ANAF recuperează anual doar 5 la sută din banii furați de condamnații penal. Statul are la dispoziție ȘAPTE ANI să ia cele 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu

ANAF recuperează anual doar 5 la sută din banii furați de condamnații penal. Statul are la dispoziție ȘAPTE ANI să ia cele 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu
Publicat: 12/08/2014, 09:39
Actualizat: 18/05/2015, 20:46

Cine se ocupă de recuperarea prejudiciului

Judecătorii Curții de Apel București care au emis sentința în dosarul lui Dan Voiculescu au înregistrat o premieră în dosarele de mare corupție. Pentru prima dată, DNA, respectiv șeful instituției, a fost desemnat să monitorizeze operațiunea de confiscare a bunurilor sechestrate. În sentința de condamnare a lui Voiculescu se menționează că DNA a fost desemnat „ca organ însărcinat cu punerea în executare a dispoziției de indisponibilizare a sechestrului asigurător”.

În acest caz, procurorii și judecătorii au impus o serie de sechestre. Sechestru înseamnă că un bun, să zicem un imobil sau o mașină, sunt indisponibilizate. Adică proprietarul, care are și calitatea de inculpat, poate utiliza bunul, dar nu îl mai poate vinde. Spre exemplu, o cladire poate fi utilizată în timpul sechestrului, dar nu poate fi vândută.

În cazul nostru, atât procurorii, cât și judecătorii au dispus sechestre pe conturi, imobile, terenuri, acțiuni. Sechestrul asigurător are menirea să-i permită statului ca, după condamnare, să recupereze prejudiciul. Menirea sechestrelor în dosarul Voiculescu este de a îngheța proprietățile acestuia pentru ca bunurile să nu dispară. Pproprietățile puse sub sechestru intră în propritatea statului care poate să decidă să le vândă sau să le folosească.

Aceste imobile sunt preluate în mod direct de Ministerul Finanțelor, prin ANAF, care utilizează executori judecătorești. Clădirile intră în proprietatea statului după ce ANAF dă dispoziție unui executor să le sigileze. Procedura a fost explicată de Laura Codruța Kovesi într-un interviu dat publicației Adevărul.

„Sechestrele sunt puse pe bunuri și pe conturi care vor fi trecute în proprietatea statului. Confiscarea se va realiza de Ministerul Finanțelor. Toate aceste imobile vor trece în proprietatea statului. Dacă există contracte de închiriere, ele pot fi prelungite de către stat sau nu. Prin minută, judecătorii au stabilit că și imobile care aparțineau unei societăți vizate în dosar să fie confiscate. Dacă există contracte de închiriere, ele pot fi prelungite de către stat sau nu”, a anunțat Kovesi.

ANAF nu recuperează mai nimic

Pentru recuperarea prejudiciului, statul are la dispoziție șapte ani. Dacă în termen de șapte ani autoritățile nu confiscă și nu valorifică bunurile confiscate pentru a acoperi prejudiciul, atunci prejudiciul se prescrie.

Autoritățile române au performanțe deplorabile în privința prejudiciilor recuperate în urma sentințelor date de instanțe. Datele oficiale arată că, din totalul prejudiciilor constate de instanțe și parchete, statul recuperează doar 5%.

DNA a constatat numai anul trecut prejudicii din infracțiuni de corupție în valoare totală de 250 milioane euro. Procurorul șef al DNA a declarat că instituția are posibilitatea ca, în cazul în care se constată că autoritățile nu își fac treaba în mod deliberat, atunci există posibilitatea deschiderii unor dosare penale. „Indisponibilizare înseamnă că DNA va pune în executare dispoziția instanței: Vom identifica conturile, imobilelele, vom întocmi procese verbale. Executarea efectivă nu o face DNA, ci de instituțiile cu atribuții. Executarea efectivă o va face Ministerul Finanțelor. DNA va urmări, va verifica cum se face această procedură. Când vom constata că executarea nu s-a efectuat, atunci avem atribuții în a deschide dosare penale”, a declarat Kovesi.

Instanța nu a pus sechestru pe compania care operează Antena 3

Față de toate celelalte imobile sechestrate în acest dosar prin sentință, judecătorii au dispus sechestrarea imobilului din care se transmit emisiunile postului Antena 3. Asta nu înseamnă că televiziunea nu mai poate funcționa. DNA nu a impus nicio măsură de asigurare pe compania care operează Antena 3. De altfel și procurorul șef al DNA a explicat că Antena 3 nu este pusă sub sechestru. „Aș începe prin a nega faptul că Antena 3 a fost confiscată de Kovesi sau de DNA sau o altă instituție. Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Nu există nicio dispoziție care să spună că Antena 3 va fi executată. Categoric această hotărâre nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei este garantată de Constituție și de lege”, a declarat Kovesi

De altfel, șefa DNA a arătat că există posibilitatea ca Antena 3 să funcționeze fără probleme în sediul pus sub sechestru, chiar și după preluarea clădirii de către stat. „Ei sunt chiriași într-o firmă. Nici acum clădirea în care ei funcționează nu le aparține. Dacă era proprietatea Antena 3, cu siguranță nu se putea pune sechestru, pentru că nu era parte în dosar. Statul, prin Ministerul Finanțelor, poate prelungi contractul de închiriere, dacă nu este expirat sau încălcat, dar poate să dispună și evacuarea chiriașilor. Cu ocazia tuturor acestor audieri din noile dosare, Dan Voiculescu a spus că nu are nicio legătură cu Antena 3.”, a mai declarat Kovesi.

Prin sentința dată vineri, 8 august, Curtea de Apel a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a terenurilor și imobilelor ce au aparținut ICA, dar și a clădirilor aflate pe aceste terenuri. În plus, instanța a dispus confiscarea unor sume de bani și a unor pachete de acțiuni ale companiei GRIVCO. Ca noutate, instanța, în cadrul confiscării speciale, a dispus ca prejudiciul să fie recuperat de la Dan Voiculescu inclusiv din conturile aflate în străinătate. Și tot ca noutate, instanța a dispus măsura sechestrului asigurător pe clădirea unde sunt studiourile Antena 3, dar nu și pe bunurile companiei care operează televiziunea.

Prin rechizitoriu și prin sentința de fond, confiscarea directă se referă la un imobil de birouri, la un teren de peste 3600 metri pătrați, la acțiuni în valoare de 12 milioane lei și la o casă de locuit de 250.000 euro. În total, statul va intra în posesia a 12 imobile care aparțin inculpaților din dosarul ICA. Instanța a dispus recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro de la toți inculpații din dosar. Statul recuperează anual sub 5% din prejudiciile de sute de milioane de euro constate în dosarele de corupție.

Creditul de 47 de milioane de euro

Totuși, Antena 3 ar putea să fie afectată de acest dosar, dar nu pentru că autoritățile ar fi intervenit în funcționarea companiei care operează licența TV. La penultimul termen al procesului, Sorin Pantiș a dezvăluit faptul că în anul 2008 GRIVCO a pus gaj terenurile ICA pentru a finanța operațiunile media ale trustului Intact. Astfel au fost obținute 47 de milioane euro pe două linii de creditare de la o bancă.

Experți din sistemul judiciar au explicat pentru gândul că acum terenurile gajate vor intra în posesia statului, având prioritate înaintea băncii. Banca are posibilitatea ca după ce statul confiscă bunurile sechestrate și numai după ce se acoperă prejudiciul de 60 milioane euro să se îndrepte către alte bunuri ale GRIVCO, societatea care a obținut linia de creditare.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Muzica românească, în doliu! Un mare artist a murit la doar 48 de ani: Cu...
Cutremur total în Europa! NATO a trimis navele și avioanele de luptă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...