Angela Toncescu și soțul fostei adjuncte DIICOT, reținuți pentru corupție

Angela Toncescu și soțul fostei adjuncte DIICOT, reținuți pentru corupție
Publicat: 26/09/2016, 18:52
Actualizat: 26/09/2016, 19:46

Procurorii DNA i-au reținut pe Angela Toncescu, președintele Consiliului de Administrație al Carpatica Asigurări și fostă șefă a Comisiei de Supravghere a Asigurărilor (precursoarea ASF), pentru cumpărare de influență, pe Dan Hosu, fost șef în Poliția Română și soțul procurorului Giorgiana Hosu, fostă adjunctă a DIICOT pe vremea mandatului Alinei Bica, pentru trafic de influență, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea informațiilor secrete pentru obținerea de foloase necuvenite, precum și pe Ion Sorin Tatu, administrator al unei firme, pentru trafic de influență. De asemenea, a fost pus sub control judiciar Cătălin Marian Cataramă, șeful Serviciului de Combatere a Traficului cu Migranți din Poliția Română, sub acuzațiile de luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și folosirea de informații secrete pentru obținere de foloase necuvenite.

Conform unor surse Mediafax, în dosar ar fi vizat și un parlamentar, DNA precizând că în dosar mai sunt cercetate și alte persoane.

Procurorii DNA arată că începând cu 30 martie 2015, Angela Toncescu ar fi acționat sistematic pentru influențarea deciziilor de la nivelul ASF, pentru a-și promova interesele sale și ale Carpatica Asig. Printre acestea s-au numărat avizul pentru numirea sa în funcția de președinte al Consiliului de Administrației a companiei de asigurări, dar și neadoptarea unor decizii nefavorabile Carpatica Asig, arată DNA.

Interesele Angelei Toncescu la nivelul ASF ar fi fost susținute prin Dan Hosu, care este polițist pensionar și deține o firmă de asigurări numită „Despăgubiri, Accidente, Vătămări SRL”, de Ion Sorin Tatu și de o altă persoană, toți trei având firme de asigurări. Ei ar fi intervenit la nivelul ASF, pentru a influența persoane din conducere.

În schimb, în perioada martie 2015-martie 2016, ei ar fi primit indemnizații lunare de la Carpatica Asig, banii fiind mascați prin contracte păguboase, încheiate între Carpatica Asig și firmele lor de asigurări, valoarea acestora ajungând și la 480.000 de euro fără TVA, conform DNA.

Acțiunile lui Hosu și Tatu ar fi vizat influențarea voturilor din ședința de pe 4 august 2015 a Consiliului ASF, astfel încât să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig, să nu fie sancționată Angela Toncescu pentru nereguli anterioare și să fie menținută măsura de redresare a Carpatica Asig, deși situația companiei ar fi impus intrarea în insolvență și retragerea autorizării de funcționare, ca urmare a faptului că nu fusese capitalizată cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Procurorii DNA mai arată că Dan Hosu, având „un ascendent moral” asupra lui Cătălin Marian Cataramă (Hosu fusese șeful Serviciului de combatere a traficului cu migranți din Poliția Română, Direcția de Combatere a Crimei Organizate, iar Cataramă este actualul șef), l-ar fi instigat pe Cataramă să acceseze fără drept sistemul informatic al MAI, respectiv al Direcției pentru Evidența Populației și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

Hosu s-ar fi folosit de aceste date pentru a încheia înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate, pentru a obține un procent semnificativ din sumele care urmau să fie acordate ca despăgubiri de către societățile de asigurare. În schimb, pe 26 august 2016, Hosu i-ar fi oferit lui Cataramă un sejur pe litoralul românesc, arată DNA.

Cei trei reținuți vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, marți, la instanța supremă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...