Andrei Chiliman, acuzat că a autorizat demolarea unor anexe ale Palatului Știrbei din Capitală

Andrei Chiliman, acuzat că a autorizat demolarea unor anexe ale Palatului Știrbei din Capitală
Publicat: 22/12/2015, 11:45

Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1 la data faptelor, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la distrugere, arată Direcția Națională Anticorupție (DNA), marți, într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, suspectul Andrei Ioan Chiliman, în calitate de primar și cu încălcarea dispozițiilor Legii administrației publice locale și Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei Sectorului 1, a ajutat „o persoană interesată să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei)”.

„Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse”, au scris procurorii în ordonanța de efectuare a urmăririi penale.

Anchetatorii susțin că Andrei Chiliman a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale, certificatul de urbanism și autorizația pentru desființarea construcțiilor.

„Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil – clădire (la singular) nu și anexele de pe Calea Victoriei”, au precizat procurorii.

Andrei Chiliman a fost marți la DNA pentru a i se aduce la cunștință acuzațiile și calitatea de suspect în acest nou dosar.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Palatul Știrbei a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Popescu în anul 2005, iar costul investiției s-a ridicat la aproximativ 11 milioane de euro. Procesul de avizare a proiectului a început în 2008 și a trecut prin mai multe etape, potrivit site-ului palatul-stirbei.ro.

Într-un alt dosar instrumentat de DNA Ploiești, Andrei Chiliman este cercetat pentru fapte de corupție, alături de consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu și consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, pentru atribuirea preferențială de lucrări unor firme de la care aceștia ar fi primit „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.

Vlad Moisescu și Ioana Costescu sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Andrei Chiliman și Ion Brad, de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.
Chiliman și ceilalți trei inculpați sunt cercetați în dosarul în care sunt acuzați, printre alții, Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.

Procurorii DNA susțin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracțional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupție care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10 și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică și pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Banii primiți de la reprezentanții firmelor cărora li se atribuiau preferențial contractele ar fi fost împărțiți, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu și Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferența de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

Grupul infracțional ar fi obținut de la reprezentanții firmelor Romair Consulting și Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din Sectorul 1, dar și lucrări de asfaltare a unor străzi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentând un procent de 10% din plățile făcute de Primăria Sectorului 1, în baza contractelor încheiate, au precizat procurorii.

Într-un alt dosar, Andrei Chiliman a fost trimis în judecată, în octombrie, de către procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1, care îl acuză de abuz în serviciu în legătură cu acordarea ilegală a unei autorizații pentru o terasă, fără a exista acordul unora dintre vecinii „direct afectați și cunoscând opoziția fermă și explicită a acestora pentru eliberarea autorizației”.

În același dosar, aflat la Judecătoria Sectorului 1, sunt judecați directorul executiv al Direcției Utilități Publice din primărie, Petrică Marius Ionescu, și Georgiana Constantina Derdene, șef serviciu în cadrul Serviciului Utilități Publice, și ei fiind acuzați tot de abuz în serviciu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York