ANPDCA analizează posibilitatea acordării concediului de odihnă asistenților maternali

ANPDCA analizează posibilitatea acordării concediului de odihnă asistenților maternali
Publicat: 21/03/2015, 11:00
Actualizat: 10/04/2019, 12:36

Președintele Autorități Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat că încearcă să răspundă solicitărilor permanente care vin din partea asistenților maternali și, împreună cu specialiștii, analizează posibilitatea reconsiderării contractelor lor de muncă.

„Nu știu cum vom reuși, pentru că ceea ce solicită asistenții maternali, concedii și o altă salarizare, nu țin neapărat de legislația specifică pe asistență maternală, țin de legislația muncii și de Legea salarizării. Ne gândim să punem în lege posibilitatea de a recurge la perioade de respiro, adică perioada în care se presupune că vor avea un fel de concediu, încă nu știm cum ar putea să fie și plătit, dar cel puțin să fie o perioadă în care copilul să fie preluat de un alt asistent maternal. Numai că acest lucru nu se poate face decât dacă acel copil cunoaște asistentul maternal. Altfel, e ca și cum eu aș pleca în vacanță și las copilul în străini. Deci copilul trebuie pregătit. De asta spun că e un proces pe care trebuie îl analizăm”, a explicat demnitarul.

Președintele ANPDCA a mai precizat că ar putea fi modificate și condițiile de atestare a asistenților maternali, pentru a fi evitate situațiile în care copiii ajung la asistenți maternali în vârstă, care nu mai au o condiție fizică suficient de bună pentru a garanta îngrijirea corespunzătoare a unui copil.

„Dacă tu, asistent social care evaluezi familia pentru a-i elibera atestat de familie de plasament, observi că un cuplu are în jur de 65 de ani și mai intervine și o dificultate în mers sau o problemă medicală, atunci trebuie să te gândești dacă îi dai atestatul. Nu poți să îl respeingi pentru că e în vârstă, dar poți să îl respingi pentru că nu are capacitatea de a îngriji un copil”, a precizat Gabriela Coman.

Un alt aspect avut în vedere se referă la evitarea mutatului frecvent al unui copil de la un asistent maternal la altul sau din asistență maternală într-un serviciu de tip rezidențial.

„O să încercăm să vedem dacă putem să reglementăm problema mișcatului de colo-colo, adică a mișcatului copilului în mod brutal. După ce a stat șapte ani, îl mut pentru că ori consider eu că nu mai poate asistentul, ori renunță asistentul, ori am copii mai mici pentru care nu am asistenți maternali. Nici asta nu e o procedură în regulă, pentru că pe copilul acela îl tulburi îngrozitor”, a mai spus secretarul de stat.

Ea a precizat că deși filosofia asistenței maternale este de a limita perioada pe care un copil o poate petrece la un asistent maternal, și în cele mai multe țări așa se și întâmplă, în România acest lucru nu este aplicabil, având în vedere că abandonul este de lungă durată.

„În ce le mai multe țări este o soluție temporară, dar la noi e altă situație pentru că vorbim de abandon de lungă durată, de nevizitarea copilului de către părinți, de dezinteresul sau imposibilitatea părinților de a-i lua acasă. Contextul este altul și de cele mai multe ori, din păcate, părinții i-au abandonat. Limitarea nu ar fi neapărat benefică. În plus, mersul din asistent maternal în asistent maternal, pentru a evita atașamentul, poate să îi perturbe și mai mult liniștea. Asta cred că se potrivește doar dacă știi clar că e o soluție temporară. La noi, asistența maternală și instituția au devenit soluții pe termen lung”, a mai spus Gabriela Coman.

Ea a mai spus că se dorește și specializarea asistenților maternali care trebuie să aibă grijă de copii mici sau de copii cu dizabilități, dar și o recompensare suplimentară a celor care îngrijesc copii cu probleme.

„Poate reușim să gândim și o stimulare a asistenței maternale pentru copilul cu dizabilități. O să vedem în ce fel, dar ar trebui. Ne dorim ca mai mulți copii cu handicap să poată crește într-o familie. Unii necesită îngrijire specializată, dar unii copii necesită doar recuperare la care trebuie mers zilnic și ei ar putea fi protejați de asistenți maternali. Cred că ar trebui o susținere, dar trebuie să vedem în ce măsură e posibil și financiar. De asemenea, asistentul maternal ar trebui să știe mai mult despre nevoile acelui copil. Ar trebui să fie format să știe ce implică handicapul, de câte ori trebuie să îl ducă la recuperare și unde, când și ce trebuie să anunțe. Trebuie o pregătire specializată și o consiliere psihologică. Cred că și atestatul ar trebui puțin diferențiat și să specifice clar pentru ce este pregătit fiecare asistent maternal”, a mai spus demnitarul.

La sfârșitul anului trecut, 18.798 de copii erau în grija asistenților maternali, iar 3.476 dintre ei aveau dizabilități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât