Anomalia din sănătate: de ce o simplă consultație costă 150 de lei la privat, când Casa de sănătate o evaluează la doar 20

Anomalia din sănătate: de ce o simplă consultație costă 150 de lei la privat, când Casa de sănătate o evaluează la doar 20
Publicat: 23/08/2016, 08:00

O simplă consultație la cardiologie, ORL, oftalmologie sau la alte specialități medicale, oferită în ambulatoriu și care implică proceduri diagnostice simple, este evaluată și implicit decontată cu 20 de lei de Casa de Sănătate, instituția care se ocupă de acoperirea nevoilor populației pentru serviciile de sănătate, în timp ce la privat prețul unei consultații simple începe de la 150 de lei.

Un pacient cu bilet de trimitere la cardiologie, de exemplu, are foarte puține șanse să primească o simplă consultație în baza biletului în cadrul clinicilor private, dat fiind numărul redus de medici pentru care operatorii privați au făcut contract cu Casa de Sănătate.

Pentru ca pacienții să poată beneficia de consultații gratuite în baza unui bilet de trimitere, unitățile de sănătate (clinici private sau de stat) trebuie să semneze contracte cu Casa de Sănătate și să prezinte o listă nominală de medici care vor efectua serviciul medical. Medicul care va efec­tua aceste consul­tații este plătit cu un sa­la­riu negociat cu anga­ja­torul, în timp ce clinica își decon­tează serviciul me­dical de la Casa de Sănătate.

Cum evaluează casa serviciul medical?

Casa de Sănătate evaluează serviciul medical în funcție de alocarea unui număr de puncte, valoarea minim garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical fiind de 2,0 lei (anterior era 1,8 lei), potrivit datelor de pe site-ul instituției. O consultație simplă este cea cu o durată de 15 minute.

Pentru serviciile diagnostice și terapeutice simple oferite în cadrul celor mai multe consultații în asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice precum cardiologie, ORL, oftalmologie, dermatovenerologie, ortopedie sau ginecologie, Casa de Sănătate alocă 10 puncte. Altfel spus, decontează 20 de lei, potrivit calculelor ZF.

Este vorba de proceduri diagnostice simple care se fac în timpul consultațiilor, precum un test EKG standard făcut la consultația de cardiologie, sau explorarea câmpului vizual realizată în cadrul consultației la oftalmologie sau examinarea cu lampa din cadrul consultației la dermatolog.

În cazul în care în cadrul consultației se fac proceduri mai complexe, de exemplu se recomandă un EKG de efort sau electro­cardiografie con­tinuă (24 de ore moni­torizare tensiune sau puls cu Holter), Casa de Sănătate va aloca 20 de puncte, adică va deconta 40 de lei. Pentru investigațiile mai complexe sunt alocate și mai multe puncte. Pe site-ul Casei există un tabel în care sunt nominalizate toate aceste proceduri și punctele alocate.

Citește în continuare pe zf.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?