Anchetă după uciderea japonezei Yurika Masuno în Corbeanca: Șeful IPJ Ilfov, eliberat din funcție; fostul adjunct Lefter a primit mustrare scrisă

Anchetă după uciderea japonezei Yurika Masuno în Corbeanca: Șeful IPJ Ilfov, eliberat din funcție; fostul adjunct Lefter a primit mustrare scrisă
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 03/07/2013, 18:32

Șeful Poliției Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost eliberat din funcție și pus la dispoziție, iar fostul adjunct al acestuia, Ionel Lefter, a fost sancționat cu mustrare scrisă și mutat la Poliția Otopeni, a anunțat, joi, Viorel Vasile, adjunct al șefului IGPR.

Viorel Vasile a precizat că în decembrie 2012 s-a dispus cercetarea disciplinară a șefului Poliției Ilfov și a celor doi adjuncți ai acestuia, Ionel Lefter și Nicolae Baicu.

În cazul șefului Poliției Ilfov, s-a dispus, la finalul cercetării disciplinare, eliberarea din funcție.

Ionel Lefter a fost sancționat cu mustrare din funcție, el fiind, de asemenea, eliberat din funcție și mutat pe un post de adjunct la Poliția Otopeni.

Referitor la cel de-al doilea adjunct, Viorel Vasile a spus că Nicolae Baicu este în concediu de odihnă, iar cercetarea va fi reluată după ce acesta se întoarce la serviciu.

Șeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, a fost audiat, joi, la sediul Poliției Române, de către ofițerii Direcției de control intern.

Șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a declarat anterior, într-o conferință de presă la sediul MAI, că ancheta de la IPJ Ilfov continuă și, în funcție de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecință.

Comisarul șef Emanuel Marin Nica ar fi trebuit să fie audiat încă de miercuri, însă acesta nu s-a putut prezentat deoarece era în concediu medical.

Ministerul de Interne anunța, în 18 decembrie 2012, că șeful Poliției Ilfov, Emanuel Marin Nica și cei doi adjuncți ai săi, Ionel Lefter și Nicolae Baicu, sunt cercetați în Consiliul Superior de Disciplină al Poliției Române, în urma unei sesizări a ministrului Mircea Dușa formulate la finalul cercetării prealabile dispuse după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Comisia formată din ofițeri ai Corpului de control a făcut verificări în perioada 3- 21 septembrie, la IPJ Ilfov și la Secția Regională de Poliție Transporturi București.

Șeful Poliției Ilfov, adjuncții săi, șase ofițeri din conducerea IPJ și membri ai conducerii Secției Regionale de Poliție Transporturi București au fost cercetați prealabil în urma anchetei Corpului de control al MAI. De asemenea, alți 14 ofițeri au fost atunci atenționați, iar în cazul a doi ofițeri și a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

În 7 ianuarie, comisarul șef Ionel Lefter a fost eliberat din funcția de adjunct al șefului IPJ Ilfov și mutat pe un post de adjunct la Poliția Otopeni.

Surse din Poliție au declarat, pentru MEDIAFAX, că eliberarea din funcție a lui Lefter s-a făcut „din motive neimputabile”, independent de cercetarea disciplinară demarată pe numele său, care nu s-a încheiat încă.

În cazul cercetării disciplinare va fi audiat și Nicolae Baicu, acesta neputând fi deocamdată citat întrucât este în concediu de odihnă, au precizat aceleași surse.

Controlul făcut la IPJ Ilfov a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalității stradale, în special infracțiunile comise cu violență, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violență, rămase cu autori necunoscuți, preciza Ministerul Administrației și Internelor.

În același timp, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Secția Regională de Poliție Transporturi București, s-a declanșat cercetarea prealabilă pentru opt ofițeri, între care și șeful structurii, Dan Roșoga, iar șase ofițeri au scăpat doar cu atenționare.

Situația de la Ilfov a intrat în atenția conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că Vlad Nicolae se face vinovat și de alte două crime și tâlhării, la care se mai adăuga și molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferența polițiștilor, cât și a procurorilor ilfoveni.

În 15 august, în jurul orei 20.30, Vlad Nicolae (26 de ani) a abordat-o pe japoneza Yurika Masuno, în vârstă de 20 de ani, în incinta Aeroportului „Henri Coandă” Otopeni-București, oferindu-și ajutorul pentru a-i găsi un taxi. Astfel, Vlad Nicolae a urcat împreună cu tânăra într-un taxi, cei doi coborând după parcurgerea unei distanțe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părți, de pădure. Vlad Nicolae și tânăra au fost observați în acel loc de către șoferul taxiului după aproximativ două minute, la marginea șoselei, însă pe celălalt sens de mers. Două zile mai târziu, în locul respectiv a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze și prezentând urme de violență. La aproximativ 60-70 de metri distanță a fost descoperită valiza victimei.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv în 19 august 2012, acesta negând în fața anchetatorilor că ar fi ucis-o pe japoneză.

Dosarul în cazul Vlad Nicolae este cercetat pentru uciderea japonezei a fost preluat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme. Anchetatorii au extins cercetările și au stabilit că Vlad Nicolae a omorât alte două femei, a violat și tâlhărit alte persoane.

Vlad Nicolae a fost trimis în judecată pentru uciderea japonezei Yurika Masuno și a altor două femei, precum și pentru mai multe tâlhării și violuri. Acesta este acuzat trei fapte de omor calificat și deosebit de grav, cinci fapte de tâlhărie, șapte fapte de viol și violare de domiciliu, două fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, loviri și alte violențe, precum și de distrugere.

În același dosar este judecat și Gică Ștefănache, ofițer de poliție judiciară la Poliția Orașului Otopeni la data comiterii faptelor, pentru fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta în instrumentarea unui dosar penal înregistrat la Parchetul Judecătoriei Buftea în care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat că l-a favorizat pe acesta.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația