Aniversarea Regelui Mihai: decorații, un concert de gală și inaugurarea „Pieței Regelui” în Capitală

Aniversarea Regelui Mihai: decorații, un concert de gală și inaugurarea Pieței Regelui în Capitală
Publicat: 19/10/2012, 16:08
Actualizat: 29/03/2019, 16:52

Regele Mihai I va împlini, pe 25 octombrie, 91 de ani, aniversarea sa fiind marcată printr-o serie de evenimente desfășurate în luna octombrie, între acestea numărându-se ceremonii de primire și acordare de decorații, un concert de gală la Ateneu și inaugurarea „Pieței Regelui” în Capitală.

Potrivit programului aniversării Regelui Mihai I, postat pe site-ul Familiei Regale a României, Regele va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice (ASE) din București, într-o ceremonie ce va avea loc la sediul instituției, pe 23 octombrie, de la ora 12.00. La ceremonie, Regele Mihai va fi reprezentat de principesa moștenitoare Margareta și de principele Radu.

În aceeași zi, va fi lansat volumul „Mașinile Regelui”, apărut la Curtea Veche Publishing, în cadrul unui eveniment organizat de la ora 17.00, la parterul centrului comercial Afi Cotroceni. Cu acest prilej, publicul se va putea întâlni cu Regina Ana, principesa Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Volumul „Mașinile Regelui”, scris de principele Radu al României, sărbătorește o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I al României – automobilul. Cu numeroase imagini inedite din arhiva personală a Casei Regale, însoțite de explicații ce depășesc simplele detalii tehnice și pătrund în viața membrilor Familiei Regale, „Mașinile Regelui” este un volum de colecție și un deliciu pentru cunoscători. Cartea-album prezintă automobilele de epocă pe care Regele Mihai le-a condus de-a lungul timpului, dar și pasiunea sa pentru avioane.

Evenimentele dedicate aniversării Regelui Mihai vor continua miercuri, 24 octombrie, cu o ceremonie de decorare organizată la Palatul Elisabeta din București. Cu acest prilej, Regele Mihai I și principesa moștenitoare vor decora o serie de personalități din România și din Europa. La evenimentul care va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, de la orele 10.15, 11.00 și 11.45, vor participa și principele Radu și principele Nicolae.

Tot pe 24 octombrie, Regele Mihai I va fi decorat cu „Emblema de Onoare” de către ministrul Apărării Naționale. Ceremonia va avea loc de la ora 15.00, în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, fiind desfășurată cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai I, dar și cu ocazia Zilei Armatei. La manifestare vor fi prezenți principesa Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Inaugurarea „Pieții Regelui” este un alt eveniment care marchează aniversarea Regelui Mihai I, fiind organizat chiar în ziua în care regele împlinește 91 de ani, 25 octombrie, de la ora 11.00, de Primăria Municipiului București. La ceremonia inaugurării „Pieței Regelui”, aflată la intersecția șoselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu, vor lua parte Regele Mihai I, principesa Margareta, principele Radu și principele Nicolae.

Pe de altă parte, în aceeași zi, de la ora 12.00, Regele Mihai I va primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. Ceremonia va avea loc la Universitatea din București, în prezența principesei moștenitoare și a principelui Radu.

Tot pe 25 octombrie, Regele Mihai I și principesa Margareta vor decora mai multe personalități din România și din Europa. Evenimentul va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la orele 15.15, 16.00 și 16.45, în prezența principelui Radu și a principelui Nicolae.

Printre personalitățile care vor fi distinse pe 25 octombrie de Regele Mihai I se numără și soprana Angela Gheorghiu. Aceasta va primi decorația „Nihil Sine Deo”, ce este acordată personalităților marcante, care au realizat performanțe de înalt nivel, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, biroul de presă al artistei, în 18 septembrie.

Pe de altă parte, ziua de 25 octombrie, în care Regele Mihai I împlinește 91 de ani, se va încheia cu un concert de gală la Ateneul Român. Cu ocazia zilei de naștere a regelui, Fundația Principesa Margareta a României organizează al patrulea concert anual de binefacere, fondurile urmând să fie folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic. Evenimentul va avea loc în sala mare a Ateneului, de la ora 18.00, în prezența principesei Margareta, a principelui Radu și a principelui Nicolae. La ediția de anul acesta a concertului de gală, invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, care va fi acompaniat pe scena Ateneului Român de Ansamblul Stradivarius, dirijat de Gabriel Bebeșelea.

Evenimentele dedicate aniversării se vor încheia vineri, 26 octombrie, cu o manifestare în care Regele Mihai I va acorda titlul de Furnizor al Casei Regale unor personalități și companii din România. La această ceremonie, care va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, la ora 11.00, va participa principele Nicolae.

Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei Elena.

Potrivit site-ului Familiei Regale a României, prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regență condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României. După urcarea pe tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, și după plecarea reginei-mamă în exil, Regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităților comuniste și, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârșitul anului 1948, la Vila Sparta, locuința Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveția. Regele Mihai și Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveția, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...