Anunțul ministrului Bănicioiu, pentru medicii de familie care trebuie să-și cumpere cititoarele pentru cardurile de sănătate

Anunțul ministrului Bănicioiu, pentru medicii de familie care trebuie să-și cumpere cititoarele pentru cardurile de sănătate
Publicat: 09/10/2014, 20:56
Actualizat: 09/02/2016, 22:06

Ministrul Nicolae Bănicioiu a declarat, joi, într-o conferință de presă care a avut loc la Spitalul Județean din Timișoara, că medicii de familie sunt liberi să aleagă ce fel de cititor își vor achiziționa pentru cardurile de sănătate care vor fi valabile de la 1 ianuarie 2015, dar care pot fi validate încă de acum.

„Anunț cu bucurie că în astea șase luni și jumătate de când am preluat conducerea ministerului am reușit să facem pași importanți. Am tipărit zece milioane și jumătate de carduri cu bani alocați în bugetul de anul acesta, după care finalizarea serviciilor de distribuție s-a făcut tot acum. Medicii de familie au posibilitatea de a-și alege cititoarele. Costă între cinci euro și 50 de euro bucata. Medicii au posibilitatea de a-și alege singuri cititoarele. Cardul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, dar poate fi inițiat încă de pe acum. Sigur, există reticență pentru că nu toți doresc aceste carduri”, a afirmat ministrul.

Prezent la conferința de presă, președintele Consiliului Județean Timiș (CJT), Titu Bojin (PSD), a declarat că instituția pe care o conduce este interesată să achiziționeze pentru toți medicii din Timiș astfel de cititoare pentru cardurile de sănătate.

„Avem 432 de medici de familie în Timiș. Îl rog pe domnul Horia Vermeșan, directorul DSP Timiș, ca în regim de urgență să facă demersurile și să contați pe noi, pe CJ Timiș, să cumpărăm aceste cititoare de carduri. Le vom da medicilor de familie în regim de inventar. Bani avem, trebuie doar să ne încadrăm din punct de vedere legal”, a declarat Bojin.

Conform reprezentanților Spitalului Județean Timiș, în județ au sosit, joi, primele carduri de sănătate, acestea urmând să fie distribuite de Poșta Română în perioada următoare.

Cardul național de sănătate va fi obligatoriu, în 2015, numai după o perioadă de probă care ar putea dura trei luni, în care sistemul actual va funcționa simultam cu cel nou, declara, pentru MEDIAFAX, președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Estimăm ca distribuirea cardului național de sănătate să se încheie în noiembrie. După distribuirea cardului național, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asigurații, cât și furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluție informatică și pentru a depista și a remedia eventualele probleme depistate în funcționarea acestei soluții informatice. Această perioadă de probă am estimat-o la trei luni, poate fi mai mare sau mai mică. Vom vedea”, spunea președintele CNAS.

Astfel, utilizarea cardului de sănătate ar putea deveni obligatorie în jurul datei de 1 martie 2015, potrivit lui Ciurchea. „Sigur, putem face estimări legate de utilizarea obligatorie a cardului. Probabil, de la 1 martie. Dar, până atunci, orice posesor de card poate cere medicului de familie inițierea cardului”, spunea președintele CNAS.

Până când utilizarea acestui instrument va fi obligatorie, este necesar ca furnizorii de servicii medicale să achiziționeze cititoarele de carduri, care costă cel mult 50 de euro bucata. Fără acestea, cardurile nu vor putea fi utilizate atunci când asigurații le vor prezenta.

Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, spunea că, „principial, medicii de familie nu sunt de acord să-și cumpere cititoare, dar le vor cumpăra”. „Nu suntem de acord, principial. Este un proiect al CNAS, care pe mine, medic de familie, nu mă ajută. (…) Dacă (CNAS – n.r.) ar fi achiziționat cititoare, prin licitație națională, sigur toate ar fi avut aceleași caracteristici tehnice și fiabile. Ar fi costat mai puțin, poate chiar la jumătate de preț. Așa, noi nu știm ce să cumpărăm. Luăm unul, se strică, ce mai facem? „, declara președintele SNMF.

Președintele CNAS sublinia că medicii de familie trebuie să cumpere aceste cititoare. Altfel, din 2015, când cardurile vor fi obligatorii, medicii riscă să nu mai poată intra în contract cu casa de asigurări de sănătate.

Cardurile de sănătate au început să fie distribuite, din 19 septembrie, asiguraților din Capitală, iar ulterior și la asigurații din țară.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat, prin poștă, este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului național (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinație de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus și confirmat personal de către pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă și nu poate confirma servicii medicale în sistem. Acest pin va fi introdus de către asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea și, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opțională și se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Cardul național va face dovada calității de asigurat și va confirma prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiți mai eficient și mai transparent, susține CNAS.

Potrivit Legii sănătății nr. 95/2006, cardul național de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârșitul lui 2007, însă a fost amânat până în 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârșitul lui 2012, în județul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienți din 79 de centre private, care fac dializă.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...