Angajații penitenciarelor au protestat, cerând demisia ministrului Jusiției

Publicat: 12/10/2016, 12:33
Actualizat: 12/10/2016, 14:47

„Nemulțumirile sunt legate de lipsa personalului, ore suplimentare enorm de multe, acele un milion și jumătate pe care le-am menționat, problemele de salarizare, modul în care ministrul refuză să aplice ordonanța aceea și în ceea ce privește personalul din penitenciare. Sindicatele care participă la protest sunt FSANP si SNLP. Ele reprezintă 90 la suta din sistem. Noi cerem demisia doamnei Prună pentru că este incapabilă să gestioneze sistemul peniteciar. Protestele vor continua până în momentul în care Guvernul României, pentru că nu mai avem încredere în doamna ministru, va alege să răspundă solicitărilor noastre”, a declarat Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatului Omnia, pentru MEDIAFAX.

Potrivit unui comununicat de presă al sindicaliștilor, „angajații din penitenciare lucreză în aceleași condiții pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Și, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru. La nivel național sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP și se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca acești indicatori să se înrăutățească în condițiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităților salariale promovate de către ministrul Raluca Prună prin refuzul de a aplica OUG 20/2016 și angajaților din penitenciare”.

De asemenea, reprezentanții sindicatelor susțin că nu vor mai efectua ore suplimentare, anunțând un miting la data de 19 octombrie în fața Ministerului Justiției.

„Pe 19 octombrie vom avea un miting la Ministerul Justiției. Sperăm să putem aduce 2.000 de oameni. Va fi acțiunea culminantă. Daca nici la punctul acela nu se vor rezolva revendicările, vom relua toate acțiunile astea pe termen nedeterminat, câte cinci penitenciare, de trei ori pe săptămână. (…) Suntem și noi mentionați în ordonanță. Sunt două criterii acolo, le îndeplinim. Totuși, sunt ezitari și umbra unor asa zise sau declarate presiuni din structura de apărare, MAI, MApN, precum și serviciile, cum că cei din penitenciare au salarii consistente și nu trebuie să mai crească. (…) Acum ies la iveală și alte probleme, cea mai grea dintre ele este lipsa oamenilor, care generează muncă în plus. (…) Am făcut niște formulare și toți oamenii au refuzat munca suplimentară pentru luna octombrie. Pare simplu. În realitate, avem toate șansele să ne blocăm în urmatoarea săptămână, pentru că deja am ajuns la măsuri extreme ca să își poată face misiunile. Nu se mai dau concedii deloc. În loc de doi agenți pe sectie, avem unul la trei secții. Suntem vreo 11.000 de salariați. S-au pensionat 1.400 anul ăsta, am rămas 11.000. (…) În loc să creștem cu 1.000 de oameni, cum era prevăzut bugetul pe anul ăsta, am scăzut 1.000. La rectificarea asta bugetara vor să dea jos 60 de milioane de lei necheltuiți cu salariile, cu investițiile” a declarat pentru MEDIAFAX Ștefan Teoroc, presedinte Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

Proteste și în Bistrița

Peste 50 de angajați ai Penitenciarului Bistrița au protestat, miercuri, în ploaie și frig, în fața închisorii, nemulțumiți de faptul că nu le sunt acordate salariile de merit și au cerut demisia ministrului Justiției, Raluca Prună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei peste 50 de angajați ai Penitenciarului Bistrița au ieșit în fața închisorii, în frig și ploaie, întrerupând lucrul timp de două ore, fără însă ca activitatea să fie afectată.

Oamenii au scandat „Jos, jos, jos ministru mincinos!”, „Stop discriminării!”, „Vrem respect nu dispreț” și „Aplicarea legii nu este un lux”. Totodată, ei au strigat și „Demisia”, solicitând demisia ministrului Raluca Prună.

Angajații Penitenciarului Bistrița sunt nemulțumiți de inechitățile salariale din sistemul de apărare și ordine publică și de faptul că nu le sunt acordate salariile de merit.

„Noi protestăm pentru a ne exprima nemulțumirea față de discriminarea salarială impusă la nivel guvernamental în cadrul structurii de apărare, ordine publică și siguranță națională prin neacordarea sumei compensatorii reprezentând salariul de merit personalului din penitenciar. Am solicitat conducerii Penitenciarului Bistrița alocarea sumei 37.000 la 208 funcționari, reprezentând salariile de merit pentru lunile august și septembrie. Deci nu este nici 100 de lei de persoană, dar doamna ministru refuză să semneze deschiderea de credite bugetare. Nu ne-a transmis nici că ne acordă acest drept, nici că nu…” a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, președintele Sindicatului Salariaților Penitenciarului Bistrița, Marius Lacatis.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți și pentru că sunt nevoiți să lucreze suplimentar, nefiind suficient personal în sistem și că nu sunt recompensați corespunzător.

„Se generează un volum foarte mare de muncă din cauza aplicării noii legislații privind executarea pedepselor. Pe fondul acesta se efectuează și foarte multe ore suplimentare. Există pensionări masive în sistemul penitenciar, numai la Bistrița fiind efectuate peste 30 de pensionari. La nivelul Penitenciarului Bistrița deficitul de personal este de peste 135 de persoane. Aici s-au efectuat 13.000 de ore suplimentare, se fac efoturi pentru acordarea zilelor libere dar nu există suficient personal”, a adăugat Marius Lacatis.

Liderul sindical a afirmat că protestele vor continua, în paralel, angajații Penitenciarului Bistrița intenționând să nu mai efectuze ore suplimentare până când ministrul Justiției va aplica legea..

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului