AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbrește democrația

AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbrește democrația
Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanții AmCham.
Publicat: 13/12/2013, 11:59
Actualizat: 03/02/2019, 05:46

Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanții AmCham.

„Suntem preocupați de necesitatea substanțierii responsabile, și nu circumstanțiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate și în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă și fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupției, reglementării conflictului de interese, lobby-ului și rolului Camerei de Comerț a României”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț Americană în România (AmCham Romania).

Mai mult, reprezentanții uneia dintre cele mai importante organizații de investitori străini din România sunt îngrijorați de ineficiența, opacitatea și tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern și o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri și populației, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvența companiilor, infrastructura, achizițiile publice, transparența procesului legislativ și combaterea corupției.

„În perimetrul fiscalității, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, AmCham Romania a sprijinit inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcția modernizării legislației fiscale. Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de muncă specializată, consumate în mod voluntar pe parcursul a șapte luni de muncă susținută alături de specialiștii Ministerului Finanțelor Publice”, se precizează în comunicat.

În același timp, AmCham a urmărit susținerea ANAF în proiectul de reformă finanțat de Banca Mondială, prin identificarea de măsuri care să impulsioneze conformarea voluntară a contribuabililor și reducerea evaziunii fiscale.

Prioritățile și soluțiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, care au reunit cei mai importanți experți fiscali independenți și reprezentanți cheie ai comunității de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv și au avut drept scop esențial modernizarea și reformarea sistemului fiscal național în beneficiul creșterii competitivității economice a României în Uniunea Europeană și în lume.

„Demersurile pentru susținerea inițiativelor Ministerului Finanțelor Publice și ANAF s-au materializat în recomandări, propuneri și soluții puse la dispoziția acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor și disponibilității noastre, doar o mică parte din aceste recomandări a fost reținută de către autorități, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privința legislației fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandări au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare și eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei și societății românești”, afirmă sursa citată.

De asemenea, oamenii de afaceri reclamă din nou măsurile privind introducerea unor noi taxe, menite să „copleșească” mediul de afaceri autohton, la fel ca birocrația extensivă și prevederile legale care pot fie descuraja conformarea voluntară și perpetua evaziunea fiscală în condițiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenți, care se conformează legislației în vigoare, fie pot conduce la inițierea unor proceduri judiciare și de infringement împotriva României.

„Printre aceste măsuri arbitrare, menite a descuraja investițiile românești și străine și inițiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri și în afara procesului de rescriere a legislației fiscale românești, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra construcțiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor și introducerea accizei de 7 eurcenți la benzină și motorină, proceduri greoaie menite a genera întârzieri în rambursări de TVA (ce au dus deja la inițierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene)”, se mai spune în comunicat.

AmCham România este una dintre cele mai reprezentative asociații profesionale de afaceri, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane. Organizația reunește în prezent 350 de companii americane, internaționale și locale, cu investiții cumulate de peste 20 miliarde dolari și 200.000 de locuri de muncă create în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer