funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la MAE în decembrie 2014 și este diplomat de carieră. Și-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la atașat la ministru plenipotențiar. Ioniță a fost ambasador în Norvegia. De asemenea, are experiență în negocieri internaționale, fiind parte a delegației oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcției NATO, transformată ulterior în Direcția Politici de Securitate și a răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la București.

Marius Lazurca (Ungaria) a fost ambasador la Chișinău din 2010 până în prezent. El are un doctorat în istorie-antropologie la Universitatea Paris IV Sorbona.

Carmen Burlacu (Cehia) a fost secretar de stat pentru afaceri globale al MAE, este diplomat de carieră și a fost consilier al ministrului de Externe în perioada 2004 – 2012. De asemenea, a fost ambasador în Irlanda în perioad 1999-2004, iar între anii 1993 și 1998 a fost secretar în cadrul misiunii permanente la Bruxelles pe lângă UE, UEO și NATO.

Ioana Bivolaru (Portugalia) a fost director general la Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

George Gabriel Bologan (Italia, Malta și San Marino) a fost rechemat de Iohannis în martie de la Milano, din postul de consul.

Gabriela Dancău (Spania) a fost consul general la Lyon. Gabriela Dancău a obținut masteratul în relații internaționale aprofundate la Centre d′Etudes Diplomatiques et Strategiques Paris și este membru al Corpului Diplomatic și Consular al României. Dancău a deținut funcția de director al Direcției Relații Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, instituție în cadrul căreia își desfășoară activitatea din anul 2000.

Ion Vîlcu (Mexic) a fost anterior ambasador în Spania.Vîlcu este diplomat de carieră și a mai ocupat funcții în Ambasada din Mexic. De asemenea, a fost ambasador în Chile, Argetina și Paraguay, dar și șef al protocolului primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Ion Gâlea (Bulgaria) a deținut mai multe funcții în cadrul MAE, printre care cea de director general al Departamentului Afaceri Juridice. Între 15 martie 2004 – 1 ianuarie 2005 a fost consilier al ministrului Afacerilor Externe.

Răzvan Rotundu (Finlanda) a deținut postul de ministru-consilier la Misiunea Permanentă a României la Geneva.

Daniela Mihaela Cămărășan (Estonia) a deținut mai multe funcții în cadrul MAE, printre care și cea de director de cabinet a fostului ministru Titus Corlățean.

Anton Niculescu – (Slovenia) a fost rechemat recent din calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Munchen și a fost secretar de stat în MAE, fiind propus pentru această funcție de către UDMR în Cabinetul Tăriceanu, apoi din nou în 2010.

Dana Manuela Constantinescu (Bosnia și Herțegovina) a fost rechemată după 3 ani în fruntea Ambasadei de la Roma. În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită Ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârșitul anului 2011. Numirea sa în Italia a fost controversată, fiind vazută ca apropiată a fostului președinte Traian Băsescu, care a acreditat-o în ciuda faptului că avizul Comisiilor Parlamnetului a fost negativ. De profesie inginer mecanic, ea a lucrat la Ministerul Transporturilor, apoi a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârșitul anului 2011.

Cristian-Leon Țurcanu (Ucraina) a deținut funcția de prim-colaborator la Ambasada României din Republica Moldova.

Daniela Brândușa Băzăvan (Maroc) a deținut funcția de director al departamentului de cooperare cu Europa Centrală și de Est din cadrul MAE.

Radu Octavian Dobre (India) a fost rechemat în iunie 2012 din postul de consul la Trieste, el fiind în prezent însărcinat cu afaceri în Ambasada Indiei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că a aprobat desemnarea lui Dan Mihalache ca ambasador al României la Londra, numele său urmând a fi înaintat joi Parlamentului alături ca parte a unui pachet de 20 de propuneri.

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretele de rechemare în țară pentru 14 ambasadori, printre aceștia fiind cei din Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Spania, Italia, Olanda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică