Angajații RADEF continuă pichetarea Ministerului Culturii și se plâng că ministrul interimar Ponta nu vine la muncă

Angajații RADEF continuă pichetarea Ministerului Culturii și se plâng că ministrul interimar Ponta nu vine la muncă
Publicat: 04/11/2014, 15:53

Protestele au început luni, între orele 10.00 – 12.00, au continuat marți, între aceleași ore, și se vor desfășura zilnic până pe 13 noiembrie, în același interval orar, în fața sediului din București al Ministerului Culturii.

„Vom continua în fiecare zi, până pe 13 noiembrie, cât avem autorizație”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, Maria Bikfalvi, președintele Sindicatului Liber RomâniaFilm.

La proteste participă în fiecare zi în jur de 50 de persoane. „Pentru că noi trebuie să ne desfășurăm și activitatea zilnică, iar pe cei din țară nu avem cum să îi aducem, pentru că nu sunt bani”, a explicat Maria Bikfalvi.

Ea a mai spus că, în cazul în care până la acea dată nu vor fi soluționate revendicările angajaților regiei, autorizația de pichetare a Ministerului Culturii poate fi prelungită.

„În fiecare zi vom fi acolo, până când cineva se va apleca asupra problemei, pentru că chiar nu se mai poate. Lucrurile sunt scăpate rău de sub control. La minister nu e nimeni care să-și asume răspunderea. Domnul ministru din păcate nu vine la muncă, domnul Victor Ponta (ministru interimar al Culturii, n.r.), pentru că domnul Kelemen Hunor nu mai are nicio treabă”, a spus Bikfalvi.

Totodată, Maria Bikfalvi a spus că reprezentanții sindicatului au discutat cu Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, însă acesta „nu este factor de decizie”. „Nu avem Consiliu de Administrație în continuare. Ei (cei de la Ministerul Culturii, n.r.) depun toate eforturile ca să facă acest consiliu, dar, din păcate, nu se înscrie nimeni, situația este aceeași”, a spus Maria Bikfalvi.

Maria Bikfalvi a mai spus că sindicatul RomâniaFilm i-am trimis lui Victor Ponta mai multe adrese prin care l-au rugat ca „de urgență să-și asume” sau „să mandateze pe cineva vizavi de problemele acestei regii”.

„Din păcate, nimeni nu face absolut nimic. Am primit de la dumnealui un răspuns vizavi de legea asta 303 (din 2008, n.r.) (…) Ne-a zis că ia act de adresa noastră și o să verifice dacă într-adevăr cele 96 din cele 119 (cinematografe, n.r.) câte au fost date (autorităților locale, n.r.) și-au păstrat sau nu domeniul de activitate. 96 sunt cu lacăte, închise, s-au deteriorat mai rău decât erau, numai șase dintre ele și-au păstrat destinația”, a spus Bikfalvi.

Aceasta a mai spus că au fost primite adrese în care primari din țară îi roagă pe cei de la RomâniaFilm să meargă să își ia cinematografele înapoi.

Ea a precizat că Ministerul Culturii era obligat să preia cinematografele înapoi după patru ani, dacă nu au fost menținute în funcțiune.

„Dumnealor sunt răspunzători, Ministerul Culturii trebuie să inițieze un act normativ prin care această regie trebuie transformată în societate, dacă chiar există voință politică ca aceste cinematografe să poată fi redate cum erau odinioară”, a mai spus Maria Bikfalvi.

Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) RomaniaFilm a predat, în perioada 2009 – 2010, un număr de 95 de săli și grădini de cinematograf către autoritățiile publice locale și județene.

Acestea aveau obligația ca, în termen de patru ani, să asigure investițiile necesare, reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie.

Angajații RomâniaFilm au anunțat pe 29 octombrie că vor începe să picheteze sediul Ministerului Culturii, în contextul degradării severe a sălilor și grădinilor de cinematograf din România, dar și al neplății salariilor angajaților regiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Cantitatea ideală de detergent lichid necesară la o spălare. Greșeala comună a românilor
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?