AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbrește democrația

AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbrește democrația
Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanții AmCham.
Publicat: 13/12/2013, 11:59
Actualizat: 03/02/2019, 05:46

Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanții AmCham.

„Suntem preocupați de necesitatea substanțierii responsabile, și nu circumstanțiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate și în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă și fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupției, reglementării conflictului de interese, lobby-ului și rolului Camerei de Comerț a României”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț Americană în România (AmCham Romania).

Mai mult, reprezentanții uneia dintre cele mai importante organizații de investitori străini din România sunt îngrijorați de ineficiența, opacitatea și tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern și o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri și populației, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvența companiilor, infrastructura, achizițiile publice, transparența procesului legislativ și combaterea corupției.

„În perimetrul fiscalității, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, AmCham Romania a sprijinit inițiativa Ministerului Finanțelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcția modernizării legislației fiscale. Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de muncă specializată, consumate în mod voluntar pe parcursul a șapte luni de muncă susținută alături de specialiștii Ministerului Finanțelor Publice”, se precizează în comunicat.

În același timp, AmCham a urmărit susținerea ANAF în proiectul de reformă finanțat de Banca Mondială, prin identificarea de măsuri care să impulsioneze conformarea voluntară a contribuabililor și reducerea evaziunii fiscale.

Prioritățile și soluțiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, care au reunit cei mai importanți experți fiscali independenți și reprezentanți cheie ai comunității de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv și au avut drept scop esențial modernizarea și reformarea sistemului fiscal național în beneficiul creșterii competitivității economice a României în Uniunea Europeană și în lume.

„Demersurile pentru susținerea inițiativelor Ministerului Finanțelor Publice și ANAF s-au materializat în recomandări, propuneri și soluții puse la dispoziția acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor și disponibilității noastre, doar o mică parte din aceste recomandări a fost reținută de către autorități, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privința legislației fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandări au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare și eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei și societății românești”, afirmă sursa citată.

De asemenea, oamenii de afaceri reclamă din nou măsurile privind introducerea unor noi taxe, menite să „copleșească” mediul de afaceri autohton, la fel ca birocrația extensivă și prevederile legale care pot fie descuraja conformarea voluntară și perpetua evaziunea fiscală în condițiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenți, care se conformează legislației în vigoare, fie pot conduce la inițierea unor proceduri judiciare și de infringement împotriva României.

„Printre aceste măsuri arbitrare, menite a descuraja investițiile românești și străine și inițiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri și în afara procesului de rescriere a legislației fiscale românești, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra construcțiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor și introducerea accizei de 7 eurcenți la benzină și motorină, proceduri greoaie menite a genera întârzieri în rambursări de TVA (ce au dus deja la inițierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene)”, se mai spune în comunicat.

AmCham România este una dintre cele mai reprezentative asociații profesionale de afaceri, înființată în anul 1993 de un grup de companii americane. Organizația reunește în prezent 350 de companii americane, internaționale și locale, cu investiții cumulate de peste 20 miliarde dolari și 200.000 de locuri de muncă create în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Cât costă îngheţata-colivă, desertul care a reuşit să fie mai comandată decât amandina sau savarina
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Amendă 7.000 de lei. Este ilegal dacă statul nu ți-a dat voie. Mii de români...
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni