Analiștii anticipează intrarea în recesiune tehnică și o creștere anuală sub prognoza FMI

Analiștii anticipează intrarea în recesiune tehnică și o creștere anuală sub prognoza FMI
Publicat: 14/05/2012, 19:14
Actualizat: 14/05/2012, 19:14

Economia a intrat în recesiune tehnică, întrucât datele pe primul trimestru privind PIB vor indica a doua scădere succesivă față de trimestrul anterior, anticipează analiștii economici, ale căror estimări plasează creșterea economică din acest an în jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%

Opiniile analiștilor converg spre o scădere a PIB ajustat sezonier în primul trimestru comparativ cu trimestrul precedent, estimările fiind de -0,2 -0,3%.

Întrucât și în trimestru IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier față de perioada iulie-septembrie, economia va fi considerată în recesiune tehnică, situație care reflectă două trimestre consecutive de scădere față de trimestrul anterior.

În același timp, însă, analiști văd un PIB în urcare față de trimestrul I de anul trecut, estimările variind între 1 și 1,4%.

„Creșterea prognozată de noi pe T1 este 1,4% față de T1 2011. Pe date ajustate sezonier, anticipăm o contracție mai mică de 0,3% a PIB în T1 2012 față de T4 2011. Dacă excludem din calcul agricultura, dinamica PIB în T1 2012 față de T4 2011 ar putea fi pozitivă. În T1 2012, producția industrială a fost mai slabă decât am anticipat din cauza vremii nefavorabile din februarie și a cererii mai slabe din zona euro. Grupul UniCredit anticipa stagnarea economiei zonei euro în T1 2012. Cererea internă a fost motorul creșterii economice în T1 2012, vânzările cu amănuntul peste așteptări compensând contribuția negativă a industriei. În același timp, investițiile în infrastructură au ajutat sectorul construcțiilor să crească, în ciuda scăderii activitității în construcțiile de clădiri”, a declarat economistul-șef al UniCredit Țiriac, Dan Bucșa.

Economistul RBS România, Cătălina Molnar, a explicat că datele publicate până în prezent de Institutul Național de Statistică pentru diverse sectoare par să confirme așteptările de reducere a PIB trimestrial, observându-se o evoluție negativă a industriei (trimestru la trimestru), o puternică scădere a lucrărilor de construcții, a serviciilor prestate populației, a vânzărilor și serviciilor auto și doar o ușoară creștere a vânzărilor cu amănuntul.

„În termeni anuali, însă, ne asteptam la o creștere de circa 1%, în scădere de la 1,9% în T4 2011, ca urmare a deteriorării activității economice pe toate sectoarele. Condițiile meteo extreme, precum și deteriorarea cererii externe au fost principalii factori negativi”, a adăugat Molnar.

Intrarea în recesiune tehnică este anticipată și de analiștii BCR, a căror estimare pentru PIB-ul din primul trimestru este de -0.2% (date ajustate sezonier) și +1.3% anualizat.

„Consumul gospodăriilor populației a avut, cel mai probabil, o contribuție pozitivă la creșterea economică, în timp ce industria a fost afectată de comprimarea cererii externe”, argumentează Florin Eugen Șinca, analist BCR.

Analiștii Raiffeisen Bank și ING Bank opinează, de asemenea, că economia va intra în recesiune tehnică, având o estimare pentru PIB de -0.3% față de T4 2011. Raiffeisen vede un avans față de primul trimestru din 2011 de 0,8%, în timp ce ING anticipează o creștere de 1,4%.

„Estimările noastre pentru evoluția activității economice în primul trimestru plasează creșterea economică la 1.3% în termeni anuali. Datele macroeconomice disponibile arată o dinamică negativă a exporturilor în primul trimestru al anului, precum și o încetinire a producției industriale. Performanța slabă a principalelor motoare economice poate fi interpretată și în context sezonier, ținând cont de iarna dificilă”, a mai comentat Georgiana Constantinescu, analist Credit Europe Bank.

Pe ansamblul anului, analiștii mizează în majoritate pe un avans al PIB în jur de 1%, cu 0,5 puncte procentuale mai jos decât prognoza Fondului Monetar Internațional, de 1,5%, și cu 0,7 puncte sub nivelul estimat de Comisia Națională de Prognoză, 1,7%.

„Exporturile au fost deja afectate de evoluția din zona euro, iar în contextul local de deleveraging, creditarea nu avansează, mai ales din cauza presiunilor de la nivel european privind capitalizarea băncilor. Este adevărat că nici cererea nu e favorizantă pentru creditare. Singura variantă prin care speram la o creștere mai sustenabilă era de la absorbția fondurilor UE, care s-a transformat într-o marotă pe care totată lumea o dorește, dar nu prea se întâmplă. Progresele sunt mult mai slabe decât ne așteptam”, spune Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank.

El crede că România are o economie relativ stabilizată, în care echilibrele macro sunt sub control, chiar dacă deficitul de cont curent este peste nivelul din regiune, dar o economie care nu are resurse de creștere.

„Economia nu are combustibil de creștere. Iar acest combustibil este dificil de găsit dacă fluxurile de capital nu mai sunt ce erau odată. Nici nu cred că o să fie mult mai mari prea curând. Trebuie să găsim resursele unde sunt, adică fonduri UE, în primul rând. Fără bani europeni trebuie să ne uităm la sub 2% creștere economică de aici în colo”, a adăugat Dumitru.

Raiffeisen estimează pentru acest an o creștere economică de 0,5%, la doar o treime din cât anticipează FMI.

„Deocamdată, prognoza noastră prevede o accelerare a creșterii PIB în T2 2012 față de T1 2012, dar prognoza ar putea fi modificata după ce grupul UniCredit va reduce așteptările de creștere economică pentru zona euro. De la începutul anului până acum, cererea externă a frânat activitatea economică din România. Creșterea cererii interne va fi sprijinită de majorarea salariilor bugetarilor, dar insuficient pentru a compensa o eventuală recesiune în UE”, a completat Dan Bucșa.

Economistul-șef al UniCredit Țiriac a arătat că prognoza actuală pentru 2012 este +1.2%, dar va scădea sub 1% dacă Grupul UniCredit va reduce prognoza de creștere economică pentru zona euro.

„O ușoară recesiune în zona euro ar putea însemna o creștere foarte redusă sau chiar stagnare pentru economia României. Principalele riscuri pentru prognoza creșterii PIB vin din zona euro, de la situația politică din Grecia și de la economiile fragile din sudul Europei”, a completat Bucșa.

La o treime din proiecțiile oficiale se plasează și estimarea de PIB pentru acest an a analiștilor RBS România.

„Pentru întregul an avem o estimare de creștere economică de circa 0,5%, distribuția pe trimestre reflectând o scădere chiar și în termeni anuali în trimestrul al treilea, când efectul de bază negativ din agricultură se va situa în punctul maxim”, a comentat Cătălina Molnar.

Analiștii BCR cred că perspectivele pentru următoarele trimestre sunt mai bune față de primele trei lui și se așteaptă la o revenire a creșterii economice, după majorările salariale din sectorul public și stabilizarea cererii externe din zona euro.

„Pe ansamblul anului 2012 ne așteptăm la o creștere economică de 1,2% în condițiile în care România este una dintre puținele țări europene care dispune de spațiu fiscal pentru acordarea unui stimul economiei”, a conchis Șinca.

Sub nivelul de 1% se mai plasează și proiecția de creștere economică a ING Bank, cu un nivel de 0,8% la finele anului, iar în categoria prognozelor „optimiste” se înscrie numai estimarea Credit Europe, care anticipează un avans real al PIB de 2,1%.

„Pentru întreg anul 2012 estimările noastre plasează creșterea economică la 2,1%, susținută de o ușoară revenire a consumului pe fondul creșterii salariilor în sectorul bugetar și a unei producții agricole bune. Principalele riscuri legate de prognoza curentă țin de materializarea unui scenariu negativ extrem legat de criza datoriilor din zona euro – ieșirea Greciei din zona euro și posibilele efecte de contagiune”, a explicat Georgiana Constantinescu.

Institutul Național de Statistică va publica marți primele date privind evoluția PIB în primul trimestru al anului, denumite date estimate (semnal).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul