Aniversarea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, sărbătorită la Alba Iulia

Aniversarea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, sărbătorită la Alba Iulia
Autoritățile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, cu această ocazie fiind expuse și coroanele, sceptrul și alte obiecte care au aparținut suveranilor.
Publicat: 15/10/2012, 11:25
Actualizat: 09/02/2019, 10:36

Autoritățile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, cu această ocazie fiind expuse și coroanele, sceptrul și alte obiecte care au aparținut suveranilor.

Potrivit programului transmis de Consiliul Județean Alba, manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea Regilor Ferdiand și Maria, la 15 octombrie 1922, vor începe în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia, unde va fi primit cu un ceremonial special Trenul Regal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Evenimentele vor continua, la ora 12.00, cu o slujbă Te Deum oficiată în Catedrala Încoronării din municipiu de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, iar apoi va fi deschisă în Sala Unirii o expoziție organizată special pentru acest moment denumită „90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, care va cuprinde coroanele, mantiile și sceptrul regale, dar și alte obiecte care au aparținut foștilor suverani.

În cadrul manifestărilor vor mai avea loc o paradă a portului popular în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectură publică din „Jurnalul” Reginei Maria, în Sala Unirii, iar seara se va încheia cu un moment inedit în care angajații Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcați în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.

Organizatorii au pregătit și un foc de artificii în Piața Cetății.

Potrivit organizatorilor, la manifestările de la Alba Iulia, Casa Regală va fi reprezentată de Principesa moștenitoare Margareta, principele Radu și Principele Nicolae.

Cel mai inedit moment din cadrul manifestărilor este expoziția organizată în Sala Unirii și care cuprinde simbolurile regalității.

Purtătorul de cuvânt al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că piesele principale din expoziție sunt coroanele Regelui Ferdinand și Reginei Maria, mantiile purtate de aceștia la încoronare și sceptrul regal.

Zgârciu a spus că numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranță și pentru a fi transportate de la Muzeul Național de Istorie din București până la Alba Iulia s-a întocmit o poliță de asigurare în valoare de 10.000 de euro.

Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalității sunt expuse pentru prima dată la Alba Iulia, după 90 de ani, iar acestea vor putea fi văzute până miercuri seară, intrarea la expoziție fiind gratuită.

Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Județean, Primăria Alba Iulia, Prefectură și Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.

Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia este construită între anii 1921-1923, planul lăcașului fiind inspirat din biserica domnească din Târgoviște.

Catedrala din Alba Iulia este cunoscută și sub numele de Catedrala Încoronării pentru că a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari, regele Ferdinand I Întregitorul și soția sa, Maria.

Încoronarea a avut loc la data de 15 octombrie 1922 și la eveniment au participat, potrivit istoricilor, aproximativ 80.000 de oameni printre care membri ai Caselor Regale din Europa și oficiali diplomatici. Portretele celor doi regi sunt și pictate de o parte și de alta a intrării în Catedrala din Alba Iulia, iar în timpul comunismului au fost acoperite cu o peliculă de vopsea, fiind restaurate după 1989.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pact pentru limitarea producției globale de plastic