Izabela Cutieru
21.05.2019
Știri

Anton Anton: Dacă Brexit va avea loc, România va deveni primul producător de gaze naturale din UE

Anton Anton: Dacă Brexit va avea loc, România va deveni primul producător de gaze naturale din UE
Dacă Brexit va avea loc, în scurtă vreme România va deveni primul producător de gaze din UE, astăzi fiind al treilea, a declarat marți ministrul Energiei Anton Anton la o conferință de specialitate.

„Dacă Brexitul va avea loc, în scurtă vreme România va deveni primul producător de gaze din UE, astăzi fiind al treilea. Toate acestea necesită eforturi și vrem să utilizăm aceste gaze în România, în folosul cetățenilor și al industriei gazelor românești. Vrem ca resursele pe care le avem să fie utilizate și să fie puse în valoare”, a afirmat ministrul

Anton Anton spune că harta gazelor naturale „se rearanjează”, având în vedere noile resurse descoperite în zona Mării Mediterane. „Pentru România, gazul natural este o șansă enormă nu numai azi, iar ceea ce se întâmplă în ultima vreme la nivelul întregii regiuni ne arată că harta gazelor naturale se rearanjează. Discutăm deja despre noi resurse găsite în Marea Mediterană, în apropierea Ciprului, Turciei, Israelului, Egiptului, fapt ce indică o altă potențială zonă din care să aducem gaze”, a spus Anton.

Potrivit acestuia, zăcămintele descoperite în Caragele, Buzău reprezintă o sursă suficientă pentru alimentarea României pe o perioadă de 5 ani.

„Pentru România, gazele naturale reprezintă o șansă importantă de dezvoltare a comunităților locale, de revitalizare a industriei petrochimice și de dezvoltare a economiei naționale în ansamblul ei și a zonei energetice bazate pe gaze naturale. În România, avem mai multe descoperiri, atât onshore, cât și offshore. În ultima vreme, au fost în zona de știri apocaliptice profeți care spuneau că mai avem gaze pentru 8 ani, pentru 10 ani și anunțau apocaliptic că perioada de gaze din România s-a terminat. Ei, nu e așa. S-a descoperit la Caragele un mare zăcământ onshore, dacă ne-am alimenta doar de acolo, ar ajunge pentru 5 ani”, a adăugat ministrul, care s-a referit ulterior la declarațiilor ministrului ungar de externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, care a îndemnat compania americană Exxon să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră.

„Sigur că resursele din Marea Neagră depășesc cu mult necesarul României și înseamnă o redesenare chiar și a consumului din regiune. Toate aceste descoperiri ne determină să afirmăm că România devine un pol energetic important, mă feresc să spun hub că e foarte la modă și toate țările visează să fie hub de gaze, Bulgaria, Turcia, Ungaria. Noi nu vrem să fim hub de gaze, vrem să fim un pol și un pod energetic, pentru că noi suntem o zonă de tranziție. Toți cei care au declarat că vor să fie hub nu au un strop de gaze în producție. Dar resursele nu înseamnă tot, sunt un atuu care trebuie valorificat prin decizii corecte”, a arătat Anton.

Potrivit acestuia, industria suferă de o lipsă accentuată a materiei prime, iar conversia către gaze a CET-urilor care în prezent funcționează pe cărbune, din orașe precum Craiova, Deva și Timișoara este „foarte importantă, dacă vrem să urmărim tendința europeană”.

„Cel mult 35% din populația României are acces la rețelele de gaze, iar acest lucru nu este normal. Ungaria are peste 80%. Pentru a schimba această situație, am adus modificări la nivelul legislației, am transmis drepturi de extindere a rețelelor. De asemenea, sunt cinci sau șase combinate petrochimice care foloseau drept resursă primară gaze și care sunt închise. Nu știu dacă ne dorim să le redeschidem sau să facem altele noi, cert este că această industrie astăzi suferă o lipsă a materiei prime”, a conchis ministrul Energiei.

 

Inchide