Amenințare CNA: Lista televiziunilor care riscă să-și piardă licențele

Amenințare CNA: Lista televiziunilor care riscă să-și piardă licențele
Publicat: 17/01/2013, 18:39
Actualizat: 29/07/2014, 17:10

Televiziunile B1 TV, Money Channel, OTV, Prima TV, Realitatea TV, România TV și TVR și postul de radio Kiss FM nu au făcut dovadă la CNA că au plătit o serie de amenzi, fapt pentru care CNA a decis prin vot, joi, că, dacă nu vor face dovada plății până marți, le va retrage licența.

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a prezentat în ședința de joi o situație a televiziunilor și radiourilor care nu au făcut la CNA dovada achitării unor amenzi aplicate de Consiliu în perioada ianuarie – iunie 2012, așa cum le obligă Legea audiovizualului.

Astfel, B1 TV nu a prezentat dovada că a achitat o amendă în cuantum de 5.000 de lei, Money Channel – o amendă de 5.000 de lei, OTV – o amendă de 50.000 de lei, Prima TV – două amenzi de câte 50.000 de lei, Realitatea TV – 4 amenzi (de 5.000 de lei, 25.000 de lei, 12.000 de lei și 25.000 de lei), România TV – 5 amenzi (50.000 de lei, 10.000 de lei, 10.000 de lei, 10.000 de lei și 10.000 de lei), TVR – 4 amenzi (20.000 de lei, 25.000 de lei, 20.000 de lei, 20.000 de lei).

Pe de altă parte, Kiss FM nu a făcut dovada achitării unei amenzi în cuantum de 10.000 de lei.

Și la nivel local există televiziuni care nu au făcut dovada achitării unor sancțiuni aplicate de CNA: TV Prahova (5.000 de lei), RTT (5.000 de lei, 10.000 de lei), TV Târgoviește (5.000 de lei), Tele M Piatra Neamț (5.000 de lei), Realitatea Târgu-Mureș (5.000 de lei), Unu TV Piatra-Neamț (5.000 de lei), TV Galați (5.000 de lei), E Maramureș (5.000 de lei), Teleloviștea (100.000 de lei) și Tele 2 Severin (10.000 de lei).

Astfel, Valentin Jucan a propus, în baza articolului 57 din Legea audiovizualului, „ca în situația în care, până marțea viitoare, acești radiodifuzori nu fac dovada plății acestor sancțiuni”, să li se retragă licența. „Pentru că au avut timp până acum să plătească aceste amenzi sau să vină cu o ordonanță de suspendare a lor. Aveau la dispoziție nenumărate căi. Vă propun să le mai dăm un răgaz până marți, să vină cu dovada plății sau alte variante juridice, în caz contrar să le retragem licența de emisie”, a spus Valentin Jucan.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

Propunerea lui Valentin Jucan a fost votată cu șapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu și Christina Trepcea) și unul „împotrivă” (Christian Mititelu).

Decizia l-a nemulțumit pe Christian Mititelu, care a spus că este „nerezonabil” să ceri până marți un lucru pe care nu l-ai cerut niciodată până acum și care oricum nu demonstrează dacă radiodifuzorii respectivi au plătit sau nu. „E doar o chestiune birocratică prin care încercăm să șicanăm diverse posturi”, a spus Mititelu.

În această situație, Viorel Vasile Buda, vicepreședintele CNA, a spus că, de fapt, s-a votat ca secretariatul general al CNA să solicite acestor posturi de televiziune și radio să facă dovada acestor plăți. „Dacă nu marți, atunci vom hotărî pentru fiecare caz în parte”, a spus Buda.

În schimb, Christian Mititelu a spus că subiectul privind radiodifuzorii care nu au făcut dovada plăților amenzilor nu era pe ordinea de zi a ședințe de joi, fapt pentru care nu ar fi trebuit să fie discutat, potrivit noilor practici ale membrilor CNA, care, la începutul fiecărei ședințe, votează subiectele ce urmează să fie discutate.

„Eu înțeleg că se mai întâmplă, s-a mai întâmplat să votăm fără să știm ce votăm, dar acuma trebuie să știm ce votăm. Noi votăm acum ca o serie de posturi centrale să li se retragă licența dacă până marți nu fac dovada (…) Cel puțin două dintre aceste posturi sunt în procedură de insolvență, oricum cred că este foarte greu să faci dovada în situația asta, pentru că asta depinde de ce se întâmplă la masa credală. Ne legăm de un detaliu birocratic numai așa ca să creăm șicane. Iertați-mă, nu pot să accept stilul ăsta de lucru”, a spus Mititelu.

Totuși, Viorel Vasile Buda a spus că votul a fost dat. „Noi nu avem nicio treabă cu posturile, nici cu licența, nici cu ordinea de zi. Am solicitat numai secretariatului general al CNA să solicite posturilor. Vor face o scrisoare. Nimic altceva, nu s-a pus problema să ridicăm, să prelungim, să anulăm vreo licență. Eventual, se va putea face pe viitor”, a spus Buda.

„Procedura de insolvență nu te exonerează de obligațiile pe care le ai față de legea în vigoare”, a spus, la rândul său, Valentin Jucan.

Pe de altă parte, Laura Georgescu, președintele CNA, a spus că „nu este vorba despre nicio șicană” la adresa televiziunilor și că „orice instituție își face la finalul anului o situație”.

Totuși, Christian Mititelu a spus că articolul invocat de Valentin Jucan este „una din prevederile din lege care are un element de absurditate” „Și atunci trebuie să pășim cu prudență și cu înțelepciune, nu să dăm un termen de două zile. Scrisoarea pleacă mâine (vineri, n.r.) și noi vrem ca până marți să aducă dovezi. Dacă nu aduc dovezi, asta nu dovedește că nu au plătit. Deci oricum nu putem să aplicăm strict legea”, a spus Mititelu.

În discuție a intervenit un reprezentant al secretariatului general al CNA, care a sugerat că poate ar fi mai bine ca termenul de depunere a dovezilor să fie până joi.

„Nici nu am spus care marți. După joia care vorbiți dumneavoastră mai există un marți”, a spus Viorel Vasile Buda.

„Iertați-mă. Care marți până la urmă? Marți 2014?”, a intervenit Jucan, care ulterior a părăsit sala de ședințe a CNA, spunând: „O zi bună vă doresc pentru aplicarea legii în România. Îmi cer scuze nu am cum să particip la așa ceva”.

Întrucât după plecarea lui Jucan CNA a rămas fără cvorum – ședințele se pot desfășura numai în prezența a minimum 8 membri -, ședința de joi a fost suspendată.

De altfel, Valentin-Alexandru Jucan a declarat joi, pentru presă, că se gândește foarte serios să își dea demisia din CNA, pentru că este nemulțumit de faptul că unii dintre membrii Consiliului votează ceva, după care își retrag votul. El și-a menținut declarația și după finalizarea ședinței, precizând că analizează în continuare posibilitatea de a-și da demisia.

Și Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a părăsit ședința de joi, declarând într-un comunicat remis MEDIAFAX că gestul său este „o primă formă de protest față de noua conduită de lucru” a Consiliului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens