ANM: Cod portocaliu de precipitații ar putea fi emis pentru sudul țării, vineri noapte

ANM: Cod portocaliu de precipitații ar putea fi emis pentru sudul țării, vineri noapte
Publicat: 27/11/2015, 14:12

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a spus că în sudul țarii, mai ales în județele Gorj, Vâlcea și Mehedinți, vor fi cantități de precipitații care ajung la 40-50 de litri pe metru pătrat.

„În această noapte avem o situație destul de grea, ANM a emis a treia zi consecutiv atenționare. Situația este complicată pentru că în sudul țarii, mai ales în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, în nordul județelor, vor fi cantități de precipitații care se duc la 40-50 de litri pe metru pătrat, cumulat 80 de litri până acum”, a adăugat Ion Sandu.

Acesta a anunțat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru județe Gorj, Vâlcea și Mehedinți, dar și în Prahova, Argeș și Buzău, s-ar putea să fie emis cod portocaliu de precipitații.

Ion Sandu a atenționat că, până mâine la prânz, va fi polei în mai multe zone ale țării, din cauza căruia ar putea fi probleme în trafic.

„Erau ninsori la munte, ninsori în Transilvania, s-a extins atenționarea pentru toată Moldova, pentru că, începând din seara asta până mâine la prânz, va fi polei generalizat. Poleiul poate creea probleme mari în trafic, chiar dacă dacă nu avem cantități foarte mari de zăpadă, strat mare de zăpadă depus. Pe lângă Moldova, în zonele de deal și la câmpie va fi lapoviță, care asociată cu poleiul va duce la o situație foarte complicată”, a precizat Sandu.

Directorul ANM a mai spus că, în ce privește precipitațiile, de duminică va urma o pauză de cel puțin o săptămână. „Primul semnal pe care trebuie să îl urmărim este undeva în data de 7, dar va trece foarte repede. Din nou o săptămână de pauză”, a adăugat Ion Sandu.

Șeful ANM a subliniat că în această iarnă nu vor fi trei săptămâni cu temperaturi sub minus 15 grade, iar viscole ar putea fi la sfârșitul lui decembrie și cel puțin două în ianuarie 2016.

„Clasificăm iernile după numărul de viscole în fiecare iarnă. Pot să spun, analizând logic toată prognoza pe trei luni, că nu vom avea o iarnă ca în 2012. Adică trei săptămâni de temperaturi sub minus 15 grade, care să creeze probleme în energie foarte mari. Având în vedere că prognozele arată temperaturi ceva mai ridicate și nu sunt atâtea indicii privind o temperatură scăzută o perioadă foarte lungă de timp, este un semn bun pentru enegie, dar asta nu înseamă că nu vom avea viscole. Este o iarnă normală clasificată după numărul de viscole, ne așteptăm la două viscole cel puțin în ianuarie, s-ar putea și la sfârșitul lui decembrie, iar în februarie la fel”, a arătat Ion Sandu, în Comandamentul de iarnă de la Ministerul de Interne.

Ion Sandu a adăugat că în vestul țării vor fi cantități mai mari de precipitații decât cele normele, iar în sud se vor apropia de norme. „Temperaturile în sud sunt mai mari, iată de ce avem situația ca în decembrie să fie inundații, iar la munte zăpadă”, a mai spus șeful ANM.

Reprezentantul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a arătat, la Comandamentul de iarnă, că va fi actualizată avertizarea hidrologică, iar județele afectate vor fi Mehedinți, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeș, Teleorman, Dâmbovița și Giurgiu.

„În continuare, având în vedere situația hidrologică prezentată, vom reactualiza această atenționare. Vom menține codul galben pe râurile deja pe cod galben de ieri (joi, n.r.): Vega, Teleorman, Călmățui și râurile din Dobrogea. Vom extinde codul galben începând cu orele 18.00, pe râurile din sudul țării, la vest de râul Argeș inculsiv pe râul Argeș. Acest cod galben se va extinde mai apoi, pe seară, și pentru restul bazinelor hidrografice din sud-estul țării și, de asemenea, vom avea un cod portocoliu începând din această noapte. Este vorba despre cursurile de apă Desnățui, cursul mijlociu al Jiului, bazinul superior al Oltețului, afluenții Oltului, Călmățui, Teleorman, Neajlovul”, a precizat reprezentantul INHGA.

Bucureștiul și 35 de județe sunt, de vineri, ora 18.00, până sâmbătă, la ora 12.00, sub avertizare cod galben, fiind anunțate ploi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, precipitații mixte în vestul și nordul Moldovei, Transilvania, Banat și ninsori în Munții Banatului și în Carpații Meridionali.

Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare vor fi și sâmbătă după-amiază, precum și în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe arii mai extinse în regiunile intracarpatice. Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru râul Teleorman, pe sectorul din județele Argeș și Teleorman fiind posibil să se producă, vineri, inundații locale, din cauza viiturilor.

Râul Teleorman, pe sectorul aferent stației hidrometrice Tătărăștii de Sus, este sub avertizare cod portocaliu vineri, până la ora 16.00, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top