ANRE a anunțat ce se va întâmpla cu facturile la gaze naturale în luna aprilie

ANRE a anunțat ce se va întâmpla cu facturile la gaze naturale în luna aprilie
Publicat: 29/03/2015, 21:02

„Începând cu data de 1 aprilie 2015, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici vor scădea în medie cu 3,9% (medie calculată în funcție de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienților casnici din piața reglementată). În principal, aceasta se datorează scăderii costurilor pentru achiziția gazelor naturale destinate furnizării în regim reglementat, respectiv eliminării costurilor pentru achiziția gazelor naturale din import (în evaluarea ANRE s-a luat în considerare o sursă de import de 0% în lunile aprilie, mai și iunie) și menținerii la același nivel a tarifelor de distribuție pentru E.ON Distribuție România și scăderii tarifelor de distribuție pentru Distrigaz Sud Rețele”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, începand cu data de 1 aprilie, pentru clienții casnici din piața reglementată al căror furnizor este E.ON Energie România, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor crește cu circa 1,5 %, iar pentru clienții casnici din piața reglementată al căror furnizor este GDF SUEZ Energy România, prețurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 9%.

Diferențele dintre cei doi furnizori au fost determinate de recuperarea parțială de cătreE.ON Energie România a costurilor de achiziție a gazelor naturale din import din perioada 2008-2012, respectiv recuperarea totală a acelorași categorii de costuri de către GDF SUEZ Energy România și menținerii la același nivel al tarifelor de distribuție pentru E.ON Distribuție România și scăderii tarifelor de distribuție cu circa 20% pentru Distrigaz Sud Rețele.

„În acest context, menționăm și faptul că procesul de liberalizare a pieței interne de gaze naturale pentru clienții noncasnici s-a finalizat la data de 31 decembrie 2014. Pentru această categorie de clienți, ANRE nu mai stabilește prețuri de furnizare a gazelor naturale, întrucât pe piața concurențială de gaze naturale acestea se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale”, se menționează în comunicat.

ANRE precizează că, având în vedere că de serviciul de distribuție beneficiază toți clienții noncasnici racordați la sistemele de distribuție, scăderea tarifelor de distribuție este un element care ar putea genera/determina și o scădere a prețurilor de furnizare aferente pieței concurențiale, în funcție de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat și a condițiilor contractuale.

România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.

Piața de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populația mai primește gaze la prețuri reglementate.

FMI și Comisia Europeană (CE) au cerut Guvernului să crească prețul gazelor pentru populație și centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat prețul de 58 lei, neacceptat de FMI și CE.

Refuzul de a crește prețul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenție la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI și CE, prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 și la 62 lei în iulie 2015.

Creșterea prețului a fost însă amânată de Guvern, care dorește prelungirea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?