Anunțul făcut de Liviu Dragnea: ”Această noțiune va fi scoasă din lege”

Redactor:
Ștefan Pană
Anunțul făcut de Liviu Dragnea: ”Această noțiune va fi scoasă din lege”
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, vineri, că va elimina, în Camera Deputaților, criteriul defăimării pe criterii de apartenență politică și de avere din Legea defăimării pe care a inițiat-o,pentru e elimina riscurile de "interpretare greșită", și va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea a susținut că a urmărit cu foarte mare atenție toate observațiile care au apărut în spațiul public și a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”.

„Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-și proteja partidul sau acțiunile, această noțiune va fi scoasă din lege”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a susținut că va elimina, printr-un amendament, și criteriul privind averea, din aceleași considerente. Liviu Dragnea spune că nu vrea ca obiectivele legii sale să fie interpretate greșit, și tocmai de aceea va cere și diminuarea amenzilor pentru defăimare, astfel încât acestea să rămână „la nivel simbolic”.

Tot în Camera Deputaților, Dragnea susține că se va analiza mult mai atent în comisii orice prevedere și orice definiție care ar putea duce la interpretări greșite, astfel încât să fie eliminat orice risc posibil „colateral” față de spiritul și obiectivul legii.

Dragnea a explicat că legea pe care a inițiat-o, și care a trecut zilele acestea de Senat, a fost concepută pentru a proteja cetățenii în fața unor riscuri cu care s-ar putea confrunta România în următoarea perioadă. „N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare și respectul reciproc și demnitatea umană. (…) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni și foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare și la noi acest risc”, a spus liderul PSD.

Proiectul său a fost criticat în primul rând pentru introducerea „apartenenței politice” la definirea defăimării sociale, mai multe voci, inclusiv din spațiul online, acuzând faptul că în acest fel presa sau oricine dorește să critice politcieni riscă să fie amendat, amenzile putând ajunge până la 60.000 lei.

Concret, proiectului inițiat de social-democratul Liviu Dragnea spune că „prin defăimarea socială se înțelege fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilități, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SISA”.

Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sau anularea situației create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei”, arată inițiativa legislativă.

Propunerea mai vizează înființarea unui departament special în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și obligația ca radioul și televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranței, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unitățile de învățământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acțiunilor privind combaterea discriminării”.

 

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide