Anunțul făcut de Liviu Dragnea: ”Această noțiune va fi scoasă din lege”

Anunțul făcut de Liviu Dragnea: ''Această noțiune va fi scoasă din lege''
Publicat: 09/10/2015, 13:40

Dragnea a susținut că a urmărit cu foarte mare atenție toate observațiile care au apărut în spațiul public și a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”.

„Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-și proteja partidul sau acțiunile, această noțiune va fi scoasă din lege”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a susținut că va elimina, printr-un amendament, și criteriul privind averea, din aceleași considerente. Liviu Dragnea spune că nu vrea ca obiectivele legii sale să fie interpretate greșit, și tocmai de aceea va cere și diminuarea amenzilor pentru defăimare, astfel încât acestea să rămână „la nivel simbolic”.

Tot în Camera Deputaților, Dragnea susține că se va analiza mult mai atent în comisii orice prevedere și orice definiție care ar putea duce la interpretări greșite, astfel încât să fie eliminat orice risc posibil „colateral” față de spiritul și obiectivul legii.

Dragnea a explicat că legea pe care a inițiat-o, și care a trecut zilele acestea de Senat, a fost concepută pentru a proteja cetățenii în fața unor riscuri cu care s-ar putea confrunta România în următoarea perioadă. „N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare și respectul reciproc și demnitatea umană. (…) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni și foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare și la noi acest risc”, a spus liderul PSD.

Proiectul său a fost criticat în primul rând pentru introducerea „apartenenței politice” la definirea defăimării sociale, mai multe voci, inclusiv din spațiul online, acuzând faptul că în acest fel presa sau oricine dorește să critice politcieni riscă să fie amendat, amenzile putând ajunge până la 60.000 lei.

Concret, proiectului inițiat de social-democratul Liviu Dragnea spune că „prin defăimarea socială se înțelege fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SISA”.

Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sau anularea situației create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei”, arată inițiativa legislativă.

Propunerea mai vizează înființarea unui departament special în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și obligația ca radioul și televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranței, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unitățile de învățământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acțiunilor privind combaterea discriminării”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani