Ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni se extinde. Ce vor să afle anchetatorii

Ancheta în cazul accidentului aviatic din Apuseni se extinde. Ce vor să afle anchetatorii
Publicat: 16/04/2014, 16:00
Actualizat: 16/02/2019, 08:42

„În continuarea cercetărilor care se efectuează în dosarul privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, în Munții Apuseni, echipa de procurori din cadrul Secției parchetelor militare, desemnată cu instrumentarea cauzei, a procedat, în perioada 07.04.2014 – 11.04.2014, la audierea, în calitate de martori, a unor persoane din cadrul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, respectiv din conducerea Școlii Superioare de Aviație Civilă, precum și a unor dispeceri de serviciu la Școala Superioară de Aviație Civilă”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al PICCJ.

Anhcetatorii au precizat că în perioada următoare vor fi audiați controlori de trafic aerian și persoane vătămate.

De asemenea, în perioada 24 martie – 4 aprilie au fost audiați, tot în calitate de martori, angajați ai Centrului de Operații Aeriene din Ministerul Apărării Naționale, precum și ai Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Parchetul instanței supreme preciza, în 8 aprilie, că au fost analizate înregistrările video obținute de la Compania Națională Aeroporturi București, privitoare la momentele anterioare decolării. Procurorii au analizat și normele interne și procedurile referitoare la desfășurarea activităților de prelevare și transplant de organe, în baza unor informații primite de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

„În interesul soluționării cauzei, au mai fost solicitate de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Elias, Spitalul Sfânta Maria și Spitalul Beiuș documentele privind raporturile juridice de muncă dintre aceste instituții și membrii echipei medicale; de la Agenția Națională de Transplant au fost solicitate normele interne și procedurile referitoare la desfășurarea activităților de prelevare și transplant de organe”, precizează PICCJ.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba. Familia Aurei Ion s-a constituit parte civilă în dosar, nestabilind deocamdată suma pe care o va solicita ca daune morale, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În accident au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce Parchetul Curții de Apel Alba Iulia și-a declinat competența, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituții centrale ale statului cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au făcut cercetarea locului producerii accidentului și au ridicat mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele rănite în accident, medici de urgență, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări.

În 11 februarie, procurorii Secției Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

În 17 februarie a fost începută urmărirea penală și pentru infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a trimis, în urma solicitării venite de la procurorii PICCJ, transcrierile convorbirilor purtate de personalul acestei instituții, în timpul zborului aeronavei care s-a prăbușit, la 20 ianuarie, în Munții Apuseni.

Pe lângă transcrierea convorbirilor, procurorii Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au mai cerut de la ROMATSA și documente referitoare la briefing-ul meteorologic al zborului, au arătat reprezentanții Ministerului Public, într-un comunicat de presă transmis luni agenției MEDIAFAX.

De asemenea, anchetatorii au solicitat Serviciului de Telecomunicații Speciale fișele de caz referitoare la accidentul aviatic și procedura urmată de operatorii serviciului 112, de la sesizare și până la închiderea cazului, potrivit metodologiilor, procedurilor operaționale și protocoalelor în vigoare.

Procurorii au trimis o cerere și Ministerului Transporturilor, prin care solicită punerea la dispoziție a raportului preliminar întocmit de inspectorii Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

Conform sursei citate, în dosarul existent la PICCJ, în perioada 10 – 14 martie, au fost audiați mai mulți martori, respectiv personal al Școlii Superioare de Aviație Civilă, precum și ofițeri de rang superior din cadrul Jandarmeriei Române și Inspectoratului General al Aviației Civile.

Între 20 februarie și 5 martie, alte peste 50 de persoane, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, dar și controlori de trafic aerian, au fost audiate în același dosar.

Potrivit reprezentanților Parchetului instanței supreme, cele 50 de audieri au avut loc, concomitent, atât la București, cât și în județele Alba, Cluj, Mureș și Bihor.

În acea perioadă, pe lângă angajații MAI și MApN, au fost audiate, de către procurorii Secției parchetelor militare, persoane vătămate și părți civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) arăta că un factor important care a dus la producerea accidentului din munții Apuseni a fost reprezentat de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se CONFISCĂ banii românilor. Anunț final la Guvern: Vrei să te judeci, plătești dublu
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...