ANA: Canabisul, cel mai consumat drog din România. Pe locul doi se află noile substanțe psihoactive

Redactor:
Otilia Serescu
ANA: Canabisul, cel mai consumat drog din România. Pe locul doi se află noile substanțe psihoactive
Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalență a consumului de-a lungul vieții de de 5,8%, iar pe locul doi în acest top se află noile substanțe psihoactive (NSP), cu un procent de 2,5%, potrivit datelor centralizate de Agenția Antidrog.

Agenția Națională Antidrog (ANA) a publicat, miercuri, Raportul național privind situația drogurilor, în cadrul căruia au fost centralizate date din anul 2018.

„Dintre toate drogurile ilicite, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalență a consumului de-a lungul vieții de de 5,8%. După canabis, pe poziția a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanțe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/ crack și LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine și ketamină – câte 0,3%”, se arată în raport.

Conform documentului citate, în privința solicitărilor de tratament ca urmare a consumului de droguri, în anul 2018 au fost înregistrate 4.266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistență.

„În funcție de tipul drogului care a cauzat problema medicală, deși se menține aproximativ aceeași distribuție a solicitărilor de asistență, preponderent disputată între cele trei tipuri de droguri care domină tabloul asistenței pentru dependența de droguri din România (canabis, opioide și noi substanțe psihoactive), are loc o consolidare a poziției deținute de canabis, care ajunge să totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament”, menționează ANA.

În mod similar cu anii anteriori, pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament rămâne mult redusă, în comparație cu cele trei droguri dominante: cocaină – 1,5%, MDMA/ ecstasy – 1,3%, inhalanți/ substanțe volatile – 1%, benzodiazepine – 0,7%, amfetamine – 0,5%, halucinogene – 0,2%.

Conform reprezentanților Antidrog, tendințele înregistrate în ultimii cinci ani în evoluția admiterilor la tratament pentru dependența de droguri au fost influențate de efectele determinate de punerea în aplicare a modificărilor legislative (cel mai mare impact al acestora fiind observat asupra admiterilor la tratament ca urmare a consumului de canabis), disponibilitatea locurilor la tratament (OST), precum și de menținerea interesului pentru consumul de noi substanțe psihoactive.

„În privința urgențelor medicale determinate de consumul de droguri ilicite, în majoritatea cazurilor înregistrate în anul 2018 se menține consumul singular de diferite substanțe psihoactive. Mai mult de o treime dintre aceste cazuri a avut drept cauză consumul de NSP. Din punctul de vedere al distribuției regionale, se observă creșteri ale numărului de urgențe medicale cauzate de consumul de droguri ilicite față de anul anterior în 6 regiuni: București-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Vest”, precizează ANA.

Anul 2018 se înscrie în tendința evidențiată în ultimii cinci ani, prin scăderea cu 10,3% a numărului de notificări privind cazurile noi de infecție cu HIV/SIDA înregistrate în România.

„Această tendință se reflectă și în numărul consumatorilor de droguri injectabile diagnosticați cu HIV/SIDA în anul 2018, scăderea fiind cu 32,2% față de anul precedent. În ceea ce privește bolile infecțioase asociate consumului de droguri, pentru consumatorii de droguri înregistrați în programe de tratament în anul 2018, se remarcă o ușoară creștere a prevalențelor pentru infecțiile cu HIV și VHC, în timp ce, pentru prevalența VHB are loc o scădere”, conform raportului publicat miercuri.

În privința infracționalității la regimul drogurilor, față de anul 2017, se constată o creștere a numărului cauzelor soluționate de parchete (cu 57,65%, de la 4064, la 6407 în 2018). Totodată, crește ponderea persoanelor condamnate din totalul persoanelor trimise în judecată (de la 45,5%, la 48,7%).

De asemenea, numărul persoanelor depistate în trafic, care au condus autovehicule sub influența unor substanțe sau produse stupefiante este în creștere, comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2017.

„Totodată, anul 2018 evidențiază o creștere a disponibilității drogurilor ilicite pe teritoriul național, concretizată într-un număr mare de capturi de droguri. Cele mai multe capturi au fost înregistrate pentru canabis (3354 de capturi), MDMA (819 capturi), cocaină (361 capturi), heroină (264 capturi), rezină de canabis (200 capturi), fragmente vegetale cu THC (189 capturi), amfetamină (162 capturi). Canabisul rămâne în continuare cel mai capturat drog la nivel național, cu o creștere a numărului de culturi ilicite identificate”, conchide sursa citată.

Inchide