Amenzi în Mehedinți, Dolj și Tulcea, pentru neintervenția cu utilaje pe drumurile cu zăpadă și polei

Amenzi în Mehedinți, Dolj și Tulcea, pentru neintervenția cu utilaje pe drumurile cu zăpadă și polei
Publicat: 01/12/2014, 18:07

Potrivit Poliției Române, aproape 15.000 de polițiști, cu peste 1.500 de autospeciale, sunt pe drumurile naționale, în contextul atenționării cod galben de ninsori și polei. Totodată, a fost stabilită o rezervă de intervenție formată din 15.700 de polițiști și 1.801 autospeciale.

Polițiștii sunt prezenți în special în București și județele din estul, sudul și centrul țării, unde au fost emise atenționările meteorologice. În aceste zone se circulă cu dificultate din cauza precipitațiilor și a vântului, precum și a stării carosabilului, pe arii restrânse fiind condiții de producere a poleiului.

De asemenea, polițiștii sunt prezenți și pe DN1, pentru a preveni blocajele la reîntoarcerea din minivacanța de 1 Decembrie.

În județele avertizate cu cod galben au fost instituite microfiltre, unde polițiștii verifică dacă autovehiculele sunt echipate cu anvelope de iarnă.

De la data atenționărilor meteorologice, polițiștii au dat 38 de amenzi, în valoare de 3.078 de lei, șoferilor care au plecat la drum cu mașini care nu aveau anvelope de iarnă și au retras 36 de certificate de înmatriculare.

Totodată, au fost date patru amenzi, în valoare totală de 8.700 de lei, administratorilor de drumuri care nu au intervenit cu utilaje pe drumurile cu zăpadă și polei, dintre care două în județul Mehedinți și câte una în Dolj și Tulcea, a precizat Poliția Română.

Mașinile care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă nu pot circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate și cu dispozitive antiderapante, potrivit prevederilor legale.

Pentru neechiparea corespunzătoare a mașinii se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este între nouă și 20 de puncte, respectiv între 810 lei și 1.800 de lei.

Polițiștii le recomandă șoferilor să se informeze despre condițiile de drum și cele meteorologice și să aibă la mașină lopată, perie sau mătură, racletă, sac cu sare sau nisip, precum și lanțuri pentru anvelope. De asemenea, șoferii trebuie să se asigure că au rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil de pe care să apeleze numărul 112 în caz de urgență, precum și un încărcător sau o baterie de rezervă.

Județele Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Caraș-Severin au fost, de duminică seară până luni după-amiază, sub avertizare cod galben de precipitații mixte și polei.

Începând de luni, ora 14.00, sub avertizare cod galben sunt atât cele zece județe, cât și Bucureștiul și alte 17 județe, respectiv Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara și Cluj, în aceste zone fiind anunțate ninsori și intensificări ale vântului.

Potrivit avertizării transmise de Administrația Națională de Meteorologie, până marți, la ora 22.00, în aceste zona va ninge și local stratul de zăpadă nou depus va depăși 10-15 centimetri. Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăși la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia și Transilvania, la munte și în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe oră, iar local și temporar, zăpada va fi viscolită. În regiunile sudice și centrale sunt condiții de producere a poleiului.

Directorul Administației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunțat luni, la Comandamentul de iarnă de la Guvern, că situația meteo rămâne complicată în următoarele ore, cu viteze ale vântului de până la 80 de kilometri pe oră și temperaturi scăzute, care pot cauza polei până marți după-amiază, dar de miercuri va fi un regim de iarnă normal, cu precipitații slabe și temperaturi ușor pozitive pe timpul zilei

Ion Sandu a precizat că, după expirarea codului galben, mai pot fi emise atenționări, dar numai punctual, pentru anumite zone și perioade scurte, nu la nivel național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...