ANAF recuperează anual doar 5 la sută din banii furați de condamnații penal. Statul are la dispoziție ȘAPTE ANI să ia cele 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu

ANAF recuperează anual doar 5 la sută din banii furați de condamnații penal. Statul are la dispoziție ȘAPTE ANI să ia cele 60 de milioane de euro de la Dan Voiculescu
Publicat: 12/08/2014, 09:39
Actualizat: 18/05/2015, 20:46

Cine se ocupă de recuperarea prejudiciului

Judecătorii Curții de Apel București care au emis sentința în dosarul lui Dan Voiculescu au înregistrat o premieră în dosarele de mare corupție. Pentru prima dată, DNA, respectiv șeful instituției, a fost desemnat să monitorizeze operațiunea de confiscare a bunurilor sechestrate. În sentința de condamnare a lui Voiculescu se menționează că DNA a fost desemnat „ca organ însărcinat cu punerea în executare a dispoziției de indisponibilizare a sechestrului asigurător”.

În acest caz, procurorii și judecătorii au impus o serie de sechestre. Sechestru înseamnă că un bun, să zicem un imobil sau o mașină, sunt indisponibilizate. Adică proprietarul, care are și calitatea de inculpat, poate utiliza bunul, dar nu îl mai poate vinde. Spre exemplu, o cladire poate fi utilizată în timpul sechestrului, dar nu poate fi vândută.

În cazul nostru, atât procurorii, cât și judecătorii au dispus sechestre pe conturi, imobile, terenuri, acțiuni. Sechestrul asigurător are menirea să-i permită statului ca, după condamnare, să recupereze prejudiciul. Menirea sechestrelor în dosarul Voiculescu este de a îngheța proprietățile acestuia pentru ca bunurile să nu dispară. Pproprietățile puse sub sechestru intră în propritatea statului care poate să decidă să le vândă sau să le folosească.

Aceste imobile sunt preluate în mod direct de Ministerul Finanțelor, prin ANAF, care utilizează executori judecătorești. Clădirile intră în proprietatea statului după ce ANAF dă dispoziție unui executor să le sigileze. Procedura a fost explicată de Laura Codruța Kovesi într-un interviu dat publicației Adevărul.

„Sechestrele sunt puse pe bunuri și pe conturi care vor fi trecute în proprietatea statului. Confiscarea se va realiza de Ministerul Finanțelor. Toate aceste imobile vor trece în proprietatea statului. Dacă există contracte de închiriere, ele pot fi prelungite de către stat sau nu. Prin minută, judecătorii au stabilit că și imobile care aparțineau unei societăți vizate în dosar să fie confiscate. Dacă există contracte de închiriere, ele pot fi prelungite de către stat sau nu”, a anunțat Kovesi.

ANAF nu recuperează mai nimic

Pentru recuperarea prejudiciului, statul are la dispoziție șapte ani. Dacă în termen de șapte ani autoritățile nu confiscă și nu valorifică bunurile confiscate pentru a acoperi prejudiciul, atunci prejudiciul se prescrie.

Autoritățile române au performanțe deplorabile în privința prejudiciilor recuperate în urma sentințelor date de instanțe. Datele oficiale arată că, din totalul prejudiciilor constate de instanțe și parchete, statul recuperează doar 5%.

DNA a constatat numai anul trecut prejudicii din infracțiuni de corupție în valoare totală de 250 milioane euro. Procurorul șef al DNA a declarat că instituția are posibilitatea ca, în cazul în care se constată că autoritățile nu își fac treaba în mod deliberat, atunci există posibilitatea deschiderii unor dosare penale. „Indisponibilizare înseamnă că DNA va pune în executare dispoziția instanței: Vom identifica conturile, imobilelele, vom întocmi procese verbale. Executarea efectivă nu o face DNA, ci de instituțiile cu atribuții. Executarea efectivă o va face Ministerul Finanțelor. DNA va urmări, va verifica cum se face această procedură. Când vom constata că executarea nu s-a efectuat, atunci avem atribuții în a deschide dosare penale”, a declarat Kovesi.

Instanța nu a pus sechestru pe compania care operează Antena 3

Față de toate celelalte imobile sechestrate în acest dosar prin sentință, judecătorii au dispus sechestrarea imobilului din care se transmit emisiunile postului Antena 3. Asta nu înseamnă că televiziunea nu mai poate funcționa. DNA nu a impus nicio măsură de asigurare pe compania care operează Antena 3. De altfel și procurorul șef al DNA a explicat că Antena 3 nu este pusă sub sechestru. „Aș începe prin a nega faptul că Antena 3 a fost confiscată de Kovesi sau de DNA sau o altă instituție. Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Nu există nicio dispoziție care să spună că Antena 3 va fi executată. Categoric această hotărâre nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei este garantată de Constituție și de lege”, a declarat Kovesi

De altfel, șefa DNA a arătat că există posibilitatea ca Antena 3 să funcționeze fără probleme în sediul pus sub sechestru, chiar și după preluarea clădirii de către stat. „Ei sunt chiriași într-o firmă. Nici acum clădirea în care ei funcționează nu le aparține. Dacă era proprietatea Antena 3, cu siguranță nu se putea pune sechestru, pentru că nu era parte în dosar. Statul, prin Ministerul Finanțelor, poate prelungi contractul de închiriere, dacă nu este expirat sau încălcat, dar poate să dispună și evacuarea chiriașilor. Cu ocazia tuturor acestor audieri din noile dosare, Dan Voiculescu a spus că nu are nicio legătură cu Antena 3.”, a mai declarat Kovesi.

Prin sentința dată vineri, 8 august, Curtea de Apel a dispus confiscarea de la Dan Voiculescu a terenurilor și imobilelor ce au aparținut ICA, dar și a clădirilor aflate pe aceste terenuri. În plus, instanța a dispus confiscarea unor sume de bani și a unor pachete de acțiuni ale companiei GRIVCO. Ca noutate, instanța, în cadrul confiscării speciale, a dispus ca prejudiciul să fie recuperat de la Dan Voiculescu inclusiv din conturile aflate în străinătate. Și tot ca noutate, instanța a dispus măsura sechestrului asigurător pe clădirea unde sunt studiourile Antena 3, dar nu și pe bunurile companiei care operează televiziunea.

Prin rechizitoriu și prin sentința de fond, confiscarea directă se referă la un imobil de birouri, la un teren de peste 3600 metri pătrați, la acțiuni în valoare de 12 milioane lei și la o casă de locuit de 250.000 euro. În total, statul va intra în posesia a 12 imobile care aparțin inculpaților din dosarul ICA. Instanța a dispus recuperarea prejudiciului de 60 milioane euro de la toți inculpații din dosar. Statul recuperează anual sub 5% din prejudiciile de sute de milioane de euro constate în dosarele de corupție.

Creditul de 47 de milioane de euro

Totuși, Antena 3 ar putea să fie afectată de acest dosar, dar nu pentru că autoritățile ar fi intervenit în funcționarea companiei care operează licența TV. La penultimul termen al procesului, Sorin Pantiș a dezvăluit faptul că în anul 2008 GRIVCO a pus gaj terenurile ICA pentru a finanța operațiunile media ale trustului Intact. Astfel au fost obținute 47 de milioane euro pe două linii de creditare de la o bancă.

Experți din sistemul judiciar au explicat pentru gândul că acum terenurile gajate vor intra în posesia statului, având prioritate înaintea băncii. Banca are posibilitatea ca după ce statul confiscă bunurile sechestrate și numai după ce se acoperă prejudiciul de 60 milioane euro să se îndrepte către alte bunuri ale GRIVCO, societatea care a obținut linia de creditare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna