Andronescu, la DNA în dosarul „Cutezătorii”: „Costoiu avea drept de semnătură ca secretar de stat. Nu apare semnătura mea

Andronescu, la DNA în dosarul Cutezătorii: Costoiu avea drept de semnătură ca secretar de stat. Nu apare semnătura mea
Publicat: 18/10/2017, 11:10
Actualizat: 25/03/2019, 21:00

Întrebată dacă un secretar de stat avea dreptul să închirieze baza fără știrea ministrului, Ecaterina Andronescu a declarat : „Avea drept de semnătură ca secretar de stat. Ministrul deleagă. Nu apare semnătura mea, e doar numele meu.”

„Am dat o declarație cu lucrurile pe care le știam”, a mai spus fostul ministru.

Referitor la implicarea în închirierea bazei sportive către Dinu Pescariu, Ecaterina Andronescu a spus că nu a avut cunoștință despre această afacere: „Este un dosar care se afla în cercetare, trebuie să îi lăsăm pe specialiștii în domeniu să facă cercetări. Am aflat de la o emisiune.”

De asemenea, fostul ministru susține că nu s-a întâlnit cu Dinu Pescariu. Pe de altă parte, omul de afaceri susține că a mers de mai multe ori în audiență la minister.

„Eu nu pot să neg că l-am cunoscut pe Costoiu, pentru că aș fi idiot. Eu, când am luat prima dată baza asta, doamna Andronescu era ministru. M-am dus și i-am spus ce vreau să fac, într-o audiență. M-a ascultat, după care m-am dus iarăși. „Da, da, să vedem”. Câteva luni de zile mergeam, o dată la două zile stăteam în anticameră. Mă chema la ora 9, mă prezentam și erau zile când aveam discuția cu ea la 1 noaptea. Până s-o conving pe ea să semneze contractul, au durat niște luni bune, în care îi tot explicam ce vreau să fac, cum vreau. În perioada cât am stat la minister, îi cunoșteam pe toți, pentru că îi vedeai. Dar de aici, până să insinuezi că aș fi făcut vreo combinație cu Costoiu sau cu Andronescu e cale foarte lungă”, a declarat Dinu Pescariu pentru MEDIAFAX.

Mihnea Costiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educației, este acuzat de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, om de afaceri, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul este estimat de procurori la 93.481.200 euro.

„Dosarul are ca obiect modalitatea încheierii Actului adițional nr. 16832/23.06.2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de locațiune (închiriere) nr. 269/30.04.2004 potrivit căruia Baza sportivă și de agrement pentru copii „Cutezătorii” din București (constând în construcții și teren în suprafață de 5,7 ha), fusese dată în folosința Fundației „Dinu Pescariu””, transmitea DNA printr-un comunicat de presă, în momentul punerii sub învinuire.

Procurorii susțin că actul a fost semnat în 2009 de Ministerul Educației, reprezentat de Mihnea Costoiu, secretar de stat la acel moment, și de Fundația Dinu Pescariu, reprezentată de omul de afaceri. Procurorii spun că documentul a fost încheiat „fără respectarea prevederilor legale și fără vreun aviz de la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Educației.”

Potrivit sursei citate, actul adițional a fost încheiat în condițiile în care contractul inițial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundația „Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere, fiind depusă o acțiune în instanță de Ministerul Educației, care devenise administrator al Bazei Cutezătorii.

„În condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, același minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a încheiat ulterior un act adițional la contractul pe care îl atacase în instanță. Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației solicitase încetarea contractului de locațiune”, explică procurorii.

Concret, spune DNA, Mihnea Costoiu, „cunoscând situația juridică a Bazei „Cutezătorii „, la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail și cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundația Dinu Pescariu actul adițional mai sus menționat, la contractul de locațiune (împrumut) inițial, aflat în proces de reziliere”, document prin care s-a stabilit, „pe lângă chiria de 9000 euro/lună (la care se adaugă TVA), și acordarea gratuită de către de Fundația „Dinu Pescariu”, a unor facilități în sumă de 400.000 Euro/an, constând în:

– antrenamente tenis – aprox. 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni),- abonamente la Clubul sportiv – aprox. 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an),
– teren de fotbal – aprox. 30.000 euro/an,
– facilități pentru elevi – 150.000 euro/an.”

Procurorii spun că, după preluarea bazei, Fundația Dinu Pescariu a îngrădit accesul elevilor la baza sportivă, „împiedicându-i astfel să desfășoare activități științifice, culturale, sportive și artistice”.

„Fundația „Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei „Cutezătorii”(care era desfășurarea, de către copii, a unor activități științifice, culturale, sportive și artistice), folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parțială către firme al căror obiect de activitate este alimentația publică, acțiuni de divertisment ori tratamente de întreținere și relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului”, arată DNA.

Astfel, prejudiciul estimat de procurori, din 2009 până în prezent, este de aproximativ 93.481.200 euro, fiind diferența dintre sumele pe care Fundația Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească Ministerului Educației în urma exploatării construcțiilor și terenului din Baza Cutezătorii și chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York